Właściwe postępowanie żywieniowe w przewlekłym zapaleniu trzustki jest niezmiernie istotne. Powinno mieć ono miejsce zarówno w czasie trwania choroby i jej zaostrzeń, jak również uwzględniać okresy remisji. Celem jest wyrównanie niedoborów masy ciała związanych z chudnięciem oraz przeciwdziałanie cechom niedożywienia.
Modyfikacja diety oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała to podstawowe i niezbędne warunki pozwalające utrzymać gospodarkę lipidową pod kontrolą. Dieta powinna być urozmaicona, zbilansowana, o odpowiedniej kaloryczności, by zapobiegać nadwadze i otyłości.
Wprowadzenie i przestrzeganie odpowiedniej diety do codziennego życia osób chorych na nadciśnienie ma na celu obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszenie liczby i dawki stosowanych leków.
Zespól jelita nadwrażliwego jest chorobą o nie do końca znanej etiologii. Istotnym elementem terapii jest modyfikacja stylu życia, a przede wszystkim diety.
Za najczęstszą przyczynę powstawania choroby wrzodowej uznaje się zakażenie Helicobacter pylori, jednak do jej rozwojumogą się również przyczyniać długotrwały stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy nieregularne posiłki.
Dieta łatwo strawna stanowi modyfikację podstawowej diety osób zdrowych, która polega na ograniczeniu produktów obciążających przewód pokarmowy. Jest jedną z najczęściej stosowanych diet, w zależności od charakteru schorzenia możliwe są liczne modyfikacje.
Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Polega na wykluczeniu z diety białka występujące go w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Osoby chore na celiakię muszą stosować dietę opartą o produkty bezglutenowe przez całe życie.
Martwi Cię ostatnio zbyt szybki przyrost masy ciała, cierpisz na zaparcia, masz bladą i suchą skórę, problemy z koncentracją, często doznajesz uczucia zimna i ociężałości? Objawy te mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy. Wykonaj oznaczenia poziomów hormonów tarczycy i wybierz się do endokrynologa. Leczenie tego schorzenia wymaga współpracy z lekarzem oraz dietetykiem, ponieważ bardzo istotne w tej jednostce chorobowej są zalecenia żywieniowe.
Dieta bogata w produkty zawierające żelazo stanowi ważny element uzupełniający terapii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości w najbardziej narażonych na nią grupach oraz zapobiega nawrotom choroby.
Dieta w przewlekłej niewydolności trzustki
Właściwe postępowanie żywieniowe w przewlekłym zapaleniu trzustki jest niezmiernie istotne. Powinno mieć ono miejsce zarówno w czasie trwania choroby i jej zaostrzeń, jak również uwzględniać okresy remisji. Celem jest wyrównanie niedoborów masy ciała związanych z chudnięciem oraz przeciwdziałanie cechom niedożywienia.
Więcej >>Dieta w miażdżycy
Modyfikacja diety oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała to podstawowe i niezbędne warunki pozwalające utrzymać gospodarkę lipidową pod kontrolą. Dieta powinna być urozmaicona, zbilansowana, o odpowiedniej kaloryczności, by zapobiegać nadwadze i otyłości.
Więcej >>Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Wprowadzenie i przestrzeganie odpowiedniej diety do codziennego życia osób chorych na nadciśnienie ma na celu obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszenie liczby i dawki stosowanych leków.
Więcej >>Dieta w zespole jelita nadwrażliwego
Zespól jelita nadwrażliwego jest chorobą o nie do końca znanej etiologii. Istotnym elementem terapii jest modyfikacja stylu życia, a przede wszystkim diety.
Więcej >>Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Za najczęstszą przyczynę powstawania choroby wrzodowej uznaje się zakażenie Helicobacter pylori, jednak do jej rozwoju mogą się również przyczyniać długotrwały stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy nieregularne posiłki.
Więcej >>Dieta łatwo strawna
Dieta łatwo strawna stanowi modyfikację podstawowej diety osób zdrowych, która polega na ograniczeniu produktów obciążających przewód pokarmowy. Jest jedną z najczęściej stosowanych diet, w zależności od charakteru schorzenia możliwe są liczne modyfikacje.
Więcej >>Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Polega na wykluczeniu z diety białka występujące go w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Osoby chore na celiakię muszą stosować dietę opartą o produkty bezglutenowe przez całe życie.
Więcej >>Dieta w niedoczynności tarczycy
Martwi Cię ostatnio zbyt szybki przyrost masy ciała, cierpisz na zaparcia, masz bladą i suchą skórę, problemy z koncentracją, często doznajesz uczucia zimna i ociężałości? Objawy te mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy. Wykonaj oznaczenia poziomów hormonów tarczycy i wybierz się do endokrynologa. Leczenie tego schorzenia wymaga współpracy z lekarzem oraz dietetykiem, ponieważ bardzo istotne w tej jednostce chorobowej są zalecenia żywieniowe.
Więcej >>Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
Dieta bogata w produkty zawierające żelazo stanowi ważny element uzupełniający terapii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości w najbardziej narażonych na nią grupach oraz zapobiega nawrotom choroby.
Więcej >>