Dieta w miażdżycy
Informacje podstawowe

Modyfikacja diety oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała to podstawowe i niezbędne warunki pozwalające utrzymać gospodarkę lipidową pod kontrolą. Dieta powinna być urozmaicona, zbilansowana, o odpowiedniej kaloryczności, by zapobiegać nadwadze i otyłości.

Charakterystyka diety

W diecie zalecanej w miażdżycy należy:

  • ograniczyć spożycie
    • tłuszczów zwierzęcych
    • cukrów prostych
  • zwiększyć udział węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym
  • zwiększyć spożycie
    • warzyw
    • owoców
    • błonnika
    • ryb
  • zmniejszyć wykorzystanie soli kuchennej do 5g na dobę.
Cel stosowania diety

Celem włączenia leczenia farmakologicznego i żywieniowego jest zahamowanie rozwoju miażdżycy, tj. tworzenia się nowych blaszek miażdżycowych oraz stabilizacja już istniejących. To postępowanie ma przyczynić się do złagodzenia objawów klinicznych chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zmniejszenia ryzyka ostrych powikłań choroby wieńcowej.

Postępowanie dietetyczne

Utrzymanie prawidłowej masy ciała może wiązać się z koniecznością obniżenia kaloryczności diety. Ograniczenie w diecie tłuszczów oraz węglowodanów należy uzupełniać za pomocą białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W wielu badaniach i analizach wykazano, że zamiana węglowodanów na różne kwasy tłuszczowe przyczynia się do znamiennie korzystnych zmian  w stężeniu frakcji lipidowych we krwi.

Elementy diety

Zwiększone spożycie błonnika przyczynia się do zmniejszenia stężenia całkowitego cholesterolu oraz ma korzystny wpływ poziom insuliny i glukozy we krwi. W przypadku miażdżycy zaleca się spożycie od 5do 15g w ciągu dnia rozpuszczalnego błonnika. Mogą to być:

  • otręby owsiane
  • młode warzywa
  • owoce - jabłka, truskawki, cytrusy
  • nasiona roślin strączkowych - soja, fasola
  • babka płesznik
  • babka jajowata
  • beta-glukany.

Taka ilość błonnika rozpuszczalnego w diecie w ciągu dnia wystarczy, by obniżyć stężenie LDL o 5%. Nie zaleca się zażywania większych ilości błonnika ze względu na ryzyko występowania zaburzeń wchłaniania witamin, składników mineralnych oraz interakcji z zażywanymi lekami.

Produkty niezalecane

Zalecenia dietetyczne dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu (TG, LDL).

Grupa produktów

Zalecane

Stosować sporadycznie

Niezalecane

mięso

chude, drób bez skóry

chuda wieprzowina, wołowina, jagnięcina, cielęcina,

podroby, boczek, salami, żeberka, kiełbasy

ryby

tłuste ryby

małże, owoce morza

 

nabiał

mleko, jogurty o niskiej zawartości tłuszczu

mleko i jego produkty o niskiej zawartości tłuszczu

tłuste mleko, śmietany, jogurty, sery

tłuszcze

 

oleje roślinne, margaryny

masło, smalec, tłuszcze trans, oleje palmowy, kokosowy

jaja

białko jaj

 

żółtko jaj, częściej niż 2x w tygodniu

warzywa

surowe i gotowane

 

z dodatkiem masła, np. fasolka szparagowa

suche nasiona roślin strączkowych

wszystkie

 

 

owoce

świeże i mrożone

suszone owoce, lody, sorbety, dżemy, galaretki

 

słodycze

 

miód, cukier, fruktoza, glukoza, czekolada

ciasta, ciasteczka, rogaliki, placki, lody

nasiona i orzechy

wszystkie,

a szczególnie orzechy włoskie

 

 

 

Techniki kulinarne

Zalecane techniki kulinarne:

  • gotowanie
  • gotowanie na parze
  • grillowanie
  • pieczenie w folii lub pergaminie
  • smażenie bez tłuszczu
    • do stosowania z umiarem: podsmażanie, pieczenie
    • niezalecane: smażenie.
Przykładowy jadłopis

Dieta w MIAŻDŻYCY o wartości kalorycznej 1500 kcal  = dieta ubogotłuszczowa z ograniczeniem cholesterolu i cukrów prostych oraz zwiększonej podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych.

