Witamina B6

Informacje podstawowe

Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Stanowi grupę 6 związków będących pochodnymi pirydoksyny. Jest magazynowana głównie w mięśniach oraz wątrobie. Witamina B6 jest nietrwała. Jej zawartość w przechowywanej żywności ulega zmniejszeniu nawet o 50%. Procesy takie jak gotowanie, smażenie oraz peklowanie również przyczyniają się do strat tej witaminy. Jej wchłanianie z przewodu pokarmowego wynosi około 75%. Jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. 

Rola w organizmie

  • Koenzym licznych enzymów
  • Udział w przemianach białek, węglowodanów oraz tłuszczów
  • Udział w produkcji hemoglobiny
  • Wpływ na ciśnienie tętnicze krwi, pracę serca, skurcze mięśni
  • Wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Udział w tworzeniu przeciwciał
  • Wpływ na pracę układu immunologicznego 

Nadmiar

Nadmiar pirydoksyny może prowadzić do:

  • Braku koordynacji mięśni
  • Zwiększonego odczucia chłodu
  • Mrowienia kończyn
  • Zwyrodnienia układu nerwowego
  • Bezsenności
  • Pojawienia się męczących snów

Nadmiar witaminy B6 w organizmie wynika przede wszystkim z niekontrolowanej, długotrwałej suplementacji w dawkach powyżej 200 mg/d. Zmiany spowodowane zbyt duża podażą tej witaminy w większości zanikają, jednak cześć z nich może być nieodwracalnych. 

Niedobór

Niedobór pirydoksyny może powodować:

  • Stany zapalne skóry
  • Stany zapalne jamy ustnej
  • Pobudliwość nerwową
  • Potliwość
  • Obniżenie odporności organizmu
  • Niedokrwistość makrocytarną
  • Kamicę nerkową
  • Wypadanie włosów
  • Drętwienie rąk, stóp

Informacje dodatkowe

Źródła witaminy B6 :

  • Drożdże
  • Szpinak
  • Kapusta
  • Kiełki pszenicy
  • Avocado
  • Soja
  • Groszek zielony
  • Fasola
  • Orzechy włoskie
  • Orzeszki ziemne
  • Banany
  • Otręby pszenne
  • Mięso drobiowe i wieprzowe
  • Ryby
  • Jaja
  • Mleko i jego przetwory

Zalecenia

Zapotrzebowanie na pirydoksynę na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata 0,5 mg/d
Dzieci w wieku 4-6 lat 0,6 mg/d
Dzieci w wieku 7-9 lat 1,0 mg/d
Chłopcy i dziewczęta w wieku 10-12 lat 1,2 mg/d
Chłopcy w wieku 13-18 lat 1,3 mg/d
Dziewczęta w wieku 13-18 lat 1,2 mg/d
Mężczyźni i kobiety w wieku 19-50 lat 1,3 mg/d
Mężczyźni >50 lat 1,7 mg/d
Kobiety >50 lat 1,5 mg /d
Kobiety w ciąży  1,9 mg/d
Kobiety karmiące piersią 2,0 mg/d

 

Zwróć uwagę

  • Zapotrzebowanie na witaminę B6 jest w dużej mierze uzależnione od ilości spożywanego białka – osoby na diecie bogatobiałkowej powinny przyjmować większe ilości tej witaminy
  • Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się podczas stosowania leków antykoncepcyjnych
  • Alkohol oraz stosowanie leków ma niekorzystny wpływ na przyswajalność oraz metabolizm pirydoksyny