Informacje podstawowe
Witamina B12, czyli kobalamina stanowi grupę związków o skomplikowanej budowie. Cechą charakterystyczną tej witaminy jest to, iż jako jedyna witamina zawiera w swojej strukturze atom metalu – kobaltu. Najwięcej kobalaminy w organizmie występuje w wątrobie oraz nerkach. Witamina B12 wchłaniana jest w jelicie krętym. Do jej prawidłowego przyswajania niezbędny jest tzw. czynnik wewnętrzny Castle’a, który wydzielany jest przez błonę śluzową żołądka. Niedobór witaminy B12 może prowadzić do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej (makrocytarnej), która odznacza się obecnością większych od normalnie spotykanych krwinek czerwonych. Zaliczana jest do niedokrwistości nadbarwliwych. Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12 są problemy z jej wchłanianiem w przewodzie pokarmowym, wynikające m.in. z zaburzonego działania czynnika wewnętrznego Castle’a. Problem z podażą odpowiednich ilości kobalaminy może występować również wśród osób długotrwale stosujących dietę wegańską. Witamina B12 jest produkowana przez bakterie przez mikroflorę jelita grubego, jednak nie może być ona wykorzystana przez organizm. Niedobór witaminy B12 jest szeroko rozpowszechniony zwłaszcza u dzieci oraz osób po 50 roku życia, czego przyczyną są zaburzenia wchłaniania oraz zbyt niską podażą kobalaminy wraz z dietą.
- Podstawową metodą leczenia niedoborów witaminy B12 są iniekcje domięśniowe. Jednak dostępne są również preparaty doustne. Zalecana dawka kobalaminy w preparacie doustnym zależy od przyczyny jej niedoboru i wynosi:
- 0,05 mg/dobę – u osób z niedoborem witaminy B12 w diecie, bez zaburzeń wchłaniania
- 0,5 mg/dobę – w przypadku osób z zaburzeniami wchłaniania pokarmów
- 1 mg/dobę – w chorobie Assidona-Biermera (anemia złośliwa)
- Uzupełnienie terapii niedoborów witaminy B12 powinna stanowić prawidłowo zbilansowana dieta, dostarczająca odpowiedniej ilości białka zwierzęcego
- Zapotrzebowanie na witaminę B12 na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności
Dzieci w wieku 1-3 lata |
0,9 mcg/d |
Dzieci w wieku 4-6 lat |
1,2 mcg/d |
Dzieci w wieku 7-12 lat |
1,8 mcg/d |
Chłopcy i dziewczęta w wieku 13-18 lat |
2,4 mcg/d |
Mężczyźni i kobiety |
2,4 mcg/d |
Kobiety w ciąży |
2,6 mcg/d |
Kobiety karmiące piersią |
2,8 mcg/d |