Dieta wegetariańska
Informacje podstawowe

Wegetarianizm jako rodzaj diety jest potocznie postrzegany jako niejedzenie mięsa. W istocie jest czymś więcej. Oprócz zmiany sposobu odżywiania często wiąże się ze zmianą stylu życia, zwiększeniem aktywności fizycznej, rezygnacją z używek i doskonaleniem własnej osobowości. Pierwsze wzmianki na temat wegetarianizmu znajdziemy już w II w p.n.e., gdzie na subkontynenecie indyjskim powiązany był ściśle z religijno-filozoficznym systemem wierzeń. W Europie etyczne wartości wegetarianizmu rozpowszechnili Pitagorejczycy w VI w p.n.e. Narodom, które nie jadały mięsa, przypisywano pozytywne cechy pobożności, sprawiedliwości i pokojowości. 

Charakterystyka diety
  • Podstawę żywieniową diet wegetariańskich stanowią pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, rośliny strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz oleje roślinne.
  • Dieta wegetariańska wyklucza spożywanie produktów mięsnych, w tym ryb i owoców morza. Często wiąże się także z rezygnacją z innych produktów pochodzenia zwierzęcego jak: mleko i produkty mleczne, jaja, tłuszcze zwierzęce oraz miód.
  • Ponadto wegetarianie nie spożywają ani nie używają żadnych produktów pochodzących z uboju zwierząt: żelatyny, smalcu, futer czy skóry oraz kosmetyków testowanych na zwierzętach. Wegetarianizm może być stosowany z pobudek moralnych, zdrowotnych bądź ekologicznych.

Wyróżniamy kilka odmian wegetarianizmu:

  • LAKTOWEGETARIANIZM - do jadłospisu dopuszczone są: mleko i przetwory
  • OWOWEGETARIANIZM - do jadłospisu dopuszczone są: jajka
  • LAKTOOWOWEGETARIANIZM - do jadłospisu dopuszczone są: nabiał, jajka i miód

Wyróżniamy także bardziej restrykcyjne formy wegetarianizmu:

  • WITARIANIZM - spożywanie wyłącznie świeżych produktów pochodzenia roślinnego, nieprzetworzonych i nie poddanych żadnej obróbce termicznej, rezygnacja z używek, kawy i herbaty
  • FRUTARIANIZM/FRUKTARIANIZM - dodatkowe wykluczenie z diety owoców i warzyw, których zerwanie uśmierciłoby roślinę (np. sałaty)
  • LIQUIDARIANIZM - dieta witariańska spożywana w formie soku
  • SPRAUTARIANIZM - dieta oparta w większości na spożywaniu kiełków (zbóż, warzyw i owoców)

Diety pośrednie, dopuszczające spożywanie pewnych rodzajów mięsa są błędnie zaliczane jako odmiany wegetarianizmu. Należą do nich:

  • SEMIWEGETARIANIZM - wyłącza z diety mięso czerwone (wołowina, wieprzowina) a dopuszcza mięso białe (drób, ryby)
  • POLLOWEGETARIANIZM - dopuszcza spożywanie drobiu
  • ICHTIWEGETARIANIZM (PESCOWEGETARIANIZM) - dopuszcza spożywanie mięsa ryb
Korzyści
  • Dobrze skomponowana dieta wegetariańska wykazuje wiele korzyści dla zdrowia, zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne.
     
  • Jej prozdrowotny wpływ wiąże się ze zwiększonym spożyciem w diecie błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych, ograniczeniem tłuszczów nasyconych i cholesterolu oraz większym udziałem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
     
  • Dieta wegetariańska cechuje się ponadto niską wartością energetyczną przy wysokiej gęstości odżywczej oraz korzystnym stosunkiem sodu do potasu, stanowi też bogate źródło witaminy C.
     
  • Spożywanie produktów roślinnych niesie za sobą zmniejszone ryzyko ze strony chorób odzwierzęcych, salmonelli, włośni, węglowodorów aromatycznych, nitrozamin, antybiotyków czy leków weterynaryjnych.
     
  • Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że racjonalnie komponowane diety wegetariańskie są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób, między innymi otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów sutka, jelita grubego czy płuc, kamicy żółciowej i nerkowej, próchnicy, zaparć i hemoroidów.
Ograniczenia
  • Przeciwnicy stosowania diety wegetariańskiej, ze szczególnym wskazaniem diety wegańskiej odwołują się głównie do ryzyka powstających niedoborów pokarmowych.
     
  • Wadami źle zbilansowanej diety wegetariańskiej jest niedostateczne pokrycie zapotrzebowania energetycznego, skutkujące niedoborami masy ciała i zaburzeniem procesu dojrzewania co jest szczególnie niebezpieczne u dzieci.
     
