Ocet jabłkowy

Informacje podstawowe

Ocet jabłkowy jest produktem fermentacji, który polega na rozkładzie węglowodanów zawartych w owocach przez bakterie oraz drożdże. W pierwszym etapie węglowodany zostają przekształcone do alkoholu. Alkohol ulega dalszej fermentacji, w wyniku czego powstaje kwas octowy, który stanowi główną substancję czynną octu. Słowo vinegar wywodzi się z języka francuskiego i oznacza kwaśne wino. Ocet jabłkowy produkowany jest z rozdrobnionych jabłek. Organiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy jest najbardziej wartościowy. Ocet jabłkowy wykorzystywany był od czasów starożytnych jako środek leczniczy, czyszczący czy naturalny konserwant. Ocet jabłkowy oprócz kwasu octowego zawiera również witaminy, składniki mineralne m.in. potas. inne kwasy organiczne oraz polifenole. 

Rola w organizmie

  • Obniżanie poziomu glukozy we krwi
  • Poprawa wrażliwości komórek na insulinę
  • Wspomaga trawienie
  • Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
  • Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
  • Zwiększa uczucie sytości
  • Wspomaga redukcję masy ciała

Informacje dodatkowe

  • Standardowa dawka octu jabłkowego wynosi 1-2 łyżeczki dziennie wymieszane w szklance wody lub napoju  

Uważaj

  • Przed spożyciem octu jabłkowego należy go rozcieńczyć wodą lub napojem, czysty ocet jabłkowy może uszkodzić szkliwo zębów, a także nabłonek jamy ustnej oraz przełyku
  • Osoby cierpiące na cukrzycę przed zastosowaniem preparatów zwierających ocet jabłkowy powinny skonsultować się z lekarzem
  • Spożywanie octu jabłkowego w dużych ilościach, przez długi czas może podrażniać śluzówkę żołądka i sprzyjać powstawaniu wrzodów  

Pamiętaj

  • Ocet jabłkowy nie jest cudownym środkiem na odchudzanie!  Redukcja masy ciała powinna opierać się na prawidłowo zbilansowanej, zdrowej diecie oraz ćwiczeniach fizycznych, stosowanie jedynie preparatów z octem jabłkowym nie przyniesie zamierzonego efektu, może być on elementem wspomagającym proces odchudzania!

Polecamy

  • Suplement diety zawierający naturalny ocet jabłkowy w postaci kapsułek