Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Stanowi grupę 6 związków będących pochodnymi pirydoksyny. Jest magazynowana głównie w mięśniach oraz wątrobie. Witamina B6 jest nietrwała. Jej zawartość w przechowywanej żywności ulega zmniejszeniu nawet o 50%. Procesy takie jak gotowanie, smażenie oraz peklowanie również przyczyniają się do strat tej witaminy. Jej wchłanianie z przewodu pokarmowego wynosi około 75%. Jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Nadmiar pirydoksyny może prowadzić do:
Nadmiar witaminy B6 w organizmie wynika przede wszystkim z niekontrolowanej, długotrwałej suplementacji w dawkach powyżej 200 mg/d. Zmiany spowodowane zbyt duża podażą tej witaminy w większości zanikają, jednak cześć z nich może być nieodwracalnych.
Niedobór pirydoksyny może powodować:
Źródła witaminy B6 :
Zapotrzebowanie na pirydoksynę na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata | 0,5 mg/d |
Dzieci w wieku 4-6 lat | 0,6 mg/d |
Dzieci w wieku 7-9 lat | 1,0 mg/d |
Chłopcy i dziewczęta w wieku 10-12 lat | 1,2 mg/d |
Chłopcy w wieku 13-18 lat | 1,3 mg/d |
Dziewczęta w wieku 13-18 lat | 1,2 mg/d |
Mężczyźni i kobiety w wieku 19-50 lat | 1,3 mg/d |
Mężczyźni >50 lat | 1,7 mg/d |
Kobiety >50 lat | 1,5 mg /d |
Kobiety w ciąży | 1,9 mg/d |
Kobiety karmiące piersią | 2,0 mg/d |