Diety

Żywienie w kamicy żółciowej

Sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na pojawienie się kamieni żółciowych oraz przebieg choroby. Długotrwałe powielanie błędów żywieniowych przyczynia się do zaburzeń pracy pęcherzyka żółćiowego oraz składu żółci. 

Dieta TLC - Therapeutic Lifestyle Changes

Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), określana jako terapia zmiany stylu życia, to model odżywiania mający na celu obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Środkiem do osiągnięcia tego celu ma być przede wszystkim uregulowanie poziomu cholesterolu.

Dieta DASH

Dieta DASH, czyli zalecenia dietetyczne mające na celu obniżenie nadciśnienia, cechuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesteroli i tłuszczu ogółem, wysokim spożyciem waży i owoców, produktów zbożowych pełnoziarnisty oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych. 

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), nazywane również gośćcem postępującym to przewlekła, układowa choroba tkanki łącznej o podłożu immunologicznym. Leczenie obejmuje m.in. zmianę sposobu odżywiania. Przyczyną reumatoidalnego zapalenia stawów może być alergia lub nietolerancja pokarmowa. 

Dieta w przebiegu mukowiscydozy

Stan odżywienia osób chorych na mukowiscydozę jest istotnym czynnikiem prognostycznym przebiegu choroby oraz zaostrzenia jej objawów. Rozwijające się bardzo często niedożywienie ma ścisły związek ze złym rokowaniem co do rozwoju choroby. Częstość niedożywienia narasta wraz z wiekiem. 

Dieta dr. Ornisha

Dieta dr. Ornisha powstała w latach 70-tych ubiegłego wieku. Jest stosowana w celu prewencji oraz leczenia chorób sercowo-naczyniowych. Jej podstawą jest stosowanie niskotłuszczowej, bogatej w błonnik diety wegetariańskiej.

Dietetyczne sposoby na alergie pokarmowe

Podstawowym sposobem leczenia alergii pokarmowych jest eliminacja z diety produktów, które zawierają niekorzystne alergeny. Ich identyfikacja oraz wykluczenie z codziennego jadłospisu wymaga zastosowania odpowiednich schematów odżywiania, takich jak dieta eliminacyjna, testująca oraz rotacyjna. 

Sposób odżywiania a trądzik pospolity

Związek pomiędzy sposobem odżywiania a występowaniem trądziku pospolitego jest cały czas kwestią dyskusyjną. Coraz częściej wskazuje się na wysoki indeks glikemiczny spożywanych potraw oraz wysokie spożycie węglowodanów prostych. 

Dieta w dnie moczanowej

Odpowiednia dieta stosowana w przebiegu dny moczanowej odgrywa bardzo istotną rolę terapeutyczną. Jej celem jest obniżenie stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi poprzez m.in. wyeliminowanie z diety produktów bogatych w związki purynowe.

Dieta w chorobie refluksowej

Istotnym elementem leczenia GERD jest modyfikacja stylu życia oraz sposobu odżywiania. bardzo ważna jest eliminacja produktów, które powodują lub nasilają objawy choroby poprzez wpływ na podstawowe mechanizmy będące przyczyną GERD. 

Dieta w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna

Głównym celem leczenia żywieniowego chorych z chorobą Leśniowskiego-Crohna jest utrzymanie i poprawa stanu ich odżywienia, poprawa funkcji jelit, ograniczenie biegunek i poprawa jakości życia. 

Dieta w przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Istotnym elementem leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, oprócz środków farmakologicznych, jest również terapia żywieniowa. Szczególnym zagrożeniem dla osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit jest niedożywienie. 

Dieta w leczeniu osteoporozy

Odpowiednio dostosowana dieta ma bardzo istotne znaczenie w przebiegu leczenia osteoporozy. Jej głównym celem jest zapobieganie złamaniom osteoporotycznym, poprawa, jakości życia osób chorych, przeciwdziałanie skutkom ciężkich powikłań osteoporozy, zapobieganie przedwczesnym zgonom. 

Dieta w chorobie nowotworowej

Żywienie w okresie choroby nowotworowej powinno stanowić bardzo istotną część prowadzonej terapii. Celem stosowania diety jest ograniczenie niedożywienia organizmu, wzmocnienie odporności, poprawa przemiany materii oraz zminimalizowanie uszczerbku narządów wewnętrznych, narażonych na agresywne leczenie onkologiczne.

Dieta w niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego

Terapia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego opiera się na podawaniu pacjentom preparatów zawierający kwas foliowy w dawce od 1 do 5 mg na dzień, do czasu unormowania wyników morfologii krwi. Niezbędnym elementem jest również dieta obfitująca w produkty stanowiące bogactwo kwasu foliowego. 

Dieta w niedokrwistości z niedoboru witaminy B12

Niedobór witaminy B12 może prowadzić do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej (makrocytarnej), która odznacza się obecnością większych od normalnie spotykanych krwinek czerwonych. Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12 są problemy z jej wchłanianiem w przewodzie pokarmowym.

Dieta w nadwadze i otyłości

Dieta redukcyjna stosowana jest w celu zmniejszenia masy ciała osób cierpiących na nadwagę lub otyłość. Ten schemat żywienia powinien mieć zastosowanie w dłuższej perspektywie, dlatego ważne jest dostosowanie go do indywidualnych upodobań. 

Dieta w cukrzycy

Odpowiednia dieta stanowi ważną część leczenia cukrzycy. Jej stosowanie ma na celu unormowanie przemian metabolicznych, które w istotny sposób ograniczają  powikłania cukrzycowe.

Dieta w przewlekłej niewydolności nerek

Dieta stanowi bardzo ważny element terapii przewlekłej niewydolności nerek. Celem jest utrzymanie funkcji nerek w jak najlepszej kondycji, zahamowanie postępu choroby oraz jak najdłuższe odroczenie w czasie dializoterapii.

Dieta w kamicy nerkowej

Postępowanie żywieniowe w kamicy nerkowej jest bardzo ważnym uzupełnieniem terapii farmakologicznej.