Molibden

Informacje podstawowe

Molibden jest mikroelementem występującym w organizmie człowieka w ilości od 9 do 16 mg. Poziom wchłaniania tego pierwiastka z produktów spożywczych waha się w granicach 25-80%. Jego absorbcja zachodzi zarówno w żołądku jak i w jelicie cienkim. We krwi występuje w postaci jonów połączonych z erytrocytami oraz białkami. Miejscem odkładania się tego pierwiastka są nerki, wątroba, kora nadnerczy oraz kości. Wydalanie molibdenu zachodzi poprzez układ wydalniczy oraz żółć. Jego stężenie w surowicy jest ściśle uzależnione od podaży tego pierwiastka wraz z dietą. 

Rola w organizmie

  • Jest elementem enzymów (oksydazy siarczynowej, dehydrogenazy ksantynowej, oksydazy aldehydowej) biorących udział w metabolizmie aminokwasów siarkowych oraz związków heterocyklicznych m.in. puryn i pirymidyn
  • Bierze udział w metabolizmie składników odżywczych 

Nadmiar

Nadmiar molibdenu może prowadzić do:

  • Ograniczonego wchłaniania jonów żelaza oraz miedzi z przewodu pokarmowego

Uważa się, iż molibden jest stosunkowo mało toksyczny dla ludzi. 

Niedobór

Niedobór molibdenu może prowadzić do:

  • Wymiotów
  • Bólów głowy
  • Nudności
  • Przyspieszonego oddychania
  • Nocnej ślepoty
  • Dezorientacji
  • Śpiączki
  • Wzrostu stężenia metioniny
  • Spadku stężenia kwasu moczowego we krwi

Niedobory molibdenu obserwuje się m.in. u osób żywionych pozajelitowo oraz w chorobie Crohna. 

Informacje dodatkowe

Źródła molibdenu:

  • Suche nasiona roślin strączkowych
  • Wątroba
  • Kapusta czerwona
  • Jaja
  • Kasza gryczana
  • Mięso wołowe

Zawartość molibdenu w produktach pochodzenia roślinnego jest uzależniona od jego zawartości w glebie. 

Zalecenia

Zapotrzebowanie na molibden na poziomie zalecanego dziennego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata  17 µg/d
Dzieci w wieku 4-8 lat  22 µg/d
Chłopcy oraz dziewczęta w wieku 9-13 lat 34 µg/d
Chłopcy oraz dziewczęta w wieku 14-18 lat 43 µg/d
Kobiety oraz mężczyźni 45 µg/d
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią  50 µg/d