Lecytyna stanowi grupę organicznych związków chemicznych zaliczanych do fosfolipidów. Po raz pierwszy została wyizolowana z żółtka jaja, skąd wywodzi się jej nazwa z gr. lekithos-żółtko. Są to związki o charakterze tłuszczowym, występujące w każdej komórce organizmu człowieka. Największa kumulacja lecytyny występuje w mózgu, wątrobie, nerkach oraz szpiku kostnym. Pozyskiwana jest przede wszystkim z roślin jako produkt uboczny rafinacji olejów. Część lipofilową lecytyny stanowią reszty kwasu tłuszczowego, natomiast grupę hydrofilową glicerol, reszty kwasu fosforowego i choliny. Związek ten posiada unikalne właściwości fizykochemiczne, dzięki którym znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Lecytyny w zależności od pochodzenia różnią się między sobą składem chemicznym.
Podstawowy skład lecytyny sojowej:
Podstawowy skład lecytyny z żółtka:
Zastosowanie:
Źródła lecytyny: