Cholina

Informacje podstawowe

Cholina jest organicznym związkiem chemicznym, wchodzi w skład niektórych fosfolipidów m.in. lecytyny i sfingomieliny. Początkowo zaliczana była do witamin z grupy B. Obecnie uważana jest za substancję witaminopodobną. W organizmie człowieka cholina syntetyzowana jest z seryny przy udziale kwasu foliowego, witaminy B12 oraz metioniny. Występuje w postaci bezbarwnej lub białej krystalicznej substancji. Jest silnie higroskopijna. 

Rola w organizmie

  • Stanowi podstawowy składnik błon komórkowych
  • Jest niezbędna do wytwarzania osłonek mielinowych, chroniących komórki nerwowe i zapewniających prawidłowego przewodzenie nerwowe
  • Jest prekursorem neuroprzekaźnika – acetylocholiny
  • Zmniejsza agregację i przyleganie płytek krwi
  • Usprawnia metabolizm cholesterolu
  • Zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie
  • Chroni wątrobę przez zniszczeniami spowodowanymi szkodliwymi czynnikami takimi jak: alkohol, wirusy, leki
  • Ułatwia procesy zapamiętywania, wspomaga pamięć długotrwałą
  • Wspomaga funkcję układu nerwowego 

Informacje dodatkowe

Źródła choliny:

  • Żółtko jaj
  • Podroby
  • Chude mięso
  • Drożdże
  • Kiełki pszenicy
  • Nasiona soi
  • Zielony groszek
  • Kalafior
  • Orzeszki ziemne

Polecamy

  • Suplement diety zawierający dwuwinian choliny w postaci kapsułek
  • Suplement diety wspomagający kondycję włosów, skóry oraz paznokci zawierający cholinę