Nazwa "kwas foliowy", oprócz kwasu foliowego obejmuje, również grupę związków posiadających bardzo złożoną budowę, które wywodzą się z kwasu foliowego. Określa się je również mianem "folacyny" lub "folianów". Kwas foliowy odpowiedzialny jest m.in. za rozwój komórek ustrojowych oraz prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego. Niedobór lub brak kwasu foliowego prowadzi do zaburzeń czynności krwiotwórczej szpiku oraz niedokrwistości megaloblastycznej (nadbarwliwej). Powstające krwinki czerwone odznaczają się znacznie powiększonymi rozmiarami, szybkim rozwojem i krótkim okresem życia. Terapia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego opiera się na podawaniu pacjentom preparatów zawierający kwas foliowy w dawce od 1 do 5 mg na dzień, do czasu unormowania wyników morfologii krwi. Niezbędnym elementem jest również dieta obfitująca w produkty stanowiące bogactwo kwasu foliowego.
Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego pojawia się najczęściej wśród:
Grupa | Dzienne zapotrzebowanie |
Osoby dorosłe | 400 mcg |
Kobiety w ciąży | 600 mcg |
Kobiety karmiące piersią | 500 mcg |
Dzieci w wieku 1-3 lat | 150 mcg |
Dzieci w wieku 4-6 lat | 200 mcg |
Dzieci w wieku 7-12 lat | 300 mcg |
W diecie osób cierpiących na niedokrwistość wynikającą z niedoboru kwasu foliowego powinny znaleźć się: