Owoce jagodowe bezsprzecznie kojarzą nam się z latem. Stanowią one szeroką grupę roślin, które oprócz walorów smakowych wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Obfitują w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Jednak ich szczególną zaletą jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które są niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania bariery antyoksydacyjnej organizmu.
Kleszcze są pasożytami zewnętrznymi, które żywią się krwią licznych gatunków ssaków, ptaków i gadów. Podczas żerowania mogą wprowadzić do organizmu gospodarza czynniki chorobotwórcze takie jak bakterie, wirusy czy pierwotniaki. Sezon kleszczowy rozpoczyna się wiosną. Obserwuje się wtedy największy wysyp i aktywność tych pasożytów. W okresie wakacyjnym są one mniej aktywne natomiast jesienią zagrożenie ponownie wzrasta.
Kąpiele słoneczne są dla wielu osób nieodłącznym elementem wakacji. Letnie promienie słońca pozwalają się zrelaksować, poprawiają samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że nadmierna ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe niesie za sobą bardzo poważne skutki zdrowotne.
Skupienie i kierowanie uwagi oraz utrzymanie jej przez określony czas jest nie lada wyzwaniem nie tylko dla dzieci i młodzieży. Ludzki mózg ma niesamowite możliwości, jednak należy o niego dbać i wspierać jego olbrzymi potencjał.
Coraz mocniejsze promienie wiosennego słońca sprawiają, iż tęsknota za przyjemniejszą aurą pogodową staje się jeszcze silniejsza. Zanim jednak nadejdzie cieplejsza pora roku warto pozbyć się z organizmu balastu w postaci metali ciężkich oraz zbędnych produktów przemiany materii. Wspomoże to przywrócenie homeostazy ustroju, która mogła zostać zaburzona np. poprzez częste infekcje w okresie jesienno-zimowym.
Po długich wieczorach i przytłaczającej wszechobecnej szarości wielkimi krokami zbliża się z niecierpliwością wyczekiwana wiosna. Po kilku miesiącach spędzonych na kanapie i pozwalaniu sobie na niezdrowe zachcianki organizm potrzebuje nie tylko ruchu, ale także urozmaiconej i prawidłowo zbilansowanej diety. Warto zastanowić się nad tym jak wraz ze zmieniającą się porą roku odzyskać energię i wspomóc siły witalne organizmu.
Przyczyn występujących coraz częściej zaburzeń popędu seksualnego można doszukiwać się w wielu aspektach codziennego życia. Nadmiar obowiązków oraz przeciążenie psychiczne i fizyczne wpływają niekorzystnie na witalność organizmu, w tym również na aktywność seksualną. Pomocne w terapii zaburzeń seksualnych mogą być bioaktywne substancje pochodzenia roślinnego, które wykazują zdolność do zwiększania libido oraz potencji.
W organizmach osób starszych zachodzi szereg zmian, które mają kluczowy wpływ na ich sposób odżywiania się oraz zdolność trawienia i przyswajania niezbędnych składników odżywczych. Celem żywienia osób w wieku starszym jest utrzymanie ich w jak najlepszej kondycji zdrowotnej oraz w miarę możliwości opóźnienie procesów starzenia.
Układ immunologiczny określany popularnie układem odpornościowym odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu kondycji zdrowotnej organizmu. Istotną rolę w modulacji odporności odgrywają substancje przeciwutleniające m.in. witaminy A, C i E, a także witamina D, selen, cynk, żelazo oraz fitozwiązki takie jak flawonoidy.
Czy w przypadkach zaburzeń pamięci i koncentracji z pomocą może przyjść nam fitoterapia? Oczywiście! Istnieje wiele surowców roślinnych, które mają udokumentowane i potwierdzone działanie wspomagające poprawę pamięci oraz koncentracji, a także zwiększające odporność na stres.
