Molibden jest mikroelementem występującym w organizmie człowieka w ilości od 9 do 16 mg. Poziom wchłaniania tego pierwiastka z produktów spożywczych waha się w granicach 25-80%. Jego absorbcja zachodzi zarówno w żołądku jak i w jelicie cienkim. We krwi występuje w postaci jonów połączonych z erytrocytami oraz białkami. Miejscem odkładania się tego pierwiastka są nerki, wątroba, kora nadnerczy oraz kości. Wydalanie molibdenu zachodzi poprzez układ wydalniczy oraz żółć. Jego stężenie w surowicy jest ściśle uzależnione od podaży tego pierwiastka wraz z dietą.
Nadmiar molibdenu może prowadzić do:
Uważa się, iż molibden jest stosunkowo mało toksyczny dla ludzi.
Niedobór molibdenu może prowadzić do:
Niedobory molibdenu obserwuje się m.in. u osób żywionych pozajelitowo oraz w chorobie Crohna.
Źródła molibdenu:
Zawartość molibdenu w produktach pochodzenia roślinnego jest uzależniona od jego zawartości w glebie.
Zapotrzebowanie na molibden na poziomie zalecanego dziennego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata | 17 µg/d |
Dzieci w wieku 4-8 lat | 22 µg/d |
Chłopcy oraz dziewczęta w wieku 9-13 lat | 34 µg/d |
Chłopcy oraz dziewczęta w wieku 14-18 lat | 43 µg/d |
Kobiety oraz mężczyźni | 45 µg/d |
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią | 50 µg/d |