Dieta bezglutenowa
Informacje podstawowe

Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Polega na wykluczeniu z diety białka występujące go w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Osoby chore na celiakię muszą stosować dietę opartą o produkty bezglutenowe przez całe życie. 

Elementy diety

 

 

PRODUKTY

NIEZALECANE

ZALECANE

  • płatki owsiane i pochodne
  • napoje mleczne zawierające słód
  • produkty zbożowe i zboża - pszenica, żyto, jęczmień, owies
  • płatki, ciastka, wafle, chleb graham
  • czekolada i pochodne
  • omlety
  • sery i pochodne
  • potrawy na bazie białka soi

 

  • mleko, masło, margaryna
  • oleje roślinne
  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • kawa herbata
  • twaróg
  • pieczywo na bazie mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej
  • soja, soczewica
  • sorgo, sago

 

PRODUKTY ZBOŻOWE  I ZBOŻA

  • mąka pszenna, żytnia
  • kasza jęczmienna (perłowa, pęczak, mazurska), manna
  • płatki owsiane, otręby pszenne, owsiane, żytnie
  • mąka kukurydziana, ryżowa, jaglana, sojowa,  mączka ziemniaczana,
  • skrobia kukurydziana (meizena), ryżowa, pszenna, tapioka (bulwy manioku)
  • ryż, kleiki ryżowe
  • kasza jaglana, gryczana, amarantus
  • płatki ryżowe

PIECZYWO

  • chleb, ciasta, słodycze z mąk wymienionych powyżej
  • przetwory zbożowe z orkiszu
  • pieczywo bezglutenowe ciasta przygotowane z zalecanych mąk (patrz wyżej): chrupki, biszkopty, ciastka, wafle, herbatniki, biszkopty, ciasto drożdżowe, kruche
  • amarantus ekspandowany
  • prażona kukurydza (popcorn)

 

 

Przykładowy jadłopis

Dieta dla osoby chorującej na CELIAKIĘ o wartości energetycznej 2250 kcal:
I śniadanie          - 490 kcal (22% energii)
II śniadanie         - 300 kcal (13% energii)
Obiad                 - 670 kcal (30% energii)
Podwieczorek     - 300 kcal  (13% energii)
Kolacja               - 490 kcal  (22% energii).

Węglowodany przyswajalne dostarczą 54% energii (1215 kcal, 303,75 gramów).
Białko dostarczą 17% energii (382,5 kcal, 95,6 gramów).
Tłuszcze dostarczą 29% energii (652,5 kcal, 72,5 gramów).

Śniadanie

  • Jaglanka na mleku z jabłkiem i cynamonem
    • kasza jaglana 100 g
    • mleko spożywcze, 2% tłuszczu 200 ml
    • woda 200 ml
    • jabłko 100 g
    • cynamon, wanilia do smaku

Drugie śniadanie

  • Kefir z dodatkiem płatków kukurydzianych
    • kefir, 2% tłuszczu 250 g
    • płatki kukurydziane 35 g (bez dodatku słodu jęczmiennego)
    • brzoskwinia 100 g

Obiad

  • Naleśniki bezglutenowe z serem i truskawkami
    • mąka ryżowa 75 g
    • jaja kurze całe 25 g
    • mleczko kokosowe 100 g
    • olej rzepakowy uniwersalny 5 g do smażenia
    • ser twarogowy chudy 50 g
    • jogurt naturalny, 2% tłuszczu 10 g
    • cukier 2 g
    • truskawki 200 g

Podwieczorek

  • Wafle z dżemem
    • wafle ryżowe 50 g
    • dżem z czarnych porzeczek, niskosłodzony 20 g
    • kiwi 150 g (2 szt)

Kolacja

  • Kanapki z gotowaną piersią z kurczaka i warzywami
    • chleb bezglutenowy 75 g (3 kromki)
    • margaryna miękka, 80% tłuszczu 15 g
    • mięso z piersi kurczaka ugotowane 50 g
    • pomidor 200 g
    • ogórek 50 g
    • oliwki zielone 15 g
    • sok grejpfrutowy 200 ml