Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Polega na wykluczeniu z diety białka występujące go w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Osoby chore na celiakię muszą stosować dietę opartą o produkty bezglutenowe przez całe życie.
PRODUKTY |
|
NIEZALECANE |
ZALECANE |
|
|
PRODUKTY ZBOŻOWE I ZBOŻA |
|
|
|
PIECZYWO |
|
|
|
Dieta dla osoby chorującej na CELIAKIĘ o wartości energetycznej 2250 kcal:
I śniadanie - 490 kcal (22% energii)
II śniadanie - 300 kcal (13% energii)
Obiad - 670 kcal (30% energii)
Podwieczorek - 300 kcal (13% energii)
Kolacja - 490 kcal (22% energii).
Węglowodany przyswajalne dostarczą 54% energii (1215 kcal, 303,75 gramów).
Białko dostarczą 17% energii (382,5 kcal, 95,6 gramów).
Tłuszcze dostarczą 29% energii (652,5 kcal, 72,5 gramów).
Śniadanie
Drugie śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja