Fosfor

Informacje podstawowe

Fosfor stanowi makropierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego ilość w ciele człowieka waha się od 700 do 900 g, z czego 85% związane jest z wapniem i zmagazynowane w strukturach kostnych. Gospodarka fosforanowa jest ściśle powiązana z wapniową. Wchłanianie fosforu odbywa się głównie w jelicie cienkim. Stopień jego absorpcji w sprzyjających warunkach wynosi nawet 70%. 

Rola w organizmie

  • Udział w budowie kości oraz zębów
  • Udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów
  • Aktywator wielu reakcji biochemicznych
  • Składnik fosfolipidów, odpowiedzialnych za strukturę błony komórkowej
  • Udział w kurczliwości mięśni, przepuszczalności błon komórkowych
  • Udział w regulacji pobudliwości nerwów
  • Udział w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej
  • Niezbędny do prawidłowego wchłaniania wapnia

Nadmiar

Nadmiar fosforu może prowadzić do:

  • Zmniejszenia syntezy aktywnej witaminy D3
  • Ograniczania wchłaniania jonów wapnia z przewodu pokarmowego
  • Zwiększonego wydalania jonów wapnia z moczem
  • Nadczynności przytarczyc
  • Obniżenia masy kostnej
  • Utrudnionego wchłaniania składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk

Reakcje niepożądane, które mogą pojawić się w efekcie przyjmowania zbyt dużych ilości fosforu w postaci suplementów diety to m.in.: biegunka, nudności, wymioty. 

Niedobór

Niedobór fosforu może prowadzić do:

  • Zmniejszenia syntezy związków wysokoenergetycznych
  • Zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej
  • Osłabienia mięśni i kości
  • Obniżenia mineralizacji kości
  • Zwiększonej podatności na infekcje

Ze względu na powszechność występowania fosforu w produktach żywnościowych niedobory tego pierwiastka obserwuje się rzadko. Mogą one wystąpić w przypadku:

  • Przewlekłej choroby alkoholowej
  • W żywieniu pozajelitowym
  • Długotrwałego stosowania leków zobojętniających nadmiar kwasu solnego w żołądku 

Informacje dodatkowe

Źródła fosforu:

  • Sery podpuszczkowe
  • Kasza gryczana
  • Otręby pszenne
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Sery twarogowe
  • Jaja
  • Ryby, konserwy rybne
  • Mięso
  • Produkty pełnoziarniste
  • Orzechy

Zalecenia

Zapotrzebowanie na fosfor na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata 460 mg
Dzieci w wieku 4-6 lat 500 mg
Dzieci w wieku 7-9 lat 600 mg
Chłopcy w wieku 10-18 lat 1250 mg
Dziewczęta w wieku 10-18 lat 1250 mg
Mężczyźni  700 mg
Kobiety 700 mg
Kobiety w ciąży <19 roku życia 1250 mg
Kobiety w ciąży >19 roku życia 700 mg
Kobiety karmiące piersią <19 roku życia 1250 mg
Kobiety karmiące piersią >19 roku życia 700 mg

Zwróć uwagę

  • W produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych część fosforu występuje w formie związanej z tzw. kwasem fitynowym, który tworzy trudno rozpuszczalne połączenia z jonami metali tworząc kompleksy zwane fitynianami
  • Za pomocą odpowiedniej obróbki technologicznej np. fermentacji ciasta żytniego, moczenia nasion roślin strączkowych, dodatek drożdży do pieczywa pszennego można zwiększyć biodostępność fosforu oraz innych związanych pierwiastków