Wprowadzenie i przestrzeganie odpowiedniej diety do codziennego życia osób chorych na nadciśnienie ma na celu obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszenie liczby i dawki stosowanych leków. U osób, które nie mają zdiagnozowanego nadciśnienia, a pomiary ciśnienia krwi wskazują na wartości podwyższone, stosowanie odpowiedniej diety daje możliwość zahamowania rozwoju choroby i uniknięcia leczenia farmakologicznego.
Dieta stosowana u osób chorujących na nadciśnienie tętniczym powinna:
Pacjentom z nadciśnieniem zaleca się, by ich dieta zawierała:
W Polsce przeciętny Kowalski spożywa w czasie doby aż około 12-15 g soli kuchennej, co przekracza zalecaną normę prawie trzy razy!!! A 80% soli z przyjmowanych pokarmów pochodzi z tzw.: „ukrytych” źródeł, do których należą: sery, margaryny, pieczywo, produkty zbożowe, przetworzone mięsa.
Do zalecanych technik kulinarnych w diecie w nadciśnieniu tętniczym należą:
Dieta dla osoby chorującej na NADCIŚNIENIE TĘTNICZE o wartości energetycznej 2100 kcal
I śniadanie - 525 kcal (25% energii)
II śniadanie - 273 kcal (13% energii)
Obiad - 630 kcal (30% energii)
Podwieczorek - 252 kcal (12% energii)
Kolacja - 420 kcal (20% energii)
Węglowodany przyswajalne dostarczą 57% energii (1197 kcal, 299 gramów).
Białko dostarczą 18% energii (378 kcal, 94,5 gramów).
Tłuszcze dostarczą 25% energii (525 kcal, 58 gramów).
Śniadanie
Drugie śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Ograniczenie spożycia soli
Przeciętne dobowe spożycie soli w większości krajów europejskich wynosi 9 – 12 g. Zaleca się zmniejszenie spożycia soli do ok. 5 – 6 g soli dziennie. Ograniczenie przyjmowania soli (sodu) umożliwia zmniejszenie liczby i dawek leków obniżających ciśnienie krwi.
Ograniczenie spożycia alkoholu
Jednak systematyczne spożywanie alkoholu zwiększa ciśnienie krwi u pacjentów leczonych z powodu nadciśnienia. Mężczyźni z nadciśnieniem powinni ograniczać spożycie alkoholu do 20 – 30 g etanolu dziennie, a kobiety do 10 – 20 g etanolu dziennie. Łączne tygodniowe spożycie alkoholu nie powinno przekraczać 140 g dla mężczyzn i 80 g dla kobiet.
W nadciśnieniu tętniczym należy rozważyć suplementację produktami zawierającymi m.in.:
Zaleca się ograniczyć dzienne spożywanie alkoholu do jednego drinka/lampki wina u kobiet, a do dwóch drinków/lampek wina u mężczyzn.
W praktyce: dwie lampki wina = 680 ml piwa = 280 ml wina = 80 ml mocnego alkoholu.
Zamiast soli kuchennej stosuj sól potasową oraz przyprawy ziołowe: majeranek, czosnek, zieloną pietruszkę, koperek, bazylię, estragon.