Olej z kryla pozyskiwany jest z gatunku skorupiaka Euphausia superba występującego w całym Oceanie Południowym. Kryl antarktyczny stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 - eikozapentaenowego oraz dokozaheksaenowego. Skorupiak ten zaliczany jest do zooplanktonu, żywi się mikroskopijnymi algami oraz fitoplanktonem. Jest on bardzo ważnym elementem łańcucha pokarmowego. Stanowi pożywienie dla antarktycznego życia morskiego m.in. wielorybów, fok czy pingwinów. Olej z kryla antarktycznego zawiera kwasy omega-3 w postaci fosfolipidów - przede wszystkim fosfatydylocholiny, co zapewnia lepsze wchłanianie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych do komórek organizmu. Dodatkowo w oleju z kryla występuje astaksantyna, która stanowi jeden z najsilniejszych antyoksydantów.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z kryla wykazują działanie: