Witamina PP (witaminy B3), jest nazwą określająca dwa związki: kwas nikotynowy oraz amid kwasu nikotynowego. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. W organizmie człowieka jest ona wytwarzana przez mikroflorę jelitową przewodu pokarmowego z egzogennego aminokwasu – tryptofanu, który w znacznych ilościach występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zapotrzebowanie na niacynę jest uzależnione m.in. od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. Witamina PP jest odporna na działanie promieni świetlnych, tlenu oraz środowiska kwaśnego i zasadowego. Znajduje się we wszystkich tkankach. W największych ilościach występuje w wątrobie, nerkach, mięśniach szkieletowych.
Niedobór niacyny może prowadzić do:
Niedobór witaminy PP może być wynikiem zbyt niskiej podaży aminokwasu egzogennego - tryptofanu. Aminokwas ten występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niektóre białka roślinne są całkowicie pozbawione tego aminokwasu np. białka kukurydzy.
Źródła witaminy PP:
Zapotrzebowanie na niacynę na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata | 6 mg/d |
Dzieci w wieku 4-6 lat | 8 mg/d |
Dzieci w wieku 7-9 lat | 12 mg/d |
Chłopcy i dziewczęta w wieku 10-12 lat | 12 mg/d |
Chłopcy w wieku 13-18 lat | 16 mg/d |
Dziewczęta w wieku 13-18 lat | 14 mg/d |
Mężczyźni ≥19 roku życia | 16 mg/d |
Kobiety ≥19 roku życia | 14 mg/d |
Kobiety w ciąży | 18 mg/d |
Kobiety karmiące piersią | 17 mg/d |