Osteoporoza jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie, która niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, ekonomiczne i społeczne. W wielu przypadkach prowadzi do inwalidztwa oraz wykluczenia z aktywnego trybu życia. Ciężkie powikłania osteoporozy mogą prowadzić do zgonu. Ze względu na fakt, że osteoporoza przez długi czas może przebiegać bezobjawowo konieczne jest prowadzenie działań profilaktycznych od najmłodszych lat. Za główny element określający stan masy kostnej oraz ryzyko wystąpienia złamań w późniejszym wieku uznaje się wielkość szczytowej masy kotnej, która osiągana jest pomiędzy drugą a trzecią dekadą życia. W związku z tym kluczową rolę w profilaktyce pierwotnej osteoporozy odgrywają czynniki, które zwiększają masę kostną w wieku młodzieńczym oraz unikanie tych elementów, które prowadzą do jej obniżenia. Wczesna prewencja tej choroby ma na celu zbudowanie najwyższej, genetycznie uwarunkowanej szczytowej masy kostnej, w późniejszym okresie można jedynie ograniczać fizjologiczny ubytek masy kostnej.
Osteoporoza jest przewlekłą chorobą żywieniowozależną, warto zwrócić uwagę na elementy diety, które przyczyniają się do zwiększenia oraz obniżenia masy kostnej.
Czynniki zwiększające masę kostną:
Czynniki zwiększające ubytek masy kostnej:
WAPŃ
Wapń stanowi główny składnik mineralny tkanki kostnej oraz zębów. Dodatkowo odgrywa znaczącą rolę w prawidłowej pracy mięśni, układu nerwowego oraz regulacji ciśnienia krwi. Jest on magazynowany w postaci hydroksyapatytu. Mężczyźni gromadzą więcej wapnia szkieletowego niż kobiety (1200g vs 1000g). W celu osiągnięcia jak najwyższej masy kostnej w wieku młodzieńczym konieczne jest utrzymywanie dodatniego bilansu wapnia, który powinien być utrzymany na poziomie 160 mg wapnia spożywanego codziennie przez młodych mężczyzn oraz 130 mg wapnia spożywanego przez kobiety przez pierwsze 20 lat życia. W profilaktyce osteoporozy oprócz podaży wapnia z dietą niezmiernie ważny jest również poziom jego wchłanianie. Jego stężenie we krwi jest regulowane poprzez działanie hormonów takich jak kalcytonina, parathormon oraz witamina D, które wpływają na jego wchłanianie w jelicie cienkim, wydalanie z moczem, tworzenie oraz zubożenie tkanki kostnej. Należy pamiętać, że w okresie niedoborów tego składnika w diecie organizm pobiera wapń z kości. Osoby młode są wyposażone w adaptacyjny mechanizm, który zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego wraz ze spadkiem jego podaży wraz z dietą. Wraz z wiekiem dochodzi do obniżenia aktywności tego mechanizmu.
Do najbardziej wartościowych źródeł wapnia w diecie zalicza się mleko oraz jego przetwory, sardynki, szproty, jaja, produkty pełnoziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, warzywa liściaste, orzechy, kakao, figi suszone
Zapotrzebowanie na wapń na poziomie zalecanego poziomu spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lat |
700 mg |
Dzieci w wieku 4-9 lat |
1000 mg |
Dziewczęta w wieku 10-18 lat |
1300 mg |
Chłopcy w wieku 10-18 lat |
1300 mg |
Mężczyźni w wieku 19-65 lat |
1000 mg |
Kobiet w wieku 19-50 lat |
1000 mg |
Osoby starsze (kobiety >50 roku życia, mężczyźni >65 roku życia |
1200 mg |
Kobiety w ciąży >19 roku życia |
1000 mg |
Kobiety karmiące piersią >19 roku życia |
1000 mg |
FOSFOR
Fosfor jest składnikiem mineralnym powszechnie występującym w organizmie człowieka. Prawidłowe stężenie soli wapnia oraz fosforu jest kluczowym elementem mającym wpływ na odporność mechaniczną kości. Niedobór fosforu może prowadzić do zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz obniżenia mineralizacji kości. W profilaktyce osteoporozy bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej proporcji wapnia do fosforu, która w diecie osób dorosłych powinna wynosić 1:1. Dużym problemem jest nadmierne spożycie fosforu, które związane jest m.in. z technologią produkcji żywności wysoko przetworzonej. Przyczynia się to do obniżenia wchłaniania żelaza, miedzi, cynku, magnezu i może skutkować odkładaniem się soli wapnia w tkankach miękkich oraz zwiększeniem porowatości kości. Unikanie spożywania żywności wysoko przetworzonej jest jednym z elementów prewencji pierwotnej osteoporozy.
