Diety

Dieta w niedokrwistości z niedoboru witaminy B12

Niedobór witaminy B12 może prowadzić do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej (makrocytarnej), która odznacza się obecnością większych od normalnie spotykanych krwinek czerwonych. Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12 są problemy z jej wchłanianiem w przewodzie pokarmowym.

Dieta w nadwadze i otyłości

Dieta redukcyjna stosowana jest w celu zmniejszenia masy ciała osób cierpiących na nadwagę lub otyłość. Ten schemat żywienia powinien mieć zastosowanie w dłuższej perspektywie, dlatego ważne jest dostosowanie go do indywidualnych upodobań. 

Dieta dla kobiet w ciąży

W okresie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju w łonie mamy. Podstawową zasadą kobiety ciężarnej jest  jedzenie dla dwojga a nie za dwoje.

Dieta wegetariańska

Wegetarianizm jako rodzaj diety jest potocznie postrzegany jako niejedzenie mięsa. W istocie jest czymś więcej. Oprócz zmiany sposobu odżywiania często wiąże się ze zmianą stylu życia, zwiększeniem aktywności fizycznej, rezygnacją z używek i doskonaleniem własnej osobowości. 

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska wykorzystywana jest zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób cywilizacyjnych, a w szczególności zalecana jest osobom cierpiącym na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego.

Dieta w cukrzycy

Odpowiednia dieta stanowi ważną część leczenia cukrzycy. Jej stosowanie ma na celu unormowanie przemian metabolicznych, które w istotny sposób ograniczają  powikłania cukrzycowe.

Dieta w przewlekłej niewydolności nerek

Dieta stanowi bardzo ważny element terapii przewlekłej niewydolności nerek. Celem jest utrzymanie funkcji nerek w jak najlepszej kondycji, zahamowanie postępu choroby oraz jak najdłuższe odroczenie w czasie dializoterapii.

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa czyli wysokobłonnikowa stanowi modyfikację podstawowej diety ludzi zdrowych. Celem jej stosowania jest dostarczenie do organizmu znacznych ilości błonnika pokarmowego, którego rola polega na pobudzeniu oraz uregulowaniu czynności przewodu pokarmowego. 

Dieta w kamicy nerkowej

Postępowanie żywieniowe w kamicy nerkowej jest bardzo ważnym uzupełnieniem terapii farmakologicznej.

Dieta w przewlekłej niewydolności trzustki

Właściwe postępowanie żywieniowe w przewlekłym zapaleniu trzustki jest niezmiernie istotne. Powinno mieć ono miejsce zarówno w czasie trwania choroby i jej zaostrzeń, jak również uwzględniać okresy remisji. Celem jest wyrównanie niedoborów masy ciała związanych z chudnięciem oraz przeciwdziałanie cechom niedożywienia.

Dieta w miażdżycy

Modyfikacja diety oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała to podstawowe i niezbędne warunki pozwalające utrzymać gospodarkę lipidową pod kontrolą. Dieta powinna być urozmaicona, zbilansowana, o odpowiedniej kaloryczności, by zapobiegać nadwadze i otyłości.

Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Wprowadzenie i przestrzeganie odpowiedniej diety do codziennego życia osób chorych na nadciśnienie ma na celu obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszenie liczby i dawki stosowanych leków.

Dieta w zespole jelita nadwrażliwego

Zespól jelita nadwrażliwego jest chorobą o nie do końca znanej etiologii. Istotnym elementem terapii jest modyfikacja stylu życia, a przede wszystkim  diety.

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Za najczęstszą przyczynę powstawania choroby wrzodowej uznaje się zakażenie Helicobacter pylori, jednak do jej rozwoju mogą się również przyczyniać długotrwały stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy nieregularne posiłki. 

Dieta łatwo strawna

Dieta łatwo strawna stanowi modyfikację podstawowej diety osób zdrowych, która polega na ograniczeniu produktów obciążających przewód pokarmowy. Jest jedną z najczęściej stosowanych diet, w zależności od charakteru schorzenia możliwe są liczne modyfikacje. 

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Polega na wykluczeniu z diety białka występujące go w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Osoby chore na celiakię muszą stosować dietę opartą o produkty bezglutenowe przez całe życie. 

Dieta w niedoczynności tarczycy

Martwi Cię ostatnio zbyt szybki przyrost masy ciała, cierpisz na zaparcia, masz bladą i suchą skórę, problemy z koncentracją, często doznajesz uczucia zimna i ociężałości? Objawy te mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy. Wykonaj oznaczenia poziomów hormonów tarczycy i wybierz się do endokrynologa. Leczenie tego schorzenia wymaga współpracy z lekarzem oraz dietetykiem, ponieważ bardzo istotne w tej jednostce chorobowej są zalecenia żywieniowe.

Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza

Dieta bogata w produkty zawierające żelazo stanowi ważny element uzupełniający terapii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości w najbardziej narażonych na nią grupach oraz zapobiega nawrotom choroby.