I śniadanie:      375 kcal (25% energii)
II śniadanie:     150 kcal (10% energii)
Obiad:             495 kcal (33% energii)
Podwieczorek: 180 kcal  (12% energii)
Kolacja:           300 kcal  (20% energii)

 

Przykładowy jadłospis

Śniadanie

  • Bułka grahamka z chudym serem i pomidorem
    • bułka grahamka 90 g
    • margaryna miękka, 45% tłuszczu 5 g
    • ser twarogowy chudy    30 g
    • olej lniany 5 g (na zimno dodać do serka)
    • szczypiorek 5 g
    • pomidor  100 g
    • porcja świeżych winogron 60 g

Drugie śniadanie

  • Świeże surowe warzywa pokrojone w paski
    • marchew 50 g
    • seler naciowy 50 g
    • rzodkiew biała 100 g
  • Dip czosnkowy do warzyw
    • oliwa z oliwek 10 g
    • jogurt naturalny, 2% tłuszczu    10 g
    • czosnek 5 g

Obiad

  • dorsz pieczony w pergaminie z kaszą gryczaną
    • dorsz, świeży, filety bez skóry 70 g
    • sok z cytryny, zioła, pieprz do smaku
    • olej rzepakowy 5 g
    • kasza gryczana 60 g
  • Sałatka z cykorii
    • cykoria 60 g
    • orzechy włoskie 20 g
    • jabłko 70 g
    • olej sojowy 5 g
    • miód 5 g
    • musztarda 5 g
  • Podwieczorek
    • jogurt naturalny z płatkami zbożowymi i borówkami
      • jogurt naturalny, 2% tłuszczu    100 g
      • borówki 150 g
      • płatki żytnie 10 g
  • Kolacja
    • Sałatka owocowa z gotowanym kurczakiem
      • grejpfrut 300 g
      • pomarańcza 200 g
      • rukola 50 g
      • oliwa z oliwek 5 g
      • mięso z piersi kurczaka, bez skóry 50 g
      • przyprawy ziołowe (np. kolendra), świeży imbir.
Informacje dodatkowe

Zalecenia diety:

  • kontrola masy ciała, w przypadku nadwagi zalecana jest odpowiednia dieta odchudzająca
  • ograniczenie spożycia tłuszczów ogółem do 15-30% energii (w szczególności nasyconych kwasów tłuszczowych < 7% energii)
  • zapewnienie odpowiedniej podaży kwasów tłuszczowych nienasyconych: 8% powinny stanowić kwasy wielonienasycone (w tym 7% n-6 i 1% n-3), natomiast kwasy jednonienasycone 10-15%
  • ograniczenie spożycia cholesterolu pokarmowego do 200-300 mg/d
  • zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego do 40 g/d
  • węglowodany dostarczają w diecie 55-75% energii, białko 10-15% energii
  • zalecana jest odpowiednia podaż witamin antyoksydacyjnych (C, E, bet-akaroten), flawonoidów, witamin B6, B12 oraz kwasu foliowego.
Zalecane zioła
  • czosnek
  • owoc jarzębiny
  • ziele jemioły
  • ziele karczocha
  • liść ruty
Zalecane suplementy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 (DHA, EPA)
  • błonnik witalny (naturalny)
    • babka płesznik
    • baka jajowata
    • łupina babki jajowatej
  • inulina
  • kwas foliowy
  • antyoksydanty
Uważaj

Należy ograniczyć w diecie udział  nienasyconych kwasów trans ze względu na ich silne właściwości arterogenne! Wykazują szczególnie niekorzystny wpływ na stężenie lipoprotein, zwiększają frakcję LDL, a obniżają frakcję HDL cholesterolu.

Pamiętaj

Profilaktyka miażdżycy
W diecie powinno uwzględnić się stosowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w profilaktyce chorób układu krążenia powinien wynosić 4:1.

W profilaktyce miażdżycy powinny brać udział także naturalne antyoksydanty:

  • tokoferole (pochodne witaminy E)
  • karetonoidy (pochodne witaminy A)
  • flawonoidy
  • witamina C (kwas askorbinowy).

Dzięki ich działaniu antyoksydacyjnemu dochodzi do ochrony lipidów i lipidoprotein przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.


Źródła antyoksydantów stanowią:

  • warzywa
  • owoce
  • oleje roślinne
  • czerwone wino
  • herbata.

Pamiętaj! produkty takie jak warzywa, owoce czy oleje roślinne  należy przyjmować w postaci jak najmniej przetworzonej, najlepiej surowe lub nierafinowane.

Podsumowanie

W przypadku miażdżycy oraz chorób układu naczyniowo-sercowego należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasu linolowego (LA). Konieczne jest zwiększenie w diecie udziału kwasów: dokozaheksaenowego (DHA), eikozapentaenowegoo (EPA), oleinowego, alfa-linolenowego, a także antyoksydantów, błonnika i kwasu foliowego.

Zachowaj ostrożność

Czy wiesz, że ...
Kwasy tłuszczowe nasycone mają istotny wpływ na poziom LDL cholesterolu.
Największy wzrost frakcji LDL odnotowano w przypadku kwasu mirystynowego (kwas mirystynowy > kwas palmitynowy > kwas laurynowy )
Kwas stearynowy nie zwiększa stężenia cholesterolu, prawdopodobnie wynika to z jego szybkiej przemiany w organizmie do kwasu oleinowego.

Powiązane artykuły