Miedź

Informacje podstawowe

Miedź stanowi jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w kluczowych reakcjach enzymatycznych. W organizmie człowieka występuje około 70-80 mg tego pierwiastka, z czego najwięcej w mięśniach szkieletowych. Jest wchłaniana w postaci związków nieorganicznych oraz w połączeniu z białkami w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Wydalanie miedzi odbywa się wraz z żółcią przez przewód pokarmowych lub z moczem. Jej przyswajalność waha się od 35 do 70 %. 

Rola w organizmie

  • Udział w uruchamianiu rezerw żelaza
  • Niezbędna do syntezy krwinek czerwonych
  • Udział w tworzeniu tkanki kostnej i łącznej
  • Udział w metabolizmie tkanki nerwowej
  • Udział w tworzeniu kolagenu
  • Udział w tworzeniu melaniny
  • Udział w licznych reakcjach enzymatycznych 

Nadmiar

Nadmiar miedzi może prowadzić do:

  • Podrażnienia przewodu pokarmowego
  • Biegunek
  • Nudności
  • Skurczów żołądka
  • Wymiotów
  • Metalicznego posmaku w ustach

Zatrucia miedzią występują rzadko. Ich przyczyną może być spożywanie wody oraz napojów zawierających znacznych ilości miedzi, pochodzącej z naczyń w których płyny były przechowywane lub spożyciem miedzi z źródeł innych niż produkty spożywcze.

  • Choroba Wilsona – uwarunkowane genetycznie zaburzenia metabolizmu miedzi w organizmie, pierwiastek gromadzi się w wątrobie, mózgu, nerkach co prowadzi do zmian degeneracyjnych 

Niedobór

Niedobór miedzi może prowadzić do:

  • Zaburzeń wchłaniania żelaza
  • Niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Chorób kości i stawów
  • Osłabienia organizmu
  • Osłabienia naczyń krwionośnych
  • Osłabienia odporności organizmu
  • Problemów z oddychaniem
  • Wysokiego poziomu cholesterolu
  • Zmian skórnych

Niedobory zdarzają się rzadko. Ich przyczyną może być niedożywienie lub zaburzenia wchłaniania spowodowane przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego. 

Informacje dodatkowe

Źródła miedzi:

  • Wątroba
  • Zielone warzywa liściaste
  • Produkty pełnoziarniste
  • Kakao
  • Ostrygi
  • Orzechy
  • Migdały
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Kasza gryczana
  • Otręby pszenne
  • Suszone owoce 

Zalecenia

Zapotrzebowanie na magnez na poziomie zalecanego poziomu spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lat  0,3 mg
Dzieci w wieku 4-6 lat 0,4 mg
Dzieci w wieku 7-9 lat 0,7 mg
Chłopcy w wieku 10-12 lat 0,7 mg
Chłopcy w wieku 13-18 lat  0,9 mg
Dziewczęta w wieku 10 - 12 lat  0,7 mg
Dziewczęta w wieku 13-18 lat 0,9 mg
Mężczyźni 0,9 mg
Kobiety 0,9 mg
Kobiety w ciąży 1,0 mg
Kobiety karmiące piersią 1,3 mg 

 

Zwróć uwagę

  • Wchłanianie miedzi jest zaburzane przez związki takie jak: witamina C, cynk, molibden, kadm oraz siarczki
  • Przyswajanie miedzi jest większe z diety bogatej w białko zwierzęce niż z diety obfitującej w białka roślinne