Dieta w cukrzycy
Informacje podstawowe

Odpowiednia dieta stanowi ważną część leczenia cukrzycy głównie w celu osiągnięcia unormowania przemian metabolicznych, które ograniczają w istotny sposób powikłania cukrzycowe. Dieta powinna uwzględniać indywidualne zapotrzebowanie energetyczne zależne od wieku, rodzaju aktywności, schorzeń, przyjmowanych leków. Chorzy na cukrzycę typu 1 powinni otrzymywać zalecenia dietetyczne oraz lekarskie odpowiednie do stosowanej insulinoterapii, a w przypadku cukrzycy typu 2 dieta powinna pozwolić na utrzymanie prawidłowej masy ciała. 

Złożona (wieloaspektowa) terapia cukrzycowa ma charakter indywidualny i składać się na nią powinny takie działania jak:

  • odpowiednia dieta i stabilizacja masy ciała,
  • systematycznie podejmowana aktywność fizyczna, ponieważ obniża ciśnienie krwi i stężenie lipidów, korzystnie wpływa na spadek masy ciała i insulinowrażliwość.
     
  • leczenie farmakologiczne:

    insulina:
    - w cukrzycy typu 1(insulinozależna) oraz w cukrzycy typu 2 w przypadku nieskutecznej terapii lekowej, w ciąży przy braku efektów dietetycznych, w powikłaniach cukrzycowych (śpiączka, mikroangiopatie, kwasica cukrzycowa) czy przed zabiegami operacyjnymi osób chorych.

    doustne leki przeciwcukrzycowe:
    - zwiększające wydzielanie insuliny(pochodne sulfonylomocznika): zwiększają wrażliwość komórek beta na glukozę
    - zwiększające wrażliwość tkanek obwodowych i wątroby na insulinę (biguanidu): działają przez hamowanie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego oraz nasilają jej zużycie w organizmie
    - inhibitory alfa - glikozydazy : hamują wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego
     
  • stały monitoring chorych pod kątem poziomu cukru
  • zapobieganie powikłaniom i ich leczenie.     
Charakterystyka diety

Węglowodany powinny pokrywać 50 do 60% zapotrzebowania kalorycznego. Zalecane źródła węglowodanów stanowią:

  • węglowodany złożone: pełne ziarna zbóż , ziemniaki, warzywa, nasiona strączkowe, płatki zbożowe .
  • węglowodany proste : dżemy , soki, słodycze, owoce.

Tłuszcze powinny dostarczać 25 do 30% wartości energetycznej diety. Zalecane jest spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w olejach roślinnych (oliwa       z oliwek, oleje roślinne, zwłaszcza nierafinowane). Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego (śmietana, mleko, sery, mięso) powinny stanowić maksymalnie 10% zalecanego udziału w diecie. Duża podaż tych kwasów może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu (frakcja LDL). Należy unikać w diecie margaryn pochodzenia roślinnego poddawanych procesom utwardzania.

Białka powinny zaspokajać 10 do 15% zapotrzebowania energetycznego organizmu. Źródłem białek powinny być ryby, rośliny (białko roślinne) czy chude mięso. Stosunek białka roślinnego do zwierzęcego powinien być zrównoważony. Dieta niskowęglowodanowa i jednocześnie wysokobiałkowa wpływa korzystnie na szybszą utratę masy ciała oraz wyrównanie poziomu glukozy we krwi.

Błonnik pokarmowy: spożycie błonnika nie powinno przekraczać 20-35 g na dobę. Źródłem błonnika powinny być gruboziarniste kasze, pieczywo razowe, płatki owsiane, warzywa i owoce. Zwiększenie w diecie ilości błonnika powinno wiązać się z koniecznością obniżenia dawki przyjmowanej insuliny oraz doustnych leków przeciwcukrzycowych (pochodnych sulfonylomocznika), ze względu na zmniejszenie wchłaniania i trawienia węglowodanów z przewodu pokarmowego.

