Niedobór witaminy B12 może prowadzić do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej (makrocytarnej), która odznacza się obecnością większych od normalnie spotykanych krwinek czerwonych. Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12 są problemy z jej wchłanianiem w przewodzie pokarmowym.
Dieta redukcyjna stosowana jest w celu zmniejszenia masy ciała osób cierpiących na nadwagę lub otyłość. Ten schemat żywienia powinien mieć zastosowanie w dłuższej perspektywie, dlatego ważne jest dostosowanie go do indywidualnych upodobań.
W okresie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju w łonie mamy. Podstawową zasadą kobiety ciężarnej jest jedzenie dla dwojga a nie za dwoje.
Wegetarianizm jako rodzaj diety jest potocznie postrzegany jako niejedzenie mięsa. W istocie jest czymś więcej. Oprócz zmiany sposobu odżywiania często wiąże się ze zmianą stylu życia, zwiększeniem aktywności fizycznej, rezygnacją z używek i doskonaleniem własnej osobowości.
Dieta śródziemnomorska wykorzystywana jest zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób cywilizacyjnych, a w szczególności zalecana jest osobom cierpiącym na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego.
Odpowiednia dieta stanowi ważną część leczenia cukrzycy. Jej stosowanie ma na celu unormowanie przemian metabolicznych, które w istotny sposób ograniczają powikłania cukrzycowe.
Dieta stanowi bardzo ważny element terapii przewlekłej niewydolności nerek. Celem jest utrzymanie funkcji nerek w jak najlepszej kondycji, zahamowanie postępu choroby oraz jak najdłuższe odroczenie w czasie dializoterapii.
Dieta bogatoresztkowa czyli wysokobłonnikowa stanowi modyfikację podstawowej diety ludzi zdrowych. Celem jej stosowania jest dostarczenie do organizmu znacznych ilości błonnika pokarmowego, którego rola polega na pobudzeniu oraz uregulowaniu czynności przewodu pokarmowego.
Właściwe postępowanie żywieniowe w przewlekłym zapaleniu trzustki jest niezmiernie istotne. Powinno mieć ono miejsce zarówno w czasie trwania choroby i jej zaostrzeń, jak również uwzględniać okresy remisji. Celem jest wyrównanie niedoborów masy ciała związanych z chudnięciem oraz przeciwdziałanie cechom niedożywienia.
Modyfikacja diety oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała to podstawowe i niezbędne warunki pozwalające utrzymać gospodarkę lipidową pod kontrolą. Dieta powinna być urozmaicona, zbilansowana, o odpowiedniej kaloryczności, by zapobiegać nadwadze i otyłości.
Wprowadzenie i przestrzeganie odpowiedniej diety do codziennego życia osób chorych na nadciśnienie ma na celu obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszenie liczby i dawki stosowanych leków.
Zespól jelita nadwrażliwego jest chorobą o nie do końca znanej etiologii. Istotnym elementem terapii jest modyfikacja stylu życia, a przede wszystkim diety.
Za najczęstszą przyczynę powstawania choroby wrzodowej uznaje się zakażenie Helicobacter pylori, jednak do jej rozwojumogą się również przyczyniać długotrwały stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy nieregularne posiłki.
Dieta łatwo strawna stanowi modyfikację podstawowej diety osób zdrowych, która polega na ograniczeniu produktów obciążających przewód pokarmowy. Jest jedną z najczęściej stosowanych diet, w zależności od charakteru schorzenia możliwe są liczne modyfikacje.
Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Polega na wykluczeniu z diety białka występujące go w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Osoby chore na celiakię muszą stosować dietę opartą o produkty bezglutenowe przez całe życie.
Martwi Cię ostatnio zbyt szybki przyrost masy ciała, cierpisz na zaparcia, masz bladą i suchą skórę, problemy z koncentracją, często doznajesz uczucia zimna i ociężałości? Objawy te mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy. Wykonaj oznaczenia poziomów hormonów tarczycy i wybierz się do endokrynologa. Leczenie tego schorzenia wymaga współpracy z lekarzem oraz dietetykiem, ponieważ bardzo istotne w tej jednostce chorobowej są zalecenia żywieniowe.
Dieta bogata w produkty zawierające żelazo stanowi ważny element uzupełniający terapii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości w najbardziej narażonych na nią grupach oraz zapobiega nawrotom choroby.
Dieta w niedokrwistości z niedoboru witaminy B12
Niedobór witaminy B12 może prowadzić do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej (makrocytarnej), która odznacza się obecnością większych od normalnie spotykanych krwinek czerwonych. Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12 są problemy z jej wchłanianiem w przewodzie pokarmowym.