Do najbardziej wartościowych źródeł fosforu należą: sery podpuszczkowe, sery twarogowe, jaja, ryby, mięso, kasza gryczana, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, orzechy.
Zapotrzebowanie na fosfor na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata |
460 mg |
Dzieci w wieku 4-6 lat |
500 mg |
Dzieci w wieku 7-9 lat |
600 mg |
Chłopcy w wieku 10-18 lat |
1250 mg |
Dziewczęta w wieku 10-18 lat |
1250 mg |
Mężczyźni |
700 mg |
Kobiety |
700 mg |
Kobiety w ciąży <19 roku życia |
1250 mg |
Kobiety w ciąży >19 roku życia |
700 mg |
Kobiety karmiące piersią <19 roku życia |
1250 mg |
Kobiety karmiące piersią >19 roku życia |
700 mg |
WITAMINA D
Witamina D jest ściśle związana z metabolizmem kości oraz gospodarką wapniowo-fosforanową organizmu. Odpowiedni poziom tej witaminy jest odpowiedzialny za właściwe wykorzystanie wapnia przez organizm oraz prawidłową mineralizację tkanki kostnej. Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, zwiększa absorpcję wapnia i fosforu w nerkach. Jej niedobór jest uznawany za jeden z najważniejszych czynników ryzyka pojawienia się osteoporozy. Niedobór witaminy D wiąże się z niemożnością osiągnięcia maksymalnej szczytowej masy kostnej oraz nadmierną utratą masy kostnej wśród osób starszych. Chociaż witamina D syntetyzowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych wraz z wiekiem dochodzi do upośledzenie tego mechanizmu oraz obniżenia aktywności procesów przekształcania witaminy D do jej aktywnej postaci. Suplementacja witaminą D jest zalecana wszystkim grupom ludności w okresie od października do marca, a osobom starszym oraz dzieciom przez cały rok. W celu zapewnienia odpowiedniego poziomu syntezy skórnej witaminy D należy pamiętać o odpowiedniej ekspozycji na promienie słoneczne. Uważa się, iż wystarczające jest przebywanie na słońcu w miesiącach letnich około 20 minut dziennie, eksponując około 20 % ciała (ręce, twarz ramiona). Warto podkreślić, że suplementacja samej witaminy D, bez odpowiedniej podaży wapnia, nie zapobiega ubytkowi tkanki kostnej.
Do źródeł pokarmowych witaminy D należą oleje rybie, tłuste ryby morskie, produkty mleczne, jaja
Zapotrzebowanie na witaminę D dla różnych grup ludności:
W profilaktyce osteoporozy istotne znaczenie mają również inne czynniki pochodzenia żywieniowego:
Jednym z najbardziej istotnych elementów profilaktyki pierwotnej jest również utrzymanie odpowiedniego poziomu aktywności fizycznej. Dzięki ćwiczeniom ruchowym dochodzi do obciążenia szkieletu, pobudzenia kościotworzenia, poprawy koordynacji ruchów. W wieku młodzieńczym wysiłek fizyczny pomaga osiągnąć maksymalną szczytową masę kostną. W latach późniejszych zapobiega lub opóźnia utratę masy kostnej. Dodatkowo jak najdłużej zachowana sprawność ruchowa może uchronić przed niekontrolowanymi upadkami i uciążliwymi urazami. Najbardziej polecanymi formami aktywności fizycznej w profilaktyce osteoporozy są wchodzenie po schodach, spacer, bieganie, jogging, taniec, sporty zespołowe.
Śniadanie: Kanapki z białym serem i warzywami, śliwki suszone, sok jabłkowy
II Śniadanie: Maślanka z pestkami słonecznika, pomarańcza
Przekąska: Bułka z pieczoną piersią z kurczaka i warzywami
Obiad: Flądra pieczona w folii z surówką z kiszonej kapusty i ryżem
Kolacja: Sałatka z makaronem, jarmużęm i sosem jogurtowym