Witamina B12
Informacje podstawowe
Witamina B12 , czyli kobalamina stanowi grupę związków o skomplikowanej budowie. Cechą charakterystyczną tej witaminy jest to, iż jako jedyna witamina zawiera w swojej strukturze atom metalu – kobaltu. Najwięcej kobalaminy w organizmie występuje w wątrobie oraz nerkach. Witamina B12 wchłaniana jest w jelitach. Do jej prawidłowego przyswajania niezbędny jest tzw. czynnik Castle’a, który wydzielany jest przez błonę śluzową żołądka. Efektem nieprawidłowego przyswajania witaminy B12 może być niedokrwistość megaloblastyczna.
Rola w organizmie
- Niezbędna w tworzeniu krwinek czerwonych w szpiku kostnym
- Udział w metabolizmie białek, tłuszczu i węglowodanów
- Udział w syntezie DNA i RNA
- Udział w syntezie nukleotydów
- Udział w syntezie neuroprzekaźnika – serotoniny
- Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego
- Zapobiega gromadzeniu się homocysteiny, która uważana jest za niezależny czynnik rozwoju m.in. miażdżycy oraz zakrzepów
- Udział w przemianach kwasu foliowego do biologicznie aktywnej formy
Nadmiar
- Spożywanie witaminy B12 w nadmiernych ilościach nie powoduje szkodliwych efektów ze względu na jej eliminację z organizmu wraz z moczem
Niedobór
Niedobór witaminy B12 może powodować:
- Zmęczenie
- Osłabienie
- Zaburzenia trawienia
- Brak apetytu
- Nudności
- Drętwienie kończyn
- Drażliwość
- Wzrost temperatury ciała
- Zaburzenia pamięci
- Zwiększoną podatność na infekcję
- Zaburzenia miesiączkowania u kobiet
- Wzrostu stężenia homocysteiny
Późne objawy niedoboru
- Anemia złośliwa
- Zanik błony przewodu pokarmowego
- Zmiany zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego
- Zmiany zwyrodnieniowe nerwów obwodowych
- Demencja
- Psychozy
Niedobory witaminy B12 są dość powszechne i występują przede wszystkim u dzieci oraz osób starszych. Jest to związne przede wszystkim z zaburzeniami wchłaniania tej witaminy z przewodu pokarmowego oraz niską podażą wraz z dietą.
Szczególną uwagę na niedobór witaminy B12 powinny zwrócić osoby na dietach wegetariańskich!
Informacje dodatkowe
Źródła kobalaminy:
- Wątroba
- Nerki
- Mięso
- Przetwory mięsne
- Jaja
- Ryby
- Mleko i przetwory mleczne
W produktach roślinnych witamina B12 praktycznie nie występuje.
Zalecenia
Zapotrzebowanie na witaminę B12 na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata |
0,9 mcg/d |
Dzieci w wieku 4-6 lat |
1,2 mcg/d |
Dzieci w wieku 7-12 lat |
1,8 mcg/d |
Chłopcy i dziewczęta w wieku 13-18 lat |
2,4 mcg/d |
Mężczyźni i kobiety |
2,4 mcg/d |
Kobiety w ciąży |
2,6 mcg/d |
Kobiety karmiące piersią |
2,8 mcg/d |
Zwróć uwagę
- Zwiększone zapotrzebowanie na kobalaminę występuje wśród osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego takie jak: choroba Whippla, zespół Zolingera-Ellisona, obecność pasożytów, zanikowy nieżyt błony śluzowej żołądka, nadkwasota, niedobór czynnika Castle’a