Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Cel stosowania diety

Wprowadzenie i przestrzeganie odpowiedniej diety do codziennego życia osób chorych na nadciśnienie ma na celu obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszenie liczby i dawki stosowanych leków.  U osób, które nie mają zdiagnozowanego nadciśnienia, a pomiary ciśnienia krwi wskazują na wartości podwyższone, stosowanie odpowiedniej diety daje możliwość zahamowania rozwoju choroby i uniknięcia leczenia farmakologicznego.

Istota

Dieta stosowana u osób chorujących na nadciśnienie tętniczym powinna:

  • prowadzić do obniżenia zawartości sodu w diecie
  • być bogata w potas
  • zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe
  • w przypadku współistniejącej nadwagi czy otyłości mieć ograniczoną wartość energetyczną.
Postępowanie dietetyczne

Pacjentom z nadciśnieniem zaleca się, by ich dieta zawierała:

  • warzywa
  • niskotłuszczowe produkty mleczne
  • błonnik
  • produkty pełnoziarniste
  • białko ze źródeł roślinnych
  • owoce (ograniczenia u osób z nadwagą ze względu na zawartość węglowodanów)
  • oleje zawierające nienasycone kwasy omega-3.
Produkty niezalecane
  • napoje: kawa, mocna herbata, alkohol.
  • produkty bogate w sód i sól kuchenną: paluszki, chipsy, chrupki, krakersy; produkty marynowane, kiszone, konserwowane
  • produkty przetworzone: konserwy, żywność typu fastfood: hamburgery, frytki, zapiekanki, pizza.
  • zawierające węglowodany proste.
Zalecane dzienne spożycie

W Polsce przeciętny Kowalski spożywa w czasie doby aż około 12-15 g soli kuchennej, co przekracza zalecaną normę prawie trzy razy!!! A 80%  soli z przyjmowanych pokarmów pochodzi z tzw.: „ukrytych” źródeł, do których należą: sery, margaryny, pieczywo, produkty zbożowe, przetworzone mięsa.

Techniki kulinarne

Do zalecanych technik kulinarnych w diecie w nadciśnieniu tętniczym należą:

  • gotowanie
  • gotowanie na parze
  • pieczenie w piekarniku (rękaw foliowy, pergamin)
  • duszenie bez tłuszczu.
Przykładowy jadłopis

Dieta dla osoby chorującej na NADCIŚNIENIE TĘTNICZE o wartości energetycznej 2100 kcal
I śniadanie      - 525 kcal (25% energii)
II śniadanie     - 273 kcal (13% energii)
Obiad             - 630 kcal (30% energii)
Podwieczorek - 252 kcal  (12% energii)
Kolacja           - 420 kcal  (20% energii)

Węglowodany przyswajalne dostarczą 57% energii (1197 kcal, 299 gramów).
Białko dostarczą 18% energii (378 kcal, 94,5 gramów).
Tłuszcze dostarczą 25% energii (525 kcal, 58 gramów).

Śniadanie

  • Musli z orzechami i owocami
    • musli z rodzynkami i słonecznikiem 70 g
    • jogurt naturalny, 2% tłuszczu 250 g
    • orzechy włoskie 15 g
    • borówki 50 g.

Drugie śniadanie

  • Mus bananowy z dodatkiem pestek dyni
    • banan 250 g
    • jogurt naturalny, 2% tłuszczu 20 g
    • dynia, pestki 5 g.

Obiad

  • Ryba pieczona w folii z warzywami z kaszą gryczaną
    • dorsz, świeży, filety bez skóry 180 g
    • papryka czerwona 50 g
    • cukinia 50 g
    • czosnek 10 g
    • natka pietruszki 10 g
    • sok z cytryny, zioła, pieprz do smaku
    • kasza gryczana 100 g
  • Surówka z białej kapusty
    • kapusta biała 150 g
    • jabłko 50 g
    • cebula 10 g
    • marchew 50 g
    • jogurt naturalny, 2% tłuszczu 10 g
    • sok z cytryny, zioła, pieprz do smaku
  • truskawki 250 g

Podwieczorek

  • Koktajl z awokado
    • ogórek zielony 80 g
    • awokado 60 g (1/2 szt)
    • szpinak, świeże liście 35 g
    • mandarynki 180 g (ok. 3 szt)
    • sok jabłkowy 150 g

Kolacja

  • Sałatka z soi i pomidorów
    • soja, nasiona suche 90 g (1/2 szklanki)
    • cebula czerwona 50 g (1/2 szt)
    • pomidory 300 g (2 szt)
    • natka pietruszki 10 g
    • zioła, pierz, ocet jabłkowy do smaku.
Informacje dodatkowe

Ograniczenie spożycia soli

Przeciętne dobowe spożycie soli w większości krajów europejskich wynosi 9 – 12 g. Zaleca się zmniejszenie spożycia soli do ok. 5 – 6  g soli dziennie. Ograniczenie przyjmowania soli (sodu) umożliwia zmniejszenie liczby i dawek leków obniżających ciśnienie krwi.

Ograniczenie spożycia alkoholu

Jednak systematyczne spożywanie alkoholu zwiększa ciśnienie krwi u pacjentów leczonych z powodu nadciśnienia. Mężczyźni z nadciśnieniem powinni ograniczać spożycie alkoholu do 20 – 30 g etanolu dziennie, a kobiety do 10 – 20 g etanolu dziennie. Łączne tygodniowe spożycie alkoholu nie powinno przekraczać 140 g dla mężczyzn i 80 g dla kobiet.

Zalecane suplementy

W nadciśnieniu tętniczym należy rozważyć suplementację produktami zawierającymi m.in.:

  • potas
  • magnez
  • kwasy omega-3
  • błonnik
  • flawonoidy
  • antyoksydanty, w tym witaminę C
  • koenzym Q10 (ubichinon)
  • spirulinę
  • czosnek
  • jemiołę pospolitą
  • aronię
  • cynamon
  • głóg dwuszyjkowy
  • zieloną herbatę
  • moringę olejodajną
  • fiołka trójbarwnego
  • ketmię szczawiową
Pamiętaj

Zaleca się ograniczyć dzienne spożywanie alkoholu do jednego drinka/lampki wina u kobiet, a do dwóch drinków/lampek wina u mężczyzn.

W praktyce: dwie lampki wina = 680 ml piwa = 280 ml wina = 80 ml mocnego alkoholu.

Wybieraj

Zamiast soli kuchennej stosuj sól potasową oraz przyprawy ziołowe: majeranek, czosnek, zieloną pietruszkę, koperek, bazylię, estragon.

Powiązane artykuły