Witamina H (witamina B8) inaczej nazywana biotyną, jest zaliczana do witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Składa się z dwóch pierścieni: tiofenowego oraz imidazolowego, do których przyłączony jest kwas walerianowy. Część tej witaminy wytwarzana jest przez mikroflorę jelitową w przewodzie pokarmowym człowieka. Nazywana jest również czynnikiem wzrostowym, ze względu na jej znaczną obecność w tkankach płodu.
Niedobór biotyny może powodować:
Niedobory tej witaminy są mało prawdopodobne wśród osób stosujących prawidłowo zbilansowaną dietę. Należy zwrócić szczególną uwagę na osoby z zaburzeniami trawienia i wchłaniania.
Źródła biotyny:
Zapotrzebowanie na biotynę na poziomie wystarczającego spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lata | 8 µg/d |
Dzieci w wieku 4-6 lat | 12 µg/d |
Dzieci w wieku 7-9 lat | 20 µg/d |
Chłopcy i dziewczęta 10-18 lat | 25 µg/d |
Kobiety i mężczyźni ≥ 19 roku życia | 30 µg/d |
Kobiety w ciąży | 30 µg/d |
Kobiety karmiące piersią | 35 µg/d |