L-glutation jest organicznym związkiem chemiczny, tripeptydem zbudowanym z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich komórkach roślinnych, zwierzęcych oraz mikroorganizmach. Rozpuszcza się w wodzie. Najwyższe stężenie glutationu występuje w wątrobie, która pełni istotną rolę w syntezie tego związku. Może być bardzo szybko transportowany pomiędzy różnymi tkankami. Podczas stosowanie diety wysokobiałkowej stężenie glutationu wzrasta 3-krotnie, natomiast wśród osób z nadczynnością tarczycy spada do ok. 40% normy. Prawidłowa dieta ma kluczowy wpływ na stężenie glutationu w komórkach. Świeże owoce, warzywa i świeżo ugotowane mięsa odznaczają się wysoką zawartością tego związku. Ważne jest również dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości aminokwasów potrzebnych do syntezy glutationu. Stężenie tej substancji w komórkach organizmu ulega obniżeniu wraz z wiekiem, w wyniku nadużywania alkoholu, palenia tytoniu, działania promieniowania rentgenowskiego oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jaki może być wykorzystany przez organizm.
Źródła glutationu: