Modyfikacja diety oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała to podstawowe i niezbędne warunki pozwalające utrzymać gospodarkę lipidową pod kontrolą. Dieta powinna być urozmaicona, zbilansowana, o odpowiedniej kaloryczności, by zapobiegać nadwadze i otyłości.
W diecie zalecanej w miażdżycy należy:
Celem włączenia leczenia farmakologicznego i żywieniowego jest zahamowanie rozwoju miażdżycy, tj. tworzenia się nowych blaszek miażdżycowych oraz stabilizacja już istniejących. To postępowanie ma przyczynić się do złagodzenia objawów klinicznych chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zmniejszenia ryzyka ostrych powikłań choroby wieńcowej.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała może wiązać się z koniecznością obniżenia kaloryczności diety. Ograniczenie w diecie tłuszczów oraz węglowodanów należy uzupełniać za pomocą białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W wielu badaniach i analizach wykazano, że zamiana węglowodanów na różne kwasy tłuszczowe przyczynia się do znamiennie korzystnych zmian w stężeniu frakcji lipidowych we krwi.
Zwiększone spożycie błonnika przyczynia się do zmniejszenia stężenia całkowitego cholesterolu oraz ma korzystny wpływ poziom insuliny i glukozy we krwi. W przypadku miażdżycy zaleca się spożycie od 5do 15g w ciągu dnia rozpuszczalnego błonnika. Mogą to być:
Taka ilość błonnika rozpuszczalnego w diecie w ciągu dnia wystarczy, by obniżyć stężenie LDL o 5%. Nie zaleca się zażywania większych ilości błonnika ze względu na ryzyko występowania zaburzeń wchłaniania witamin, składników mineralnych oraz interakcji z zażywanymi lekami.
Zalecenia dietetyczne dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu (TG, LDL).
Grupa produktów |
Zalecane |
Stosować sporadycznie |
Niezalecane |
mięso |
chude, drób bez skóry |
chuda wieprzowina, wołowina, jagnięcina, cielęcina, |
podroby, boczek, salami, żeberka, kiełbasy |
ryby |
tłuste ryby |
małże, owoce morza |
|
nabiał |
mleko, jogurty o niskiej zawartości tłuszczu |
mleko i jego produkty o niskiej zawartości tłuszczu |
tłuste mleko, śmietany, jogurty, sery |
tłuszcze |
|
oleje roślinne, margaryny |
masło, smalec, tłuszcze trans, oleje palmowy, kokosowy |
jaja |
białko jaj |
|
żółtko jaj, częściej niż 2x w tygodniu |
warzywa |
surowe i gotowane |
|
z dodatkiem masła, np. fasolka szparagowa |
suche nasiona roślin strączkowych |
wszystkie |
|
|
owoce |
świeże i mrożone |
suszone owoce, lody, sorbety, dżemy, galaretki |
|
słodycze |
|
miód, cukier, fruktoza, glukoza, czekolada |
ciasta, ciasteczka, rogaliki, placki, lody |
nasiona i orzechy |
wszystkie, a szczególnie orzechy włoskie |
|
|
Zalecane techniki kulinarne:
Dieta w MIAŻDŻYCY o wartości kalorycznej 1500 kcal = dieta ubogotłuszczowa z ograniczeniem cholesterolu i cukrów prostych oraz zwiększonej podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych.
I śniadanie: 375 kcal (25% energii)
II śniadanie: 150 kcal (10% energii)
Obiad: 495 kcal (33% energii)
Podwieczorek: 180 kcal (12% energii)
Kolacja: 300 kcal (20% energii)
Przykładowy jadłospis
Śniadanie
Drugie śniadanie
Obiad
Zalecenia diety:
Należy ograniczyć w diecie udział nienasyconych kwasów trans ze względu na ich silne właściwości arterogenne! Wykazują szczególnie niekorzystny wpływ na stężenie lipoprotein, zwiększają frakcję LDL, a obniżają frakcję HDL cholesterolu.
Profilaktyka miażdżycy
W diecie powinno uwzględnić się stosowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w profilaktyce chorób układu krążenia powinien wynosić 4:1.
W profilaktyce miażdżycy powinny brać udział także naturalne antyoksydanty:
Dzięki ich działaniu antyoksydacyjnemu dochodzi do ochrony lipidów i lipidoprotein przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Źródła antyoksydantów stanowią:
Pamiętaj! produkty takie jak warzywa, owoce czy oleje roślinne należy przyjmować w postaci jak najmniej przetworzonej, najlepiej surowe lub nierafinowane.
W przypadku miażdżycy oraz chorób układu naczyniowo-sercowego należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasu linolowego (LA). Konieczne jest zwiększenie w diecie udziału kwasów: dokozaheksaenowego (DHA), eikozapentaenowegoo (EPA), oleinowego, alfa-linolenowego, a także antyoksydantów, błonnika i kwasu foliowego.
Czy wiesz, że ...
Kwasy tłuszczowe nasycone mają istotny wpływ na poziom LDL cholesterolu.
Największy wzrost frakcji LDL odnotowano w przypadku kwasu mirystynowego (kwas mirystynowy > kwas palmitynowy > kwas laurynowy )
Kwas stearynowy nie zwiększa stężenia cholesterolu, prawdopodobnie wynika to z jego szybkiej przemiany w organizmie do kwasu oleinowego.