Dieta w zespole jelita nadwrażliwego
Informacje podstawowe

W przypadku diety w zespole jelita nadwrażliwego należy dostosować ją do indywidualnych reakcji pacjenta na spożywane składniki odżywcze. Unikanie pokarmów prowadzących do zaostrzeń jest kluczowym elementem leczenia niefarmakologicznego.

Charakterystyka diety

W diecie w zespole jelita nadwrażliwego zaleca się:

  • spożywać posiłki w spokoju (nie spieszyć się)
  • zjadać skromne objętościowo posiłki (nie obfite)
  • jeść często, a mało
  • zwracać uwagę na temperatury posiłków, unikać temperatur skrajnych, bardzo gorących i bardzo zimnych
  • odpoczywać po jedzeniu
  • ograniczyć spożycia produktów mlecznych, jeśli zespół jelita nadwrażliwego przebiega z nietolerancją laktozy
  • ograniczyć, a jak się uda to wyeliminować z diety kawę, alkohol, napoje gazowane
  • ograniczenie spożywanie posiłków tłustych oraz produktów smażonych
  • dostosowywać dietę w zależności od przebiegu choroby i dolegliwości (zaparcia lub biegunka).
Opis diety

Zalecenia dietetyczne w zespole jelita drażliwego przebiegającego z biegunkami
W tej postaci choroby obowiązują zalecenia ogólne opisane powyżej. W przypadku dolegliwości przebiegających z biegunką należy:

  • stosować dietę ubogo resztkową, ograniczyć w diecie produkty bogate w błonnik, a spożywać oczyszczone produkty zbożowe (pieczywo pszenne, makaron, biały ryż)
  • unikać ostrych przypraw i alkoholu, produktów zawierających sorbitol i fruktozę
  • serwować potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, duszone bez tłuszczu
  • pić napoje w umiarkowanych ilościach, zaleca się słabą gorzką herbatę, rozcieńczone soki warzywne
  • w czasie ostrych biegunek stosować dietę na bazie kleiku.

Zalecenia dietetyczne w zespole jelita drażliwego przebiegającego z zaparciami
W tej postaci obowiązują zalecenia ogólne zebrane powyżej. Oprócz tego należy dążyć do modyfikacji diety w celu uregulowania zaparć, dlatego nie zaleca się stosowania środków przeczyszczających w tym przypadku. Należy:

  • stopniowo wprowadzać dietę bogato resztkową. Wzbogaca się dietę o produkty bogate w błonnik pochodzący np. z otrąb, gruboziarnistych kasz, naturalnego ryżu, warzyw, owoców, orzechów, pieczywa z mąki z pełnego przemiału. Produkty te mogą prowadzić do wzdęć, dlatego wprowadza się je stopniowo i pojedynczo, w celu obserwacji reakcji organizmu pacjenta na dany produkt.
  • pić dużo płynów, najlepiej około 2 litrów dziennie, zalecane są: woda, herbaty ziołowe, soki owocowe
  • unikać produktów nasilających objawy chorobowe: kawa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol
  • leki o działaniu przeczyszczającym stosować tylko po konsultacji z lekarzem.
Przykładowy jadłopis

ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO - dieta 1700 kcal


I śniadanie:       425 kcal (25% energii)
II śniadanie:      255 kcal (15% energii)
Obiad:               510 kcal (30% energii)
Podwieczorek:  170 kcal  (10% energii)
Kolacja:             340 kcal  (20% energii)

ŚNIADANIE
Kanapki z szynką i pomidorem

  • bułka grahamka 90 g
  • masło ekstra 5 g
  • szynka z piersi kurczaka 30 g
  • pomidor 100 g
  • kefir, 2% tłuszczu 200 g

DRUGIE ŚNIADANIE

  • banan 250 g (2 szt)


OBIAD
Kurczak na parze z warzywami i ryżem

  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry 100 g
  • olej rzepakowy uniwersalny 10 g
  • bakłażan 150 g
  • marchew 150 g
  • ryż biały 80 g

PODWIECZOREK
Jogurt naturalny z jagodami

  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu 150 g
  • czarne jagody 100 g

KOLACJA
Jajecznica z pomidorami, bułka z masłem

  • jajko 50 g
  • olej rzepakowy uniwersalny 5 g
  • pomidor 100 g
  • bułki pszenne zwykłe    60 g
  • masło ekstra 10 g
Powiązane artykuły