Selen
Definicja
Selen jest niezbędnym mikroelementem biorącym udział w procesach metabolicznych zachodzących na poziomie komórkowym. Wchodzi w skład cytochromu i licznych enzymów oksydoredukcyjnych takich jak: peroksydaza glutationowa*, reduktaza tioredoksyny. Jest też niezbędny i konieczny w procesach tworzenia, wydzielania i metabolizmu hormonów tarczycy.
*peroksydaza glutationowa zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki, głównym jej elementem jest glutation
Rola w organizmie
Działanie cynku w organizmie:
- kontroluje procesy naprawcze w komórkach spowodowane działaniem wolnych rodników
- wykazuje korzystne działanie ochronne w stosunku do schorzeń wywoływanych przez wolne rodniki
- wzmacnia działanie glutationu i procesów detoksykacyjnych w organizmie
- działanie przeciwutleniające
- hamuje procesy starzenia oraz degeneracyjne
- wspomaga układ odpornościowy organizmu
- wykazuje działanie przeciwwirusowe
- może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
- selen ma zdolności do tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi (kadm, rtęć, ołów, arsen, tal, glin)
- ochronne na komórki nasienia oraz pozwalające na utrzymanie dużej ilość plemników w nasieniu
- niezbędny dla właściwego wzrostu i rozwoju płodu.
Zastosowanie cynku:
- przy nawracających infekcjach
- wspomagająco w leczeniu infekcji wirusowych, także opryszczki wargowej i półpaśca
- profilaktyka przeciwnowotworowa
- profilaktyka chorób układu sercowo - naczyniowego
- profilaktyka chorób o podłożu degeneracyjnym: zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, stany zapalne, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca
- odtruwanie organizmu z metali ciężkich
- wspomagająco w niepłodności u mężczyzn
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
- szczególnie zalecany palaczom, osobom po udarze oraz zawale mięśnia sercowego.
Nadmiar
Nadmiar selenu - objawy i konsekwencje:
Zatrucie selenem występującym w diecie jest rzadkie, natomiast przy stosowaniu suplementów możliwe.
Selenoza - przewlekłe zatrucie selenem, w wyniku stosowania wysokich dawek selenu, powyżej 900 µg na dobę:
- wypadanie włosów
- łamliwość paznokci
- nudności
- wymioty
- nadmierna potliwość
- zaburzenia ze strony układu nerwowego: nerwowość, depresja, zaburzenia emocjonalne.
Niedobór
Niedobór selenu - objawy i konsekwencje:
- kardiomiopate - nieodwracalne zmiany w tkance mięśnia sercowego, niewydolność krążenia, arytmie
- zmiany w chrząstce stawowej
- zwiększone ryzyko występowania chorób układu krążenia
- zwiększone ryzyko występowania chorób nowotworowych
- częste infekcje, zaburzenia pracy układu odpornościowego
- zaburzenia funkcjonowania tarczycy.
Informacje dodatkowe
Źródła selenu w żywności:
- mięso, podroby
- mleko i jego przetwory
- jaja
- ryby: śledź, makrela
- skorupiaki: małże, homary, krewetki, ostrygi
- grzyby
- suche nasiona roślin strączkowych
- drożdże piekarskie, piwne
- zboża: pszenica, żyto
- warzywa: czosnek, cebula, marchew, kapusta biała
- owoce: jabłka.
Zwróć uwagę
Przy suplementacji selenu zwróć uwagę na preparat, po który zamierzasz sięgnąć. Biodostępność selenu zależy od jego postaci chemicznej. Organiczne postaci selenu mają wyższą przyswajalność (selenometionina, selen z drożdży) niż postaci nieorganiczne selenu (selenian sodu).
Do czynników zwiększających wchłanianie selenu należą:
- białko metionina
- witaminy E, A, C
- inne związki o charakterze antyoksydantów.
Pamiętaj
Obróbka cieplna żywności powoduje ubytek selenu, najmniejsze straty występują przy gotowaniu, największe przy smażeniu i pieczeniu.
Podsumowanie
Średnie zapotrzebowanie na selen u dzieci od 10 r.ż oraz osób dorosłych wynosi 35 - 45 µg na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie ma miejsce kobiet w ciąży (50 µg/d) oraz karmiących (60 µg/d).
Polecamy
Bibliografia:
- Jarosz M., Bułhak - Jachymczyk B. (red.): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL 2014
- www.solgar.pl
- www. ods.od.nih.gov