Postępowanie dietetyczne
Podobnie jak w przypadku profilaktyki pierwotnej osteoporozy należy zwrócić szczególną uwagę na czynniki zwiększające oraz obniżające masę kostną:
Czynniki zwiększające masę kostną:
- Podaż wapnia, magnezu, potasu, witaminy D, witaminy C, witaminy K zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu
- Zachowanie odpowiedniej proporcji pomiędzy wapniem a fosforem (1:1)
- Obecność izoflawonoidów w diecie
Czynniki zwiększające ubytek masy kostnej:
- Dieta wysokobiałkowa
- Nadmierna podaż witaminy A oraz sodu
- Nadużywanie kofeiny, która powoduje utratę wapnia z moczem
- Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu, który może hamować wytwarzanie tkanki kostnej oraz zwiększać wydalanie wapnia z moczem
- Palenie tytoniu, które przyspiesza rozwój osteoporozy
- Wskaźnik BMI poniżej 18,5 kg/m2
Jeżeli niedobory witamin oraz składników mineralnych nie mogą być uzupełnione poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę zaleca się wprowadzenie dodatkowej suplementacji. Należy pamiętać, że zarówno nadmierna podaż jak i niedobór składników odżywczych wpływa niekorzystnie na metabolizm kostny, dlatego konieczne jest stosowanie urozmaiconej diety w skład, której wchodzą produkty ze wszystkich grup żywności.
Podstawowe zasady profilaktyki pierwotnej osteoporozy powinny być również wprowadzone w życie osób ze zdiagnozowaną chorobą. Podstawowe wskazówki dotyczące żywienia oraz stylu życia są następujące:
- W codziennym jadłospisie powinna znaleźć się ilość wapnia zgodna z zaleceniami dla określonego wieku!
- Należy pamiętać o pokryciu zapotrzebowania na witaminę D!
- Wraz z codzienną dietą należy przyjmować optymalne ilości innych składników mineralnych biorących udział w budowie tkanki kostnej, takich jak: fosfor, magnez, potas, cynk, miedź, fluor, mangan
- Nie należy zapominać o odpowiedniej podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A i K oraz rozpuszczalnych w wodzie: C, witamin z grupy B
- W jadłospisie powinny znaleźć się pokarmowe źródła izoflawonów m.in. nasiona roślin strączkowych, takich jak: soja, fasola, groch, bób!
- Należy pamiętać o odpowiedniej podaży białka wraz z codzienną dietą! Zarówno zbyt niska jak i zbyt wysoka podaż tego makroskładnika ma niekorzystny wpływ na metabolizm kostny
- Należy ograniczyć do minimum czynniki zwiększające ubytek masy kostnej! Konieczna jest rezygnacja z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, nadmiernego spożycia kawy, stosowania zbyt dużej ilości soli!
- Jeżeli istnieje taka możliwość należy zwiększyć poziom aktywności fizycznej!
WAPŃ
Wapń stanowi główny składnik mineralny tkanki kostnej oraz zębów. Dodatkowo odgrywa znaczącą rolę w prawidłowej pracy mięśni, układu nerwowego oraz regulacji ciśnienia krwi. Jest on magazynowany w postaci hydroksyapatytu. Spożycie wapnia w ilości zgodnej do zaleceń jest niezbędne do uzyskania należnej dla wieku oraz płci mineralizacji kości. Ma to również pozytywny wpływ na przebieg leczenia.
- Osoby powyżej 50 roku życia, które znajdują się w grupie największego ryzyka wystąpienia osteoporozy powinny spożywać minimum 1300 mg wapnia na dobę
- Głównym źródłem wapnia powinny być produkty nabiałowe, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, konserwy rybne, orzechy
- Warto pamiętać, ze wapń pochodzący z suplementów diety wchłania się w takim samym stopniu jak z pożywienia
- Przy stosowaniu suplementów diety zawierających wapń nie należy przekraczać 2500 mg/dzień!
