Tran

Informacje podstawowe

Tran jest koncentratem oleju otrzymywanym z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Zainteresowanie prozdrowotnymi właściwościami tłuszczów otrzymywanych z ryb wzrosło w latach 60-tych XX wieku kiedy badacze zwrócili uwagę na znacznie niższe stężenie lipidów w surowicy Eskimosów żyjących na Grenlandii. Pomimo wysokiego stężenia tłuszczu w codziennej diecie przedstawiciele tej populacji rzadko zapadali na chorobę wieńcową. Dodatkowo zaobserwowano znacznie wyższe stężenie kwasu eikozapentaenowego (EPA) w surowicy Eskimosów względem populacji innych krajów. Pozwoliło to przypuszczać, iż niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują m.in. działanie przeciwmiażdżycowe. Olej rybi stanowi bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E). Oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb niż dorszowate np. rekina czy halibuta nie powinny być określane mianem „tranu”. 

Rola w organizmie

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są prekursorami eikozanoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwagregacyjne, antyarytmiczne i rozkurczowe
  • NNKT stanowią ważny element strukturalny błon komórkowych oraz mitochondrialnych
  • Zawarty w tranie kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy) jest ważnym składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania mózgu, tkanki nerkowej i siatkówki oka
  • DHA jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego u płodu, niemowląt, małych dzieci i młodzieży
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL, a podnoszą stężenie cholesterolu frakcji HDL, wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i regulujące pracę układu sercowo-naczyniowego
  • Witamina A wspomaga pracę narządu wzroku
  • Witamina D jest niezbędna do regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu, odpowiada za prawidłową strukturę kości, wykazuje działanie wielokierunkowe

Informacje dodatkowe

  • Kuracja tranem powinna być nie krótsza niż 3 miesiące
  • Najlepszą postacią do suplementacji są kapsułki z tranem, są one pozbawione nieprzyjemnego zapachu oraz chronią olej rybi przed utlenieniem 

Zachowaj ostrożność

  • Stosując preparaty zawierające olej rybi nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia!
  • Kobiety w ciąży przed zastosowaniem preparatów zawierających olej rybi powinny skonsultować się z lekarzem!
  • Osoby cierpiące na hiperkalcemię, kamicę nerkową oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i inne suplementy zawierające witaminę A i D przed zastosowaniem preparatów zwierających olej rybi powinny skonsultować się z lekarzem!

Polecamy

  • Suplementy diety wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego, odporność organizmu oraz pracę układu nerwowego, zawierające olej z wątroby dorsza