Fosfor
Informacje podstawowe
Fosfor stanowi makropierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego ilość w ciele człowieka waha się od 700 do 900 g, z czego 85% związane jest z wapniem i zmagazynowane w strukturach kostnych. Gospodarka fosforanowa jest ściśle powiązana z wapniową. Wchłanianie fosforu odbywa się głównie w jelicie cienkim. Stopień jego absorpcji w sprzyjających warunkach wynosi nawet 70%.
Rola w organizmie
- Udział w budowie kości oraz zębów
- Udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów
- Aktywator wielu reakcji biochemicznych
- Składnik fosfolipidów, odpowiedzialnych za strukturę błony komórkowej
- Udział w kurczliwości mięśni, przepuszczalności błon komórkowych
- Udział w regulacji pobudliwości nerwów
- Udział w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej
- Niezbędny do prawidłowego wchłaniania wapnia
Nadmiar
Nadmiar fosforu może prowadzić do:
- Zmniejszenia syntezy aktywnej witaminy D3
- Ograniczania wchłaniania jonów wapnia z przewodu pokarmowego
- Zwiększonego wydalania jonów wapnia z moczem
- Nadczynności przytarczyc
- Obniżenia masy kostnej
- Utrudnionego wchłaniania składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk
Reakcje niepożądane, które mogą pojawić się w efekcie przyjmowania zbyt dużych ilości fosforu w postaci suplementów diety to m.in.: biegunka, nudności, wymioty.
Niedobór
Niedobór fosforu może prowadzić do:
- Zmniejszenia syntezy związków wysokoenergetycznych
- Zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej
- Osłabienia mięśni i kości
- Obniżenia mineralizacji kości
- Zwiększonej podatności na infekcje
Ze względu na powszechność występowania fosforu w produktach żywnościowych niedobory tego pierwiastka obserwuje się rzadko. Mogą one wystąpić w przypadku:
- Przewlekłej choroby alkoholowej
- W żywieniu pozajelitowym
- Długotrwałego stosowania leków zobojętniających nadmiar kwasu solnego w żołądku
Informacje dodatkowe
Źródła fosforu:
- Sery podpuszczkowe
- Kasza gryczana
- Otręby pszenne
- Nasiona roślin strączkowych
- Sery twarogowe
- Jaja
- Ryby, konserwy rybne
- Mięso
- Produkty pełnoziarniste
- Orzechy
Zalecenia
Zapotrzebowanie na fosfor na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata |
460 mg |
Dzieci w wieku 4-6 lat |
500 mg |
Dzieci w wieku 7-9 lat |
600 mg |
Chłopcy w wieku 10-18 lat |
1250 mg |
Dziewczęta w wieku 10-18 lat |
1250 mg |
Mężczyźni |
700 mg |
Kobiety |
700 mg |
Kobiety w ciąży <19 roku życia |
1250 mg |
Kobiety w ciąży >19 roku życia |
700 mg |
Kobiety karmiące piersią <19 roku życia |
1250 mg |
Kobiety karmiące piersią >19 roku życia |
700 mg |
Zwróć uwagę
- W produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych część fosforu występuje w formie związanej z tzw. kwasem fitynowym, który tworzy trudno rozpuszczalne połączenia z jonami metali tworząc kompleksy zwane fitynianami
- Za pomocą odpowiedniej obróbki technologicznej np. fermentacji ciasta żytniego, moczenia nasion roślin strączkowych, dodatek drożdży do pieczywa pszennego można zwiększyć biodostępność fosforu oraz innych związanych pierwiastków