Prozdrowotne smaki lata – owoce jagodowe

 

Owoce jagodowe bezsprzecznie kojarzą nam się z latem. Stanowią one szeroką grupę roślin, które oprócz walorów smakowych wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Obfitują w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Jednak ich szczególną zaletą jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które są niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania bariery antyoksydacyjnej organizmu. Jagody to owoce o mięsistej, niepękającej owocni. Zaliczamy do nich takie owoce jak: agrest, aronię, czarną jagodę, borówkę brusznicę, malinę, porzeczkę białą, czarną
i czerwoną, poziomkę, truskawkę, winogrono oraz żurawinę. Wśród nich wyróżnia się:

  • Jagody właściwe np.: porzeczki, winogrona, borówki

  • Pestkowce zbiorowe np.: maliny, jeżyny

  • Miękkie owoce rzekome np.: poziomki, truskawki

Do głównych antyoksydantów zwartych w owocach jagodowych zalicza się polifenole oraz witaminę C. Przedstawiciele wtórnych metabolitów roślinnych (m.in. antocyjany) oprócz aktywności antyoksydacyjnej odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, układu krążenia, zaburzeń widzenia, cukrzycy czy wzmacnianiu odporności. Spożywanie owoców jagodowych może przynieść bardzo wiele korzyści zdrowotnych dlatego sezon na ich występowanie powinniśmy wykorzystać w 100 %.

Malina

Malina właściwa (Rubus idaeus L.) jest rośliną wieloletnią z rodziny różowatych. Jej owoce odznaczają się winno słodkim smakiem i intensywnym aromatem. Dostępne są od końca czerwca do końca lipca. Można spotkać również odmiany jesienne. Maliny odznaczają się wysoką zawartością kwasów organicznych m.in. kwasu elagowego, błonnika pokarmowego oraz antocyjanów. Są bogatym źródłem kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych takich jak: potas, cynk, wapń czy magnez. Maliny wykazują działanie napotne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, dzięki czemu mogą być pomocne w okresie letnich przeziębień.

Borówka czernica – czarna jagoda

Borówka czernica (Vaccinium myrtillus) jest rośliną z rodziny wrzosowatych. Niewysoka krzewinka posiada owoce w postaci jagody ciemniejącej w miarę dojrzewania. Po dojrzeniu pokrywa się woskowym nalotem. Owoce czarnej jagody stosowane są w przemyśle spożywczym jako barwnik do win, soków, wyrobu konfitur, dżemów, barwienia deserów. Borówka czernica odznacza się wysoka zawartością antocyjanów, garbników, kwasów organicznych m.in. kwasu elagowego, błonnika pokarmowego, witaminy C oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, selen czy cynk. Suszone owoce czarnej jagody mogą skutecznie powstrzymać biegunkę. Borówka czernica odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób narządu wzroku, cukrzycy oraz układu krążenia. Niestety sezon na czarne jagody jest dość krótki – trwa mniej więcej od połowy czerwca do połowy lipca.

Jeżyna

Jeżyna (Rubus L.) to rodzaj rośliny z rodziny różowatych. Krzewy jeżyn tworzą zarośla i poszycia lasów. Owoce krzewu jeżyny przybierają barwę od ciemnofioletowej do czarnej, nazywane są czarną maliną. Swoją wyjątkową barwę zawdzięczają wysokiej zawartości antocyjanów. Oprócz tego stanowią cenne źródło kwasu elagowego, błonnika pokarmowego, witaminy C, E, K, witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Jeżyny wspomagają pracę układu krążenia oraz narządu wzroku. Ponadto są pomocne w utrzymywaniu prawidłowego poziomu glukozy w surowicy krwi oraz łagodzeniu objawów menopauzy. Dzięki niskiej kaloryczności owoców jeżyny mogą być bez obaw spożywane na diecie odchudzającej. Świeże jeżyny można spotkać od lipca do września.

Truskawka

Truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) należy to rodziny roślin różowatych. Łacińskie określenie fragrans można tłumaczyć jako wonny, aromatyczny, ładnie pachnący. Owoce truskawki zaliczane są do owoców rzekomych. Owoce właściwe rozmieszczone na całej powierzchni truskawki to orzeszki – tzw. niełupki. W porównaniu z innymi owocami truskawki odznaczają się niższą zawartością cukrów prostych, dzięki czemu są dobrze tolerowane przez osoby chore na cukrzycę. W ich skład wchodzą również kwasy organiczne m.in.: kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy. Dostarczają znacznych ilości błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, mangan, sód, potas, żelazo. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna, a ponadto są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Podobnie jak inne owoce jagodowe stanowią bogactwo związków biologicznie czynnych takich jak polifenole. Truskawki są niskokaloryczne – 100 g owoców dostarcza zaledwie 33 kcal. Truskawki wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, metabolizm tłuszczów oraz węglowodanów. Co więcej wykazują działanie antybakteryjne, a dzięki wysokiej zawartości kwasu elagowego powinny być nieodłącznym elementem diety w profilaktyce chorób nowotworowych. Truskawkami możemy cieszyć się w okresie od końca maja do połowy lipca.

Owoce jagodowe, dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy, przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Ich spożywanie może mieć szczególne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak: nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca czy otyłość. Sezon na ich występowanie powinniśmy wykorzystać w maksymalnym stopniu. Warto pamiętać również o możliwości zamrożenia krótko dostępnych owoców lata.