Choroba Leśniowskiego-Crohna jest zaliczana do nieswoistych zapaleń jelit. Charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym, który może występować w obrębie każdego odcinka przewodu pokarmowego, od jamy ustnej aż do odbytu. Najczęściej rozwija się w końcowym odcinku jelita cienkiego. Choroba Leśniowskiego-Crohna, w przeciwieństwie do wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, toczy się we wszystkich warstwach ściany przewodu pokarmowego (od błony śluzowej do błony surowiczej). Zmiany zapalne mają charakter ogniskowy i zazwyczaj są oddzielone odcinkami niezmienionymi chorobowo. Miejscem najczęstszego występowania choroby są kraje wysoko rozwinięte. Dotyka ona głównie osoby młode pomiędzy 15 a 25 rokiem życia. Początkiem choroby jest zapalenie krypt jelitowych i obrzęk. Następnie dochodzi do powstawania ropni krypt oraz owrzodzeń. Długotrwały i intensywny proces zapalny powoduje, iż ściana przewodu pokarmowego staje się cienka i zwłókniała. Choroba ma silny charakter przewlekły, niekiedy objawy występują stale.
W przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna dochodzi do zaburzeń licznych procesów metabolicznych m.in.:
W efekcie dochodzi do niedożywienia oraz wyniszczenia organizmu. Sprzyja temu przewlekły stan zapalny, zaburzenia wchłaniania oraz stałe przyjmowanie leków takich jak sterydy czy sulfasalazya. Wynikiem niedożywienia jest osłabienie układu immunologicznego, gorsze gojenie się ran, a nawet zaburzenia psychiczne i poznawcze. Przewlekłe niedobory żywieniowe są szczególnie niebezpieczne wśród dzieci. Często dochodzi u nich do zahamowania wzrostu i rozwoju.
NIEDOBORY ŻYWIENIOWE |
PRZYCZYNY |
Energia |
Zmniejszenie apetytu, zwiększenie intensywności procesów katabolicznych, zaburzenia wchłaniana, które mogą być wynikiem usunięcia części jelita cienkiego |
Białko |
Zwiększona utrata białka przez przewód pokarmowy |
Witaminy: D, K |
Zmniejszenie wchłaniania witamin ze względu na niedobór soli kwasów żółciowych |
Żelazo |
Ograniczone spożycie, zaburzenia wchłaniania, utrata z krwia |
Kwas foliowy |
Zaburzenia wchłaniania, przewlekłe stosowanie sulfasalazyny |
Witamina C |
Ograniczone spożycie warzyw i owoców |
Witamina B12 |
Usunięcie końcowego odcinka jelita krętego |
Wapń, magnez, cynk |
Ograniczone spożycie, zaburzenia wchłaniania, przewlekłe biegunki |
Sód, potas |
Przewlekłe biegunki, wymioty |
Źródło:Jarosz M. red. Praktyczny podręcznik dietetyki 2012, www2.mz.gov.pl oraz https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=jarosz+dietetyka+polzdrow
Sposób żywienia osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna jest uzależniony od bardzo wielu czynników m.in.:
Głównym celem leczenia żywieniowego chorych z chorobą Leśniowskiego-Crohna jest utrzymanie i poprawa stanu ich odżywienia, poprawa funkcji jelit, ograniczenie biegunek i poprawa jakości życia.
Zalecenia żywieniowe w okresie remisji choroby:
Zalecenia żywieniowe w okresie zaostrzenia choroby: