Chrom
Informacje podstawowe
Chrom, zaliczany do mikroelementów jest pierwiastkiem pełniącym istotną rolę w gospodarce węglowodanowej organizmu. Stanowi aktywny składnik tzw. czynnika tolerancji glukozy (ang. GFT). Stopień wchłaniania chromu z przewodu pokarmowego wynosi około 1 %. Jego wydalanie odbywa się przede wszystkim za pośrednictwem układu wydalniczego i zwiększa się w przypadku diety obfitującej w węglowodany proste.
Rola w organizmie
- Składnik tzw. czynnika tolerancji glukozy
- Usprawnianie metabolizmu glukozy we krwi
- Normalizacja poziomu glukozy we krwi
- Zmniejszanie insulinooporności
- Redukcja poziomu cholesteroli i trójglicerydów w surowicy krwi
- Stabilizacja struktury kwasów nukleinowych
Nadmiar
Nadmiar chromu może prowadzić do:
- Zmian skórnych
- Utraty masy ciała
- Owrzodzeń żołądka
- Uszkodzeń wątroby
Do przedawkowania chromu może dojść przede wszystkim za sprawą stosowania zbyt dużych ilości preparatów farmaceutycznych zawierających chrom.
Niedobór
Niedobór chromu może prowadzić do:
- Nieprawidłowej tolerancji glukozy
- Hiperglikemii
- Podwyższonego poziomu cholesterolu w surowicy krwi
Informacje dodatkowe
Źródła chromu:
- Drożdże
- Wątroba
- Pomidory
- Produkty pełnoziarniste
- Orzechy
- Pestki słonecznika
- Nasiona roślin strączkowych
- Suszone śliwki
- Owoce morza
- Orzechy brazylijskie
Zalecenia
Zapotrzebowanie na chrom na poziomie wystarczającego spożycia dla różnych grup ludności:
Kobiety |
25 µg/d |
Mężczyźni |
35 µg/d |
Zwróć uwagę
- Przyswajanie chromu zwiększa się podczas przyjmowania go z pokarmem bogatym w witaminę C lub z bezpośrednio z witaminą C
- Utrudnione wchłanianie chromu może być spowodowane preparatami farmaceutycznymi zawierającymi węglan wapnia
- Należy zwracać szczególną uwagę na standaryzację preparatów zawierających chrom, daje to pewność jaką faktyczną dawkę pierwiastka dostarcza się do organizmu
Uważaj
- Osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny zażywać chromu bez uprzedniej konsultacji z lekarzem!