Witamina B2, czyli ryboflawina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nazywana była również laktoflawiną, ponieważ jej obecność odkryto w mleku. W roztworach wodnych ryboflawina wykazuje żółtozieloną fluorescencję. Dostępna jest w preparatach doustnych w formie krystalicznej lub w roztworach do iniekcji. Ryboflawina wchłaniania jest w górnych odcinkach jelita cienkiego. Wchłanianie witaminy B2 z codziennej diety wynosi około 60% i jest dużo szybsze u ludzi starszych. Witamina ta nie jest magazynowana w tkankach. Jej wydalanie odbywa się za pośrednictwem moczu. W środowisku kwaśnym i zasadowym ryboflawina ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury. Ulega zniszczeniu pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Pod wpływem działania promieni słonecznych traci ona swoje biologiczne właściwości. Wiele badań naukowych wskazuje na fakt, iż wchłanianie, metabolizm oraz wydalanie ryboflawiny jest kontrolowane przy udziale hormonów tarczycy.
Niedobory ryboflawiny mogą powodować:
Niedobory tej witaminy obserwuje się wśród osób uzależnionych od alkoholu, kobiet w ciąży, nastolatek, dzieci i młodzieży, diabetyków oraz osób starszych.
Źródła ryboflawiny:
Zapotrzebowanie na witaminę B2 na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata | 0,5 mg/d |
Dzieci w wieku 4-6 lat | 0,6 mg/d |
Dzieci w wieku 7-9 lat | 0,9 mg/d |
Chłopcy w wieku 10-12 lat | 1,0 mg/d |
Chłopcy w wieku 13-18 lat | 1,3 mg/d |
Dziewczęta w wieku 10-12 lat | 1,0 mg/d |
Dziewczęta w wieku 13-18 lat | 1,1 mg/d |
Mężczyźni | 1,3 mg/d |
Kobiety | 1,1 mg/d |
Kobiety w ciąży | 1,4 mg/d |
Kobiety karmiące piersią | 1,6 mg/d |
Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest zależne od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego.
Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje w okresie intensywnego wzrostu, ciąży, laktacji oraz podczas dużego wysiłku fizycznego i stresu.