Tran jest koncentratem oleju otrzymywanym z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Zainteresowanie prozdrowotnymi właściwościami tłuszczów otrzymywanych z ryb wzrosło w latach 60-tych XX wieku kiedy badacze zwrócili uwagę na znacznie niższe stężenie lipidów w surowicy Eskimosów żyjących na Grenlandii. Pomimo wysokiego stężenia tłuszczu w codziennej diecie przedstawiciele tej populacji rzadko zapadali na chorobę wieńcową. Dodatkowo zaobserwowano znacznie wyższe stężenie kwasu eikozapentaenowego (EPA) w surowicy Eskimosów względem populacji innych krajów. Pozwoliło to przypuszczać, iż niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują m.in. działanie przeciwmiażdżycowe. Olej rybi stanowi bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E). Oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb niż dorszowate np. rekina czy halibuta nie powinny być określane mianem „tranu”.