Goitrogeny nazywane substancjami wolotwórczymi są związkami występującymi naturalnie w żywności, a których działanie polega na zaburzeniu wchłaniania jodu przez tarczycę i zaburzeniu produkcji hormonów przez ten gruczoł. Procesy te mogą wpływać także na zmniejszenie przyswajania jodu z pożywienia. Poznajmy zatem ukrytego wroga....
Świąteczne menu diabetyków wcale nie musi opierać się na wyrzeczeniach. Podstawowym warunkiem, jaki powinien zostać spełniony przed przystąpieniem do wigilijnej wieczerzy powinna być pełna świadomość tego, jakie potrawy mogą znaleźć się na talerzu cukrzyka, a jakich lepiej unikać.
Czy w świątecznym amoku jesteśmy w stanie zachować umiar w przygotowywaniu i spożywaniu tradycyjnych potraw? Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci spędzić miłe, rodzinne i radosne Święta bez zbędnego obżarstwa.
Co zrobić w przypadku, gdy pomimo odpowiedniej diety czujemy znaczny spadek formy? Istnieje wiele ziół oraz substancji pochodzenia naturalnego, które w skuteczny sposób mogą poprawić nasze samopoczucie i sprawić, że przebrniemy przez ten jesienny okres z uśmiechem na ustach.
Bohaterkami naszego artykułu są witaminy. Dzięki badaniom prowadzonym przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku otrzymały swoją nazwę wywodzącą się z języka łacińskiego: VITA = życie oraz AMINA. Różnorodne zarówno pod względem budowy chemicznej, jak również pełnionych funkcji w organizmie. Kolorowe i zdrowe. Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapraszamy do lektury!
Warto pamiętać, że to co jemy wpływa także na szanse poczęcia potomka. Ważne jest nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn. To właśnie u nich pewne składniki naszego codziennego pożywienia odgrywają ogromną rolę i bezpośrednio lub pośrednio wpływają na plemniki – ich jakość, ilość i ruchliwość. Na co zwrócić szczególną uwagę?
Indeks glikemiczny według definicji WHO stanowi pole pod krzywą, mierzone przez 120 minut po podaniu produktu zawierającego 50 gramów węglowodanów przyswajalnych, w porównaniu z odpowiednim polem po podaniu tej samej ilości produktu standardowego (glukozy, IG=100).
Błonnik zwany też włóknem pokarmowym stanowi tę część żywności pochodzenia roślinnego, która jest odporna na strawienie w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzięki temu spełnia on niezwykle istotna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.
Afrodyta to grecka bogini piękna i miłości, więc nieprzypadkowo substancje wpływające na podniecenie i zwiększenie popędu seksualnego określa się mianem afrodyzjaków. Z tego względu, że różne substancje mogą działać na nas wywołując taki właśnie efekt, do grupy afrodyzjaków zalicza się składniki naturalne, które możemy przemycić w diecie, podać na kolację czy zaserwować jako przekąskę oraz takie, które mogą wchodzić w skład ziołowych mieszanek czy suplementów diety.
W ramach europejskiej polityki w sprawie produktów rolnych wysokiej jakości, producenci mogą zarejestrować i chronić nazwy niektórych produktów rolnych i spożywczych w ramach trzech różnych systemów.
Prozdrowotne smaki lata – owoce jagodowe
Owoce jagodowe bezsprzecznie kojarzą nam się z latem. Stanowią one szeroką grupę roślin, które oprócz walorów smakowych wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Obfitują w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Jednak ich szczególną zaletą jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które są niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania bariery antyoksydacyjnej organizmu.
Więcej >>Sezon na kleszcze
Kleszcze są pasożytami zewnętrznymi, które żywią się krwią licznych gatunków ssaków, ptaków i gadów. Podczas żerowania mogą wprowadzić do organizmu gospodarza czynniki chorobotwórcze takie jak bakterie, wirusy czy pierwotniaki. Sezon kleszczowy rozpoczyna się wiosną. Obserwuje się wtedy największy wysyp i aktywność tych pasożytów. W okresie wakacyjnym są one mniej aktywne natomiast jesienią zagrożenie ponownie wzrasta.
Więcej >>Opalaj się z głową!
Kąpiele słoneczne są dla wielu osób nieodłącznym elementem wakacji. Letnie promienie słońca pozwalają się zrelaksować, poprawiają samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że nadmierna ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe niesie za sobą bardzo poważne skutki zdrowotne.
Więcej >>Pamięć i koncentracja. Naturalne wspomaganie!
Skupienie i kierowanie uwagi oraz utrzymanie jej przez określony czas jest nie lada wyzwaniem nie tylko dla dzieci i młodzieży. Ludzki mózg ma niesamowite możliwości, jednak należy o niego dbać i wspierać jego olbrzymi potencjał.
Więcej >>Wiosenne oczyszczanie organizmu
Coraz mocniejsze promienie wiosennego słońca sprawiają, iż tęsknota za przyjemniejszą aurą pogodową staje się jeszcze silniejsza. Zanim jednak nadejdzie cieplejsza pora roku warto pozbyć się z organizmu balastu w postaci metali ciężkich oraz zbędnych produktów przemiany materii. Wspomoże to przywrócenie homeostazy ustroju, która mogła zostać zaburzona np. poprzez częste infekcje w okresie jesienno-zimowym.
Więcej >>Schudnij z Nami na Wiosnę!
Po długich wieczorach i przytłaczającej wszechobecnej szarości wielkimi krokami zbliża się z niecierpliwością wyczekiwana wiosna. Po kilku miesiącach spędzonych na kanapie i pozwalaniu sobie na niezdrowe zachcianki organizm potrzebuje nie tylko ruchu, ale także urozmaiconej i prawidłowo zbilansowanej diety. Warto zastanowić się nad tym jak wraz ze zmieniającą się porą roku odzyskać energię i wspomóc siły witalne organizmu.
Więcej >>Naturalne sposoby na podniesienie libido
Przyczyn występujących coraz częściej zaburzeń popędu seksualnego można doszukiwać się w wielu aspektach codziennego życia. Nadmiar obowiązków oraz przeciążenie psychiczne i fizyczne wpływają niekorzystnie na witalność organizmu, w tym również na aktywność seksualną. Pomocne w terapii zaburzeń seksualnych mogą być bioaktywne substancje pochodzenia roślinnego, które wykazują zdolność do zwiększania libido oraz potencji.
Więcej >>Odżywianie osób starszych - na co zwrócić szczególną uwagę?
W organizmach osób starszych zachodzi szereg zmian, które mają kluczowy wpływ na ich sposób odżywiania się oraz zdolność trawienia i przyswajania niezbędnych składników odżywczych. Celem żywienia osób w wieku starszym jest utrzymanie ich w jak najlepszej kondycji zdrowotnej oraz w miarę możliwości opóźnienie procesów starzenia.
Więcej >>Naturalne metody wzmacniania odporności
Układ immunologiczny określany popularnie układem odpornościowym odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu kondycji zdrowotnej organizmu. Istotną rolę w modulacji odporności odgrywają substancje przeciwutleniające m.in. witaminy A, C i E, a także witamina D, selen, cynk, żelazo oraz fitozwiązki takie jak flawonoidy.
Więcej >>Fitoterapia - roślinne wsparcie dla mózgu!
Czy w przypadkach zaburzeń pamięci i koncentracji z pomocą może przyjść nam fitoterapia? Oczywiście! Istnieje wiele surowców roślinnych, które mają udokumentowane i potwierdzone działanie wspomagające poprawę pamięci oraz koncentracji, a także zwiększające odporność na stres.