- W przypadku podawania dawek większych niż 500 mg wapnia na dzień należy podzielić tę ilość na dwie porcje, ponieważ organizm może w tym samym czasie absorbować maksymalnie 500 mg wapnia
- Wapń pochodzący z suplementów diety w postaci węglanu wapnia jest dobrze przyswajalny, należy przyjmować go w czasie posiłków
- Osoby cierpiące na anemią oraz niedobory żelaza muszą pamiętać, iż węglan wapnia zmniejsza o 50% wchłanianie żelaza z diety
FOSFOR
Fosfor jest składnikiem mineralnym powszechnie występującym w organizmie człowieka. Prawidłowe stężenie soli wapnia oraz fosforu jest kluczowym elementem mającym wpływ na odporność mechaniczną kości. Niedobór fosforu może prowadzić do zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz obniżenia mineralizacji kości. W profilaktyce osteoporozy bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej proporcji wapnia do fosforu, która w diecie osób dorosłych powinna wynosić 1:1. Dużym problemem jest nadmierne spożycie fosforu, które związane jest m.in. z technologią produkcji żywności wysoko przetworzonej. Przyczynia się to do obniżenia wchłaniania żelaza, miedzi, cynku, magnezu i może skutkować odkładaniem się soli wapnia w tkankach miękkich oraz zwiększeniem porowatości kości. Unikanie spożywania żywności wysoko przetworzonej jest jednym z elementów prewencji pierwotnej osteoporozy.
Do najbardziej wartościowych źródeł fosforu należą: sery podpuszczkowe, sery twarogowe, jaja, ryby, mięso, kasza gryczana, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, orzechy.
WITAMINA D
Witamina D jest ściśle związana z metabolizmem kości oraz gospodarką wapniowo-fosforanową organizmu. Odpowiedni poziom tej witaminy jest odpowiedzialny za właściwe wykorzystanie wapnia przez organizm oraz prawidłową mineralizację tkanki kostnej. Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, zwiększa absorpcję wapnia i fosforu w nerkach. Jej niedobór jest uznawany za jeden z najważniejszych czynników ryzyka pojawienia się osteoporozy. Chociaż witamina D syntetyzowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych wraz z wiekiem dochodzi do upośledzenie tego mechanizmu oraz obniżenia aktywności procesów przekształcania witaminy D do jej aktywnej postaci.
Suplementacja witaminą D jest zalecana wszystkim grupom ludności w okresie od października do marca, a osobom starszym oraz dzieciom przez cały rok. W celu zapewnienia odpowiedniego poziomu syntezy skórnej witaminy D należy pamiętać o odpowiedniej ekspozycji na promienie słoneczne. Uważa się, iż wystarczające jest przebywanie na słońcu w miesiącach letnich około 20 minut dziennie, eksponując około 20 % ciała (ręce, twarz ramiona). Warto podkreślić, że suplementacja samej witaminy D, bez odpowiedniej podaży wapnia, nie zapobiega ubytkowi tkanki kostnej.
Do źródeł pokarmowych witaminy D należą oleje rybie, tłuste ryby morskie, produkty mleczne, jaja
Zapotrzebowanie na witaminę D dla różnych grup ludności:
- Noworodki i niemowlęta (0-12 miesięcy) do 6 m.ż. 400 IU/dz (10.0 µg/dz)
- Dzieci od 6 do 12 miesiąca życia 400–600 IU/dz (10.0–15.0 µg/dz)
- Dzieci i młodzież (1- 18 lat) 600–1000 IU/dz (15.0–25.0 µg/dz),
- Dorośli (> 18 lat) i seniorzy 800–2000 IU/dz (20.0–50.0 µg/dz)
- Seniorzy (65+) 800-2000 IU/dz (20.0–50.0 µg/dz)
BIAŁKO
- Białko sprzyja wchłanianiu wapnia w jelicie cienkim, wpływa na syntezę kolagenu oraz innych białek, które wchodzą w skład tkanki łącznej kości
- Osobom po 50 roku życia po urazach osteoporotycznych, w celu utrzymania odpowiedniego poziomu masy kostnej oraz skrócenia czasu rehabilitacji zaleca się spożycie białka na poziomie 1,2 g/kg masy ciała na dobę, należy pamiętać przy tym o odpowiednim spożyciu wapnia!
