Witamina B5, czyli kwas pantotenowy zbudowana jest z aminokwasu β – alaniny oraz kwasu pantoinowego. Witamina ta jest wrażliwa na działanie kwasów oraz zasad, natomiast podczas gotowania oraz przechowywania żywności nie traci swoich właściwości. Kwas pantotenowy jest syntetyzowany przez mikroflorę jelitową. Witamina B5 wchodzi w skład koenzymu A, który jest niezbędnym elementem metabolizmu w organizmie człowieka.
Nadmiar kwasu pantotenowego może powodować:
Niedobór kwasu pantotenowego może prowadzić do:
Ze względu na powszechność występowania witaminy B5 jej niedobory stwierdza się bardzo rzadko. Mogą one występować wśród osób niedożywionych, które cierpią na deficyt innych witamin z grupy B.
Źródła witaminy B5:
Zapotrzebowanie na witaminę B5 na poziomie wystarczającego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata | 2 mg/d |
Dzieci w wieku 4-6 lat | 3 mg/d |
Dzieci w wieku 7-9 lat | 4 mg/d |
Chłopcy i dziewczęta wieku 10-12 lat | 4 mg/d |
Chłopcy i dziewczęta w wieku 13-18 lat | 5 mg/d |
Mężczyźni i kobiety | 5 mg/d |
Kobiety w ciąży | 6 mg/d |
Kobiety karmiące piersią | 7 mg/d |
Zapotrzebowanie na kwas pantotenowy jest zależne m.in. od wieku, stanu fizjologicznego, poziomu aktywności fizycznej oraz narażenia na długotrwały stres.