Dieta w niedoczynności tarczycy
Informacje podstawowe

Tarczyca wytwarza hormony odpowiedzialne za rozwój, wzrost oraz metabolizm (regulacja przemiany materii). Do jej prawidłowego funkcjonowania niezbędny jest jod. Zapotrzebowanie organizmu na jod wynosi  ok. 160 μg jodu dziennie (jeśli jesteś w ciąży lub karmisz to 180–200 μg). Powinien być on dostarczony z pożywieniem lub drogą wziewną.

Charakterystyka diety

Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być bogata w jod, białko, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, zdrowe tłuszcze oraz warzywa i owoce.

Opis diety
  • dieta zbilansowana, urozmaicona o odpowiedniej energetyczności, ponieważ osoby z chorobami tarczycy borykają się z nadwagą / otyłością
  • zaleca się spożywać 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny
  • pierwszy do godziny po wstaniu z łóżka, ostatni na 2,5 godziny przed snem
Postępowanie dietetyczne

Podstawowe, codzienne elementy diety powinny stanowić:

  • produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste i nieprzetworzone - mąki, pieczywo, płatki, kasze, makarony, ryż
  • warzywa
  • owoce
  • orzechy, pestki, nasiona
  • mleko i jego przetwory
  • jaja
  • mięso, szczególnie chude gatunki
  • ryby - tłuste: dorsz, łosoś, makrela, pstrąg, płastuga, śledź, tuńczyk
  • woda
Produkty niezalecane
  • białe pieczywo
  • produkty zbożowe przetworzone - ryż, płatki
  • węglowodany proste
  • słodycze
  • suche nasiona roślin strączkowych - groch, fasola, bób, soja, ciecierzyca, soczewica
Techniki kulinarne

Do zalecanych technik kulinarnych należą:

  • pieczenie w piekarniku
  • gotowanie na parze
  • smażenie bez tłuszczu lub z niewielką ilością oleju rzepakowego
  • duszenie
  • grillowanie.
Przykładowy jadłopis

DLA OSOBY CHORUJĄCEJ NA NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY o wartości energetycznej 1700 kcal

  • I śniadanie:        425 kcal (25% energii)
  • II śniadanie:       170 kcal (10% energii)
  • obiad:                 595 kcal (35% energii)
  • podwieczorek:   170 kcal  (10% energii)
  • kolacja:              340 kcal  (20% energii)

Wartość odżywcza

  • węglowodany przyswajalne dostarczą 60% energii (1020 kcal, 255 gramów)
  • białko dostarczy 15% energii (255 kcal, 63,75 gramów)
  • tłuszcze dostarczą 25% energii (425 kcal, 47,2 gramów)

ŚNIADANIE

Kanapki z makrelą i tuńczykiem

  • chleb żytni razowy 100 g (3 kromki)
  • margaryna miękka, 60% tłuszczu 15 g
  • makrela, wędzona 50 g
  • tuńczyk w sosie własnym 20 g
  • papryka czerwona 100 g

DRUGIE ŚNIADANIE

Tarte jabłko ze słonecznikiem i dodatkiem siemienia lnianego

  • jabłko 300 g (2 szt)
  • słonecznik 5 g
  • siemię lniane 5 g

OBIAD


Dorsz pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorami

  • dorsz, świeży, filety bez skóry 100 g
  • cukinia 400 g (1 szt)
  • pomidor 200 g
  • czosnek 10 g
  • przyprawy: majeranek, oregano, sok z cytryny
  • kasza gryczana 100 g
  • sok grejpfrutowy 200 ml


PODWIECZOREK

Koktajl malinowo - porzeczkowy

  • maliny 100 g
  • porzeczki 100g
  • kefir, 2% tłuszczu 150 g
  • miód 10 g

KOLACJA

Jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem

  • jaja kurze całe 60 g (1 szt)
  • pomidor 200 g
  • szczypiorek 15 g
  • olej rzepakowy uniwersalny 6 g
  • chleb żytni razowy 70 g (2 kromki)
Informacje dodatkowe

U osób chorujących na niedoczynność tarczycy obserwuje się spowolnienie metabolizmu. Warto wspomagać tempo przemiany materii spożywając posiłki o regularnych porach dnia, wypijając odpowiednią ilość napojów (wody, zielonej herbaty) oraz prowadząc aktywny tryb życia. Można dodawać do posiłków przyprawy przyspieszające metabolizm, np. curry, chilli, kolendrę, majeranek, kminek.

Zalecane zioła

Przyprawy: chili, curry, kminek, kolendra, majeranek.

Zalecane suplementy
  • błonnik
  • żelazo
  • selen
  • cynk
  • Maca
Uważaj

W diecie należy ograniczyć produkty wolotwórcze: kapustę, kalafior, brukselkę, brokuły, groch, fasolę, soję, rzepę, cebulę, brukiew, gorczycę, orzeszki ziemne. Produkty te, zwłaszcza w postaci surowej uniemożliwiają przyswajanie jodu.

Pamiętaj

W przypadku niedoczynności tarczycy dochodzi do obniżenia podstawowej przemiany materii. Regularna aktywność fizyczna przyczynia się do wzrostu przemiany materii, dzięki czemu dochodzi do zwiększenia tempa metabolizmu oraz efektywniejszego spadku masy ciała. Zaleca się podejmowanie każdej formy aktywności ruchowej, można wymienić chociażby - spacerowanie, wchodzenie po schodach, prace domowe, ogrodowe, jazda na rowerze, bieganie, fitness, zumba, pływanie.

Zachowaj ostrożność

W przypadku suplementacji witaminami i minerałami zawierającymi jod, preparatami z alg lub jedzeniem dużej ilości ryb, owoców morza, nadużywaniem soli jodowanej może dojść do nadmiaru spożywanego jodu, co nie jest korzystne. Suplementacja preparatami jodu powinna odbywać się pod kontrolą specjalisty - lekarza, farmaceuty, dietetyka.

Powiązane artykuły