- Spożycie białka mniejsze niż 0,8 g/kg masy ciała wpływa niekorzystnie na proces mineralizacji kości
- Zbyt wysokie spożycie białka, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego, przyczynia się do zwiększonej utraty wapnia z moczem!
Inne składniki pokarmowe odgrywające znaczącą rolę w leczeniu osteoporozy:
Magnez
- Bierze udział w metabolizmie witaminy D oraz wpływa na prawidłową gospodarkę mineralną organizmu i szkieletu, ma bezpośredni wpływ na funkcje komórek kości oraz wzrost gęstości mineralnej kości, jego spożycie powinno utrzymywać się na poziomie około 300 mg na dzień
- Do głównych źródeł magnezu zalicza się: kakao, kaszę gryczaną, groch, fasolę, orzechy, produkty pełnoziarniste
- Należy pamiętać, że maksymalna dawka magnezy przyjmowana w formie suplementu diety nie może przekraczać 250 mg dziennie
Potas
- Ogranicza wydzielanie wapnia z moczem, dzięki czemu generuje dodatni bilans wapnia w organizmie, jego dzienna podaż powinna być utrzymana na poziomie około 4700 mg
- Najlepsze źródła potasu to: suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, suszone owoce, produkty pełnoziarniste, świeże warzywa i owoce
Witamina K
- Bierze udział w syntezie białek wchodzących w skład tkanki kostnej, które m.in. wiążą wapń oraz kolagen, niedobór witaminy K może skutkować niższą gęstością kości oraz większą podatnością na złamania
- Najlepsze źródła witaminy K to: zielone warzywa liściaste, soja
Witamina C
- Bierze udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja wchłanianiu wapnia z przewodu pokarmowego,
- Witamina C występuje w znacznych ilościach w świeżych owocach oraz warzywach
Witamina A
- Spożywana w odpowiednich ilościach przyczynia się do prawidłowego wykorzystania wapnia do budowy kości oraz zębów, jednak jej nadmiar jest powiązany ze zmniejszeniem gęstości kości
- Kobiety w okresie menopauzy lub po menopauzie nie powinny dostarczać do organizmu więcej niż 1500 g retinolu na dobę
Przykładowy jadłopis
Śniadanie: Kanapki z mozzarellą i warzywami, figi suszone
- 2 kromki (80g) Chleb razowy
- 1 łyżeczka (5g) Masło
- 4 plastry (60g) Mozzarella
- 1/2 sztuki (100g) Papryka czerwona
- 1/2 sztuki (100g) Papryka zielona
- 1 łyżka (10g) Natka pietruszki
- 2 sztuki (30g) Figi suszone
II Śniadanie: Sałatka owocowa z sezamem polana jogurtem naturalnym
- 1 sztuka (100g) Jabłko
- 2 sztuki (130g) Mandarynki
- 1/2 sztuki (130g) Grejpfrut
- 1 łyżka (10g) Nasiona sezamu
- 4 łyżki (40g) Jogurt naturalny
Przekąska: Kotajl owocowo-warzywny na bazie kefiru, wafle ryżowe
- 3/4 szklanki (200g) Kefir
- 1/2 sztuki (130g) Grejpfrut
- Garść jarmużu (20g)
- 2 łyżki (20g) Natka pietruszki
Obiad: Spaghetti z mięsem mielonym z indyka i tofu
- 1 szklanka suchego makaronu razowego (80g)
- 1/2 szklanki (80g) Mięso mielone z indyka
- 2 plastry (50g) Tofu
- 3/5 szklanki (150g) Bulion
- 1 sztuka (170g) Pomidor
- 2 łyżki (30g) Kukurydza konserwowa
- 1/2 sztuki (50g) Cebula
- 2 łyżki (20g) Olej rzepakowy zimnotłoczony
Kolacja: Bułka grahamka z pastą z tuńczyka, mleko sojowe
- 1 sztuka (60g) Bułka grahamka
- 2 plastry (60g) Ser twarogowy półtłusty
- 2 łyżki (60g) Tuńczyk w wodzie
- 1 łyżka (10g) Szczypiorek
- 1/4 sztuki (25g) Cebula
- 1 sztuka (60g) Ogórek kwaszony
- 1 szklanka (250g) Mleko sojowe