Witamina D

Informacje podstawowe

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jest prekursorem hormonu steroidowego, w organizmie w wyniku przemian metabolicznych ulega przemianie do aktywnej postaci.

Rola w organizmie

Witamina D wykazuje działanie plejotropowe, co oznacza, że ma wielokierunkowe działanie i może wywoływać odmienne efekty w zależności od miejsca działania. Udowodniono, że witamina D wywiera bezpośrednie lub pośrednie działanie na ponad 200 różnych genów.

Ponadto witamina D:

  • reguluje gospodarkę wapniowo - fosforową
  • bierze udział w mineralizacji tkanki kostnej
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu
    • nerwowego
    • mięśniowego
    • immunologicznego
    • endokrynologicznego.

Nadmiar

Objawy nadmiaru witaminy D:

  • utