Terminem "dieta śródziemnomorska" określa się sposób odżywiania z początku lat 60-tych XX wieku, panujący w Grecji, głównie na Krecie i południowej części Włoch. Wybór tych krajów został uzasadniony następująco:
Tradycyjna dieta śródziemnomorska z początku lat 60-tych zawierała dostarczała tylko 7-8% energii z nasyconych kwasów tłuszczowych. Przy czym całkowita podaż tłuszczu w diecie wynosiła ponad 25%. Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużym udziałem produktów roślinnych: olejów - zwłaszcza oliwy z oliwek, warzyw i owoców; a mniejszym udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego. W diecie tej znamienne jest też regularne spożywanie wina do posiłków. Dieta śródziemnomorska to dieta bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy wielonienasycone o zalecanym stosunku (niski stosunek omega-6 / omega-3), naturalne antyoksydanty i odpowiednią ilość błonnika.
Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej:
Tradycyjna dieta śródziemnomorska pozwala na zachowanie prawidłowej masy ciała, jest lekkostrawna. Do przygotowywania potraw wykorzystuje się gotowanie na wodzie, na parze, grillowanie, pieczenie w folii.
Skuteczność diety śródziemnomorskiej została udowodniona w wielu badaniach klinicznych: