Dieta śródziemnomorska
Informacje podstawowe

Terminem "dieta śródziemnomorska" określa się sposób odżywiania z początku lat 60-tych XX wieku, panujący w Grecji, głównie na Krecie i południowej części Włoch. Wybór tych krajów został uzasadniony następująco: 

  • Oczekiwana długość życia dorosłych mieszkańców tych populacji należała do największych na świecie
  • Częstość występowania choroby niedokrwiennej serca, niektórych rodzajów nowotworów oraz licznych chorób dietozależnych należała do najniższych na świecie
  • W regionach tych występowało wiele podobieństw dotyczących zwyczajów żywieniowych oraz składu diety 
  • Badania epidemiologiczne wskazywały, iż stosowanie sposobu żywienia tych populacji wiązało się z rzadkim występowaniem przewlekłych chorób oraz niską umieralnością 
Charakterystyka diety

Tradycyjna dieta śródziemnomorska z początku lat 60-tych zawierała dostarczała tylko 7-8% energii z nasyconych kwasów tłuszczowych. Przy czym całkowita podaż tłuszczu w diecie wynosiła ponad 25%.  Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużym udziałem produktów roślinnych: olejów - zwłaszcza oliwy z oliwek, warzyw i owoców; a mniejszym udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego. W diecie tej znamienne jest też regularne spożywanie wina do posiłków. Dieta śródziemnomorska to dieta bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy wielonienasycone o zalecanym stosunku (niski stosunek omega-6 / omega-3), naturalne antyoksydanty i odpowiednią ilość błonnika.

Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej:

  • wysokie spożycie:
    • oliwy z oliwek oraz innych olejów roślinnych
    • warzyw
    • owoców
    • produktów zbożowych pełnoziarnistych
    • suchych nasion roślin strączkowych
    • orzechów
  • umiarkowane spożycie:
    • ryb
    • nabiału: mleka, jogurtów oraz twarogów
    • wina do posiłków
  • niskie spożycie:
    • mięsa i produktów mięsnych 

Tradycyjna dieta śródziemnomorska pozwala na zachowanie prawidłowej masy ciała, jest lekkostrawna. Do przygotowywania potraw wykorzystuje się gotowanie na wodzie, na parze, grillowanie, pieczenie w folii. 

Korzyści

Skuteczność diety śródziemnomorskiej została udowodniona w wielu badaniach klinicznych:

  • Dieta śródziemnomorska jest jednym z rekomendowanych sposobów żywienia w profilaktyce chorób układu krążenia, do czego przyczyniają się obecne w diecie oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych, ryby morskie, owoce, warzywa, orzechy 
  • Stosowanie diety śródziemnomorskiej ma korzystny wpływ na umieralność ogólną oraz z powodu chorób nowotworowych
  • Wdrożenie w życie zasad tradycyjnej diety śródziemnomorskiej sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała 
Powiązane artykuły