Witamina B5

Informacje podstawowe

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy zbudowana jest z aminokwasu β – alaniny oraz kwasu pantoinowego. Witamina ta jest wrażliwa na działanie kwasów oraz zasad, natomiast podczas gotowania oraz przechowywania żywności nie traci swoich właściwości. Kwas pantotenowy jest syntetyzowany przez mikroflorę jelitową. Witamina B5 wchodzi w skład koenzymu A, który jest niezbędnym elementem metabolizmu w organizmie człowieka. 

Rola w organizmie

  • Udział w metabolizmie węglowodanów oraz tłuszczów oraz przemianach energetycznych organizmu
  • Udział w syntezie cholesterolu
  • Udział w syntezie hormonów sterydowych
  • Udział w syntezie witaminy A oraz D
  • Udział w syntezie neuroprzekaźników

Nadmiar

Nadmiar kwasu pantotenowego może powodować:

  • Biegunki
  • Zaburzenia żołądkowe
  • Objawy uczuleniowe

Niedobór

Niedobór kwasu pantotenowego może prowadzić do:

  • Uszkodzeń kory nadnerczy
  • Zaburzeń pracy układu nerwowego
  • Zaburzeń pracy układu mięśniowego
  • Drażliwości
  • Utraty apetytu
  • Zmęczenia
  • Nadmiernie obniżonego ciśnienia krwi
  • Odbarwienia, rogowacenia oraz łuszczenia się skóry
  • Łysienia
  • Zmian w przewodzie pokarmowym

Ze względu na powszechność występowania witaminy B5 jej niedobory stwierdza się bardzo rzadko. Mogą one występować wśród osób niedożywionych, które cierpią na deficyt innych witamin z grupy B.

Informacje dodatkowe

Źródła witaminy B5:

  • Produkty pełnoziarniste
  • Otręby pszenne
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Żółtka jaja
  • Drożdże
  • Mięso
  • Wątroba
  • Nerki
  • Śledź
  • Makrela
  • Orzechy
  • Mleczko pszczele
  • Sery
  • Awokado

Zalecenia

Zapotrzebowanie na witaminę B5 na poziomie wystarczającego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata 2 mg/d
Dzieci w wieku 4-6 lat 3 mg/d
Dzieci w wieku 7-9 lat  4 mg/d
Chłopcy i dziewczęta wieku 10-12 lat 4 mg/d
Chłopcy i dziewczęta w wieku 13-18 lat 5 mg/d
Mężczyźni i kobiety  5 mg/d
Kobiety w ciąży 6 mg/d
Kobiety karmiące piersią 7 mg/d

Zapotrzebowanie na kwas pantotenowy jest zależne m.in. od wieku, stanu fizjologicznego, poziomu aktywności fizycznej oraz narażenia na długotrwały stres.