Więcej >>Dieta w nadwadze i otyłości
Dieta redukcyjna stosowana jest w celu zmniejszenia masy ciała osób cierpiących na nadwagę lub otyłość. Ten schemat żywienia powinien mieć zastosowanie w dłuższej perspektywie, dlatego ważne jest dostosowanie go do indywidualnych upodobań.
Więcej >>Dieta dla kobiet w ciąży
W okresie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju w łonie mamy. Podstawową zasadą kobiety ciężarnej jest jedzenie dla dwojga a nie za dwoje.
Więcej >>Dieta wegetariańska
Wegetarianizm jako rodzaj diety jest potocznie postrzegany jako niejedzenie mięsa. W istocie jest czymś więcej. Oprócz zmiany sposobu odżywiania często wiąże się ze zmianą stylu życia, zwiększeniem aktywności fizycznej, rezygnacją z używek i doskonaleniem własnej osobowości.
Więcej >>Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska wykorzystywana jest zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób cywilizacyjnych, a w szczególności zalecana jest osobom cierpiącym na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego.
Więcej >>Dieta w cukrzycy
Odpowiednia dieta stanowi ważną część leczenia cukrzycy. Jej stosowanie ma na celu unormowanie przemian metabolicznych, które w istotny sposób ograniczają powikłania cukrzycowe.
Więcej >>Dieta w przewlekłej niewydolności nerek
Dieta stanowi bardzo ważny element terapii przewlekłej niewydolności nerek. Celem jest utrzymanie funkcji nerek w jak najlepszej kondycji, zahamowanie postępu choroby oraz jak najdłuższe odroczenie w czasie dializoterapii.
Więcej >>Dieta bogatoresztkowa
Dieta bogatoresztkowa czyli wysokobłonnikowa stanowi modyfikację podstawowej diety ludzi zdrowych. Celem jej stosowania jest dostarczenie do organizmu znacznych ilości błonnika pokarmowego, którego rola polega na pobudzeniu oraz uregulowaniu czynności przewodu pokarmowego.
Więcej >>Dieta w kamicy nerkowej
Postępowanie żywieniowe w kamicy nerkowej jest bardzo ważnym uzupełnieniem terapii farmakologicznej.
Więcej >>Dieta w przewlekłej niewydolności trzustki
Właściwe postępowanie żywieniowe w przewlekłym zapaleniu trzustki jest niezmiernie istotne. Powinno mieć ono miejsce zarówno w czasie trwania choroby i jej zaostrzeń, jak również uwzględniać okresy remisji. Celem jest wyrównanie niedoborów masy ciała związanych z chudnięciem oraz przeciwdziałanie cechom niedożywienia.
Więcej >>Dieta w miażdżycy
Modyfikacja diety oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała to podstawowe i niezbędne warunki pozwalające utrzymać gospodarkę lipidową pod kontrolą. Dieta powinna być urozmaicona, zbilansowana, o odpowiedniej kaloryczności, by zapobiegać nadwadze i otyłości.
Więcej >>Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Wprowadzenie i przestrzeganie odpowiedniej diety do codziennego życia osób chorych na nadciśnienie ma na celu obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszenie liczby i dawki stosowanych leków.
Więcej >>Dieta w zespole jelita nadwrażliwego
Zespól jelita nadwrażliwego jest chorobą o nie do końca znanej etiologii. Istotnym elementem terapii jest modyfikacja stylu życia, a przede wszystkim diety.
Więcej >>Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Za najczęstszą przyczynę powstawania choroby wrzodowej uznaje się zakażenie Helicobacter pylori, jednak do jej rozwoju mogą się również przyczyniać długotrwały stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy nieregularne posiłki.
Więcej >>Dieta łatwo strawna
Dieta łatwo strawna stanowi modyfikację podstawowej diety osób zdrowych, która polega na ograniczeniu produktów obciążających przewód pokarmowy. Jest jedną z najczęściej stosowanych diet, w zależności od charakteru schorzenia możliwe są liczne modyfikacje.
Więcej >>Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Polega na wykluczeniu z diety białka występujące go w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Osoby chore na celiakię muszą stosować dietę opartą o produkty bezglutenowe przez całe życie.
Więcej >>Dieta w niedoczynności tarczycy
Martwi Cię ostatnio zbyt szybki przyrost masy ciała, cierpisz na zaparcia, masz bladą i suchą skórę, problemy z koncentracją, często doznajesz uczucia zimna i ociężałości? Objawy te mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy. Wykonaj oznaczenia poziomów hormonów tarczycy i wybierz się do endokrynologa. Leczenie tego schorzenia wymaga współpracy z lekarzem oraz dietetykiem, ponieważ bardzo istotne w tej jednostce chorobowej są zalecenia żywieniowe.
Więcej >>Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
Dieta bogata w produkty zawierające żelazo stanowi ważny element uzupełniający terapii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości w najbardziej narażonych na nią grupach oraz zapobiega nawrotom choroby.
Więcej >>