Tarczyca wytwarza hormony odpowiedzialne za rozwój, wzrost oraz metabolizm (regulacja przemiany materii). Do jej prawidłowego funkcjonowania niezbędny jest jod. Zapotrzebowanie organizmu na jod wynosi ok. 160 μg jodu dziennie (jeśli jesteś w ciąży lub karmisz to 180–200 μg). Powinien być on dostarczony z pożywieniem lub drogą wziewną.
Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być bogata w jod, białko, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, zdrowe tłuszcze oraz warzywa i owoce.
Podstawowe, codzienne elementy diety powinny stanowić:
Do zalecanych technik kulinarnych należą:
DLA OSOBY CHORUJĄCEJ NA NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY o wartości energetycznej 1700 kcal
Wartość odżywcza
ŚNIADANIE
Kanapki z makrelą i tuńczykiem
DRUGIE ŚNIADANIE
Tarte jabłko ze słonecznikiem i dodatkiem siemienia lnianego
OBIAD
Dorsz pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorami
PODWIECZOREK
Koktajl malinowo - porzeczkowy
KOLACJA
Jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem
U osób chorujących na niedoczynność tarczycy obserwuje się spowolnienie metabolizmu. Warto wspomagać tempo przemiany materii spożywając posiłki o regularnych porach dnia, wypijając odpowiednią ilość napojów (wody, zielonej herbaty) oraz prowadząc aktywny tryb życia. Można dodawać do posiłków przyprawy przyspieszające metabolizm, np. curry, chilli, kolendrę, majeranek, kminek.
Przyprawy: chili, curry, kminek, kolendra, majeranek.
W diecie należy ograniczyć produkty wolotwórcze: kapustę, kalafior, brukselkę, brokuły, groch, fasolę, soję, rzepę, cebulę, brukiew, gorczycę, orzeszki ziemne. Produkty te, zwłaszcza w postaci surowej uniemożliwiają przyswajanie jodu.
W przypadku niedoczynności tarczycy dochodzi do obniżenia podstawowej przemiany materii. Regularna aktywność fizyczna przyczynia się do wzrostu przemiany materii, dzięki czemu dochodzi do zwiększenia tempa metabolizmu oraz efektywniejszego spadku masy ciała. Zaleca się podejmowanie każdej formy aktywności ruchowej, można wymienić chociażby - spacerowanie, wchodzenie po schodach, prace domowe, ogrodowe, jazda na rowerze, bieganie, fitness, zumba, pływanie.
W przypadku suplementacji witaminami i minerałami zawierającymi jod, preparatami z alg lub jedzeniem dużej ilości ryb, owoców morza, nadużywaniem soli jodowanej może dojść do nadmiaru spożywanego jodu, co nie jest korzystne. Suplementacja preparatami jodu powinna odbywać się pod kontrolą specjalisty - lekarza, farmaceuty, dietetyka.