Sól kuchenna: zaleca się ograniczenie przyjmowania soli do około 2 do 3 g na dobę szczególnie u osób z nadciśnieniem czy chorobami nerek.

Witaminy i sole mineralne: suplementacja witamin i soli mineralnych u osób z cukrzycą nie różni się w porównaniu z osobami zdrowymi. Osoby z nieodpowiednio skomponowaną dietą (niedobory), kobiety po menopauzie; chorzy, u których występują biegunki lub będące na diecie redukcyjnej powinny przyjmować zwiększone ilości wapnia i pierwiastków śladowych. Witaminy A, C, E maja znaczenie w profilaktyce miażdżycy czy w powikłaniach cukrzycowych działając jako przeciwutleniacze.

Alkohol  jest niezalecany w diecie cukrzycowej, ponieważ sprzyja występowaniu powikłań cukrzycowych: nasila otyłość, zwiększa ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Dopuszczalna dawka dobowa wynosi do 15 g (100ml półwytrawnego wina czy 40 ml alkoholu wysokoprocentowego).

Przykładowy jadłopis

Dieta dla osoby chorującej na CUKRZYCĘ o wartości energetycznej 1800 kcal

  • I śniadanie – 450 kcal (25% energii)
  • II śniadanie – 180 kcal (10% energii)
  • Obiad – 590 kcal (33% energii)
  • Podwieczorek – 180 kcal (10% energii)
  • Kolacja – 400 kcal (22% energii)

Węglowodany przyswajalne dostarczają 55% energii  - 247,5 gramów = 25 szt wymienników węglowodanowych WW
Białko dostarcza 20% energii
Tłuszcze dostarczają 25% energii

Skład jadłospisu:

Śniadanie (452 kcal, 6 WW)

  • Owsianka na mleku

    - Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu 350 ml
    - Płatki owsiane 40 g
    - Jabłko 150 g​​​
     
  • Grejpfrut 200 g

Drugie śniadanie (178 kcal, 2 WW)

  • Sałatka warzywna z fasolą

    - Sałata 30 g
    - Jarmuż 10 g
    - Ogórek zielony 50 g
    - Koperek 3 g
    - Szczypiorek 5 g
    - Jaja gotowane 25 g (1/2 szt)
    - Fasola czarna z puszki 50 g
     
  • Sos do sałatki

    - Oliwa z oliwek lub inny olej tłoczony na zimno 6 g
    - Czosnek 5 g (1/2 ząbka czosnku)
    - Musztarda np. francuska 3 g
    - Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Obiad (577 kcal, 8 WW)

  • Ryż z duszonym mięsem drobiowym w sosie pieczarkowym

    - Ryż brązowy 60 g
    - Mięso z piersi indyka 100 g
    - Olej rzepakowy uniwersalny 6 g
    - Pieczarka świeża 100 g
    - Śmietana, 12% tłuszczu 20 g
    - Brokuły 150 g
     
  • Koktajl truskawkowy

    - Maślanka spożywcza, 0,5 % tłuszczu 250 g
    - Truskawki 250 g

Podwieczorek (186 kcal, 3WW)

  • Sałatka z ugotowanych buraków

    - Buraki 250 g (ok. 2 szt)
    - Jabłko 50 g
    - Cebula 50 g
    - Papryka żółta 50 g
    - Zielona pietruszka 5 g
    - Oliwa z oliwek lub inny olej tłoczony na zimno 6 g
    - Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Kolacja (376 kcal, 6 WW)

  • Kanapka z serem

    - Chleb żytni razowy 40 g
    - Margaryna miękka, 60% tłuszczu 5 g
    - Ser twarogowy chudy 40 g
    - Szczypiorek  10 g
     
  • Kanapka z wędliną

    - Chleb żytni razowy 40 g
    - Margaryna miękka, 60% tłuszczu 5 g
    - Polędwica z piersi kurczaka 20 g
    - Pomidor 200 g (1 szt)
     
  • Sok marchwiowy 150 ml
Powiązane artykuły