  • Dieta może skutkować niedostateczną podażą i niską biodostępnością pełnowartościowego białka oraz niezbędnych aminokwasów egzogennych.
     
  • Nieumiejętnie i długotrwale stosowany wegetarianizm powoduje powstanie niedoborów witaminy B12, witaminy D, żelaza, wapnia oraz cynku.
     
  • Dieta wegetariańska to także zwiększone zagrożenie ze strony substancji antyodżywczych, pozostałości środków ochrony roślin i nawozów.
     
  • U wegetarian zaobserwowano także zwiększone ryzyko anemii megaloblastycznej, krzywicy, osteomalacji i osteoporozy, zaburzenia miesiączkowania, biegunek, niedożywienia i niedorozwoju u dzieci.
Przygotowanie potraw
  • Zaleca się stosować zasadę komplementarności i urozmaicania źródeł białka w jednym posiłku (np. zboża plus nasiona/orzechy, zboża plus rośliny strączkowe, zboża plus nabiał/jaja). 
Przykładowy jadłopis
  • Jadłospis dla osoby na diecie laktoowowegetariańskiej o wartości energetycznej 2000 kcal 

Skład jadłospisu

Śniadanie

  • Bułka owsiana z pastą z białego sera i szczypioroku 

- Bułka owsiana  80 g                            
- Twaróg półtłusty 60 g                                       
- Szczypiorek  10 g                            
- Cebula 25 g            
- Oliwa z oliwek 10 g                            

Sok marchwiowy    250 g                                            

Drugie śniadanie

  • Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym, miodem i otrębami 

- Grejpfrut   120 g            
- Pomarańcza  120 g            
- Mandarynki  65 g                            
- Jogurt naturalny 20 g                            
- Otręby pszenne 10 g                            
- Miód pszczeli 20 g                            

Obiad

  • Panierowany Camembert z kaszą jaglaną i brokułami

- Kasza jaglana  50 g                            
- Ser Camembert 120 g                            
- Nasiona słonecznika 10 g                            
- Bułka tarta 20   g                            
- Brokuły 125 g            

Podwieczorek

  • Koktajl z maślanki, selera naciowego, kiwi i pestkami dyni, chleb chrupki 

- Maślanka 200 g                            
- Seler naciowy 35 g                            
- Kiwi 60 g            
- Pestki dyni 10 g                            
- Chleb chrupki 20 g            

Kolacja

  • Papryka faszerowana brązowym ryżem, warzywami i serem feta 

- Papryka czerwona  200 g                            
- Pieczarki  60 g                            
- Pomidor 170 g            
- Cukinia  50 g            
- Ser Feta  30 g            
- Ryż brązowy  50 g                            
- Kukurydza konserwowa  30 g                            
- Oliwa z oliwek 10 g                             

Informacje dodatkowe
  • Obecnie obserwuje się rosnącą liczbę osób rezygnujących ze spożycia mięsa i jego przetworów. Z badania przeprowadzonego w 2013 roku  na zlecenie LightBox Instytut Badań Opinii Homo Homini wynika, że liczba dorosłych wegetarian w Polsce wynosi ponad milion. Wśród badanych 1,6 procent deklarowało się jako laktoowowegetarianie, a kolejne 1,6 procent jako weganie. Przeważającą liczbę wegetarian w Polsce stanowią kobiety (aż 8,9 procent kobiet uznawało się za wegetarianki) i ludzie młodzi (do 24 lat).
  • Na świecie najwięcej wegetarian żyje w Indiach. Według ankiety opublikowanej w 2007 roku przez Hindu i CNN-IBN 40% Hindusów jest wegetarianami: 31% to laktowegetarianie, a 9% spożywa także jaja.
  • Największym odsetkiem wegetarian w Europie cechują się Włochy (10%) i Niemcy (7,5-9%), w Stanach Zjednoczonych z mięsa rezygnuje 2,5% społeczeństwa.
  • Wegetarianami byli między innymi Pitagoras, Albert Einstein, Lew Tołstoj czy Leonardo da Vinci. Współcześnie stosowanie diety wegetariańskiej deklaruje na przykład Bill Clinton, Clint Eastwood, Lea Michele, Paul McCartney, Alicia Silverstone.
Pamiętaj

W przypadku zdecydowania o stosowaniu diety wegetariańskiej konieczne jest nabycie  odpowiedniej wiedzy żywieniowej oraz konsultacja z dietetykiem w celu ustalenia odpowiednio zbilansowanej diety indywidualnie dla każdej osoby. Zaleca się stosować odpowiednio dobrany, szeroki asortyment żywnościowy pochodzących z różnych grup produktów spożywczych w celu minimalizowania ryzyka niedoborów pokarmowych.