Witamina B2

Informacje podstawowe

Witamina B2, czyli ryboflawina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nazywana była również laktoflawiną, ponieważ jej obecność odkryto w mleku. W roztworach wodnych ryboflawina wykazuje żółtozieloną fluorescencję. Dostępna jest w preparatach doustnych w formie krystalicznej lub w roztworach do iniekcji. Ryboflawina wchłaniania jest w górnych odcinkach jelita cienkiego. Wchłanianie witaminy B2 z codziennej diety wynosi około 60% i jest dużo szybsze u ludzi starszych. Witamina ta nie jest magazynowana w tkankach. Jej wydalanie odbywa się za pośrednictwem moczu. W środowisku kwaśnym i zasadowym ryboflawina ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury. Ulega zniszczeniu pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Pod wpływem działania promieni słonecznych traci ona swoje biologiczne właściwości. Wiele badań naukowych wskazuje na fakt, iż wchłanianie, metabolizm oraz wydalanie ryboflawiny jest kontrolowane przy udziale hormonów tarczycy. 

Rola w organizmie

  • Bierze udział w procesach utleniania i redukcji
  • Udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek
  • Udział w dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym
  • Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego
  • Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego 

Nadmiar

  • Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie, a co za tym jej nadmierne ilości usuwane są z organizmu wraz z moczem

Niedobór

Niedobory ryboflawiny mogą powodować:

  • Stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka tzw. język wołowy
  • Łuszczenie oraz pękanie warg
  • Pieczenie i uczucie piasku pod powiekami
  • Łzawienie, światłowstręt
  • Pieczenie w stopach
  • Mrowienia i drętwienia najczęściej nóg
  • Osłabienie ruchów
  • Zaburzenia w zborności ruchów
  • Oczopląs
  • Zawroty głowy

Niedobory tej witaminy obserwuje się wśród osób uzależnionych od alkoholu, kobiet w ciąży, nastolatek, dzieci i młodzieży, diabetyków oraz osób starszych.

Informacje dodatkowe

Źródła ryboflawiny:

  • Sery twarogowe
  • Mleko
  • Jogurty
  • Jaja
  • Mięso
  • Ryby
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Kasza jaglana

Zalecenia

Zapotrzebowanie na witaminę B2 na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata 0,5 mg/d
Dzieci w wieku 4-6 lat 0,6 mg/d
Dzieci w wieku 7-9 lat 0,9 mg/d
Chłopcy w wieku 10-12 lat 1,0 mg/d
Chłopcy w wieku 13-18 lat 1,3 mg/d
Dziewczęta w wieku 10-12 lat 1,0 mg/d
Dziewczęta w wieku 13-18 lat 1,1 mg/d
Mężczyźni 1,3 mg/d
Kobiety 1,1 mg/d
Kobiety w ciąży 1,4 mg/d
Kobiety karmiące piersią 1,6 mg/d

Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest zależne od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. 

Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje w okresie intensywnego wzrostu, ciąży, laktacji oraz podczas dużego wysiłku fizycznego i stresu.