Więcej >>Goitrogeny - substancje wolotwórcze
Goitrogeny nazywane substancjami wolotwórczymi są związkami występującymi naturalnie w żywności, a których działanie polega na zaburzeniu wchłaniania jodu przez tarczycę i zaburzeniu produkcji hormonów przez ten gruczoł. Procesy te mogą wpływać także na zmniejszenie przyswajania jodu z pożywienia. Poznajmy zatem ukrytego wroga....
Więcej >>Zdrowe Święta Cukrzyka
Świąteczne menu diabetyków wcale nie musi opierać się na wyrzeczeniach. Podstawowym warunkiem, jaki powinien zostać spełniony przed przystąpieniem do wigilijnej wieczerzy powinna być pełna świadomość tego, jakie potrawy mogą znaleźć się na talerzu cukrzyka, a jakich lepiej unikać.
Więcej >>Jak nie przejeść się w Święta? - praktyczne wskazówki
Czy w świątecznym amoku jesteśmy w stanie zachować umiar w przygotowywaniu i spożywaniu tradycyjnych potraw? Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci spędzić miłe, rodzinne i radosne Święta bez zbędnego obżarstwa.
Więcej >>Nie daj się jesieni - naturalne sposoby na jesienną chandrę
Co zrobić w przypadku, gdy pomimo odpowiedniej diety czujemy znaczny spadek formy? Istnieje wiele ziół oraz substancji pochodzenia naturalnego, które w skuteczny sposób mogą poprawić nasze samopoczucie i sprawić, że przebrniemy przez ten jesienny okres z uśmiechem na ustach.
Więcej >>Kolorowe i zdrowe...WITAMINY...
Bohaterkami naszego artykułu są witaminy. Dzięki badaniom prowadzonym przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku otrzymały swoją nazwę wywodzącą się z języka łacińskiego: VITA = życie oraz AMINA. Różnorodne zarówno pod względem budowy chemicznej, jak również pełnionych funkcji w organizmie. Kolorowe i zdrowe. Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapraszamy do lektury!
Więcej >>Płodność podana na tacy - czy to, co je mężczyzna ma wpływ na jego płodność?
Warto pamiętać, że to co jemy wpływa także na szanse poczęcia potomka. Ważne jest nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn. To właśnie u nich pewne składniki naszego codziennego pożywienia odgrywają ogromną rolę i bezpośrednio lub pośrednio wpływają na plemniki – ich jakość, ilość i ruchliwość. Na co zwrócić szczególną uwagę?
Więcej >>Indeks glikemiczny produktów – jak wybierać „zdrowsze” węglowodany ?
Indeks glikemiczny według definicji WHO stanowi pole pod krzywą, mierzone przez 120 minut po podaniu produktu zawierającego 50 gramów węglowodanów przyswajalnych, w porównaniu z odpowiednim polem po podaniu tej samej ilości produktu standardowego (glukozy, IG=100).
Więcej >>Błonnik...z czym to się je...?
Błonnik zwany też włóknem pokarmowym stanowi tę część żywności pochodzenia roślinnego, która jest odporna na strawienie w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzięki temu spełnia on niezwykle istotna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.
Więcej >>Ukryta moc afrodyzjaków
Afrodyta to grecka bogini piękna i miłości, więc nieprzypadkowo substancje wpływające na podniecenie i zwiększenie popędu seksualnego określa się mianem afrodyzjaków. Z tego względu, że różne substancje mogą działać na nas wywołując taki właśnie efekt, do grupy afrodyzjaków zalicza się składniki naturalne, które możemy przemycić w diecie, podać na kolację czy zaserwować jako przekąskę oraz takie, które mogą wchodzić w skład ziołowych mieszanek czy suplementów diety.
Graficzne informacje żywieniowe - Europejski system ochrony poduktów regionalnych i tradycyjnych
W ramach europejskiej polityki w sprawie produktów rolnych wysokiej jakości, producenci mogą zarejestrować i chronić nazwy niektórych produktów rolnych i spożywczych w ramach trzech różnych systemów.
Więcej >>