Selen

Definicja

Selen jest niezbędnym mikroelementem biorącym udział w procesach metabolicznych zachodzących na poziomie komórkowym. Wchodzi w skład cytochromu i licznych enzymów oksydoredukcyjnych takich jak: peroksydaza glutationowa*, reduktaza tioredoksyny. Jest też niezbędny i konieczny w procesach tworzenia, wydzielania i metabolizmu hormonów tarczycy.

*peroksydaza glutationowa zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki, głównym jej elementem jest glutation

Rola w organizmie

Działanie cynku w organizmie:

  • kontroluje procesy naprawcze w komórkach spowodowane działaniem wolnych rodników
  • wykazuje korzystne działanie ochronne w stosunku do schorzeń wywoływanych przez wolne rodniki
  • wzmacnia działanie glutationu i procesów detoksykacyjnych w organizmie
  • działanie przeciwutleniające
  • hamuje procesy starzenia oraz degeneracyjne
  • wspomaga układ odpornościowy organizmu
  • wykazuje działanie przeciwwirusowe
  • może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
  • selen ma zdolności do tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi (kadm, rtęć, ołów, arsen, tal, glin)
  • ochronne na komórki nasienia oraz pozwalające na utrzymanie dużej ilość plemników w nasieniu
  • niezbędny dla właściwego wzrostu i rozwoju płodu.

Zastosowanie cynku:

  • przy nawracających infekcjach
  • wspomagająco w leczeniu infekcji wirusowych, także opryszczki wargowej i półpaśca
  • profilaktyka przeciwnowotworowa
  • profilaktyka chorób układu sercowo - naczyniowego
  • profilaktyka chorób o podłożu degeneracyjnym: zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, stany zapalne, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca
  • odtruwanie organizmu z metali ciężkich
  • wspomagająco w niepłodności u mężczyzn
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • szczególnie zalecany palaczom, osobom po udarze oraz zawale mięśnia sercowego.

Nadmiar

Nadmiar selenu - objawy i konsekwencje:
Zatrucie selenem występującym w diecie jest rzadkie, natomiast przy stosowaniu suplementów możliwe.

Selenoza - przewlekłe zatrucie selenem, w wyniku stosowania wysokich dawek  selenu, powyżej 900 µg na dobę:

  • wypadanie włosów
  • łamliwość paznokci
  • nudności
  • wymioty
  • nadmierna potliwość
  • zaburzenia ze strony układu nerwowego: nerwowość, depresja, zaburzenia emocjonalne.

Niedobór


Niedobór selenu - objawy i konsekwencje:

  • kardiomiopate - nieodwracalne zmiany w tkance mięśnia sercowego, niewydolność krążenia, arytmie
  • zmiany w chrząstce stawowej
  • zwiększone ryzyko występowania chorób układu krążenia
  • zwiększone ryzyko występowania chorób nowotworowych
  • częste infekcje, zaburzenia pracy układu odpornościowego
  • zaburzenia funkcjonowania tarczycy.

Informacje dodatkowe

Źródła selenu w żywności:

  • mięso, podroby
  • mleko i jego przetwory
  • jaja
  • ryby: śledź, makrela
  • skorupiaki: małże, homary, krewetki, ostrygi
  • grzyby
  • suche nasiona roślin strączkowych
  • drożdże piekarskie, piwne
  • zboża: pszenica, żyto
  • warzywa: czosnek, cebula, marchew, kapusta biała
  • owoce: jabłka.

Zwróć uwagę

Przy suplementacji selenu zwróć uwagę na preparat, po który zamierzasz sięgnąć. Biodostępność selenu zależy od jego postaci chemicznej. Organiczne postaci selenu mają wyższą przyswajalność (selenometionina, selen z drożdży) niż postaci nieorganiczne selenu (selenian sodu).

Do czynników zwiększających wchłanianie selenu należą:

  • białko metionina
  • witaminy E, A, C
  • inne związki o charakterze antyoksydantów.

Pamiętaj

Obróbka cieplna żywności powoduje ubytek selenu, najmniejsze straty występują przy gotowaniu, największe przy smażeniu i pieczeniu.

Podsumowanie

Średnie zapotrzebowanie na selen u dzieci od 10 r.ż oraz osób dorosłych wynosi 35 - 45 µg na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie ma miejsce kobiet w ciąży (50 µg/d) oraz karmiących (60 µg/d).

Polecamy

Bibliografia:

  • Jarosz M., Bułhak - Jachymczyk B. (red.): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL 2014
  • www.solgar.pl
  • www. ods.od.nih.gov