Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
Charakterystyka diety
Żelazo występuje w dwóch postaciach, jako żelazo hemowe i żelazo niehemowe. Postaci te różnią się przyswajalnością. Warto pamiętać, że dieta i wykorzystywane w niej produkty żywnościowe mają duży wpływ na wchłanianie żelaza. Czynniki zwiększające wchłanianie żelaza mogą znacznie poprawić jego przyswajalność, natomiast utrudniające wchłanianie znacznie obniżyć jego poziom żelaza w organizmie.
Źródła
Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne (wchłaniane w około 15 - 20%). Znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Produktami bogatymi w żelazo są m.in.:
- wątroba, głównie wieprzowa
- wołowina
- cielęcina
- wędliny
- kiełbasy podsuszane
- tłuste ryby morskie: śledzie, sardynki, wędzona makrela.
Żelazo niehemowe przyswaja się w mniejszym stopniu. Jest wchłaniane tylko w około 5% (inne publikacje 1-10%), wyjątek stanowi mleko kobiece, z którego żelazo przyswaja się w około 50%. Źródła żelaza niehemowego stanowią produkty żywnościowe, takie jak:
- jaja, szczególnie żółtka jaj
- warzywa: buraki, zielone warzywa (nać pietruszki, szczypiorek, szczaw), pietruszka korzeń, brukselka
- pełne ziarna zbóż (m.in: mąka, kasze gruboziarniste, otręby pszenne)
- nasiona i pestki: pestki dyni, zarodki pszenne, nasiona: słonecznika, sezamu
- owoce : porzeczki, maliny, jagody, morele, śliwki.
- suszone owoce: morele, figi, daktyle, rodzynki, banany
- orzechy:pistacje, laskowe, arachidowe, włoskie; migdały.
Informacje dodatkowe
Kobiety są grupą szczególnie narażoną na niedobory żelaza. Okresem szczególnym w życiu kobiet jest ciąża. W tym czasie zapotrzebowanie na żelazo zwiększa się znacznie i bardzo ważne jest uzupełnianie niedoborów żelaza w diecie.
Uważaj
Czynniki utrudniające wchłanianie żelaza:
- błonnik pokarmowy,
- fityniany
- fosforany,
- szczawiany (szpinak, szczaw),
- taniny (herbata),
- białka kazeinowe oraz serwatkowe pochodzące z mleka oraz jego przetworów;
- niektóre składniki mineralne: wapń, cynk, miedź, mangan,
- metale ciężki: ołów, kadm.
Pamiętaj
Warto zwracać uwagę na składowe diety w niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Do czynników zwiększających przyswajanie żelaza niehemowego należą:
- niektóre aminokwasy (lizyna, histydyna),
- witamina C,
- produkty bogate w kwasy organiczne (kiszonki): mlekowy, jabłkowy, cytrynowy
- niskie pH soku żołądkowego,
- niektóre produkty: mięso, ryby, drób;
- mleko kobiece.
Polecamy
Jak zwiększyć wchłanianie żelaza z diety?
- wybieraj czerwone mięso oraz wędliny, gdyż stanowi najbogatsze źródło żelaza hemowego
- sięgaj po warzywa i owoce bogate w witaminę C
- żelazo wchłania się lepiej w przypadku obecności witaminy C. Dlatego połączenia doskonałe stanowią wędliny, mięsa czy ryby w towarzystwie warzyw bogatych w witaminę C. Niech zagoszczą na naszych stołach!
- ryba i surówka z kiszonej kapusty z natką pietruszki
- kanapka z szynką i czerwoną papryką
- jajko i szpinak
- czytaj etykiety i świadomie wybieraj produkty będące bogatym źródłem żelaza
- płatki zbożowe
- zielone warzywa
- suche nasiona roślin strączkowych
- kawę i herbatę zamień na wodę lub naturalne soki zawierające witaminę C.
Rekomendacje
- Jarosz M. red.: Praktyczny podręcznik dietetyki, http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/polzdrow_podrdietetyki_20120522_zal15.pdf [19122014]
- Gowin E., Horst-Sikorska W.: Żelazne zapasy – komu w XXI wieku grozi niedobór żelaza? Farm. Współ. 2010; 3: 139–146