Chlor

Informacje podstawowe

Chlor stanowi niezbędny elektrolit organizmu człowieka. Około 70% tego pierwiastka znajduje się w przestrzeni pozakomórkowej. Chlor magazynowany jest w skórze, tkance podskórnej oraz kościach. Jest obecny także w żołądku, jako element kwasu solnego oraz w ślinie. Jego wchłanianie odbywa się przede wszystkim w jelicie cienkim, a wydalanie za pośrednictwem moczu. Metabolizm tego pierwiastka jest ściśle połączony z przemianami sodu. 

Rola w organizmie

  • Udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
  • Udział w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej
  • Składnik soku żołądkowego oraz śliny 

Nadmiar

Nadmiar chloru w organizmie występuje gdy jego stężenie wynosi więcej niż 105 mmol/l

Hiperchloremia może prowadzić do:

  • Kwasicy metabolicznej

Nadmiar chloru w organizmie może być wynikiem podawania chlorków, utraty wodorowęglanów drogą przewodu pokarmowego lub przez nerki oraz zagęszczenia krwi w wyniku odwodnienia. 

Niedobór

Niedobór chloru w organizmie występuje gdy jego stężenie wynosi mniej niż 95 mmol/l

Hipochloremia może prowadzić do:

  • Zasadowicy metabolicznej

Niedobory chloru mogą być efektem nadmiernej utraty tego pierwiastka przez przewód pokarmowy, nerki, skórę oraz podawania płynów pozbawionych elektrolitów.

Informacje dodatkowe

Źródła chloru:

  • Sól kuchenna
  • Żywność wysoko przetworzona
  • Sery podpuszczkowe
  • Wędliny
  • Śledzie

Zalecenia

  • Indywidulane zapotrzebowanie na chlor określa się względem wieku, aktywności fizycznej oraz temperatury otoczenia
  • Zapotrzebowanie na chlor na poziomie wystarczającego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata  1150 mg/d
Dzieci w wieku 4-6 lat  1550 mg/d
Dzieci w wieku 7-9 lat 1850 mg/d
Chłopcy i dziewczęta w wieku 10-12 lat 2000 mg/d
Chłopcy i dziewczęta w wieku 13-18 lat 2300 mg/d
Mężczyźni i kobiety 19-50 lat 2300 mg/d
Mężczyźni i kobiety 50-65 lat  2150 mg/d
Mężczyźni i kobiety 66-75 lat 2000 mg/d
Mężczyźni i kobiety >75 lat 1850 mg/d
Kobiety w ciąży i karmiące piersią  2300 mg/d

 

Zwróć uwagę

  • Wchłanianie chloru ułatwiają związki takie jak glukoza oraz aminokwasy!