Inozytol

Informacje podstawowe

Inozytol jest zaliczany do substancji witaminopodobnych. Niekiedy mylnie określany, jako witamina B8, nie jest jednak witaminą, ponieważ może być syntetyzowany w organizmie człowieka. Pod względem chemicznym inozytol jest cyklicznym alkoholem polihydroksylowym, należącym do grupy cukroli. W zależności od położenia grup hydroksylowych można wyróżnić dziewięć różnych konformacji przestrzennych inozytolu. Po raz pierwszy został wyizolowany w XIX wieku. Jego biologicznie aktywną formą jest mezoinozytol. Może być syntetyzowany przez mikroflorę jelitową. Wchłonięty z jelita inozytol jest transportowany do mózgu, mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego, a także w kości i organów rozrodczych. 

Rola w organizmie

  • Jest prekursorem fosfatydyloinozytolu (glicerofosfolipidu), który jest wykorzystywany do syntezy trifosforanu inozytolu (IP3) oraz diacyloglicerolu (DAG), substancje te są ważnymi drugorzędowymi przekaźnikami informacji w komórkach
  • Jest składnikiem fosfolipidów m.in. lecytyny
  • Jest składnikiem błon komórkowych
  • Jest wewnątrzkomórkowym przekaźnikiem sygnału insulinowego
  • Odgrywa istotną rolę w syntezie lipidów
  • Jest prekursorem syntezy drugorzędowych przekaźników hormonalnych takich jak gonadoliberyna, tyreotropina, insulina
  • Jest niezbędny do prawidłowego przewodnictwa nerwowego
  • Zwiększa wrażliwość receptorów na serotoninę, dzięki czemu wspomaga procesy pamięci, daje uczucie jasności myślenia, wpływa na poprawę nastroju
  • Wypływa na prawidłowy wzrost włosów
  • Wchodzi w skład spermy 

Informacje dodatkowe

Źródła inozytolu:

  • Owoce cytrusowe
  • Mięso
  • Wątroba
  • Drożdże
  • Produkty pełnoziarniste
  • Orzechy
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Kiełki pszenicy
  • Nasiona

Polecamy

  • Suplement diety zawierający inozytol 
  • Suplement diety wspomagający utrzymanie prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci zawierający inozytol