Witamina PP

Informacje podstawowe

Witamina PP (witaminy B3), jest nazwą określająca dwa związki: kwas nikotynowy oraz amid kwasu nikotynowego. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. W organizmie człowieka jest ona wytwarzana przez mikroflorę jelitową przewodu pokarmowego z egzogennego aminokwasu – tryptofanu, który w znacznych ilościach występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zapotrzebowanie na niacynę jest uzależnione m.in. od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. Witamina PP jest odporna na działanie promieni świetlnych, tlenu oraz środowiska kwaśnego i zasadowego. Znajduje się we wszystkich tkankach. W największych ilościach występuje w wątrobie, nerkach, mięśniach szkieletowych. 

Rola w organizmie

  • Składnik koenzymów uczestniczących w przenoszeniu elektronów w organizmie
  • Udział w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów
  • Utrzymywanie prawidłowej kondycji nabłonka skóry oraz przewodu pokarmowego
  • Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz obwodowego układu nerwowego
  • Udział w syntezie hormonów płciowych, tyroksyny, insuliny
  • Usuwanie nadmiaru cholesterolu z naczyń tętniczych

Nadmiar

  • Podawanie niacyny w dawkach większych niż 2 mg/d może prowadzić do zwiększenia insulinooporności u osób z grup podwyższonego ryzyka zachorowania na cukrzycę insulinozależną

Niedobór

Niedobór niacyny może prowadzić do:

  • Rozwoju pelagry, która objawia się zapaleniem skóry, zburzeniami psychicznymi oraz biegunką, dodatkowo może dochodzić do:
  • Przebarwień
  • Pękania skóry
  • Zapalenia języka (język truskawkowy)
  • Zapalenia jamy ustnej
  • Zaburzeń trawienia
  • Bezsenności
  • Bólów głowy
  • Stanów lękowych
  • Depresji
  • Omamy
  • Drżenie rąk

Niedobór witaminy PP może być wynikiem zbyt niskiej podaży aminokwasu egzogennego - tryptofanu. Aminokwas ten występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niektóre białka roślinne są całkowicie pozbawione tego aminokwasu np. białka kukurydzy. 

Informacje dodatkowe

Źródła witaminy PP:

  • Drożdże
  • Podroby
  • Mięso
  • Tuńczyk
  • Makrela
  • Halibut
  • Łosoś wędzony
  • Pstrąg
  • Ryż brązowy
  • Otręby pszenne
  • Morele suszone
  • Orzechy arachidowe
  • Nasiona słonecznika
  • Korzeń pietruszki
  • Suche nasiona roślin strączkowych 

Zalecenia

Zapotrzebowanie na niacynę na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata 6 mg/d
Dzieci w wieku 4-6 lat 8 mg/d
Dzieci w wieku 7-9 lat 12 mg/d
Chłopcy i dziewczęta w wieku 10-12 lat 12 mg/d
Chłopcy w wieku 13-18 lat 16 mg/d
Dziewczęta w wieku 13-18 lat 14 mg/d
Mężczyźni ≥19 roku życia 16 mg/d
Kobiety ≥19 roku życia 14 mg/d
Kobiety w ciąży 18 mg/d
Kobiety karmiące piersią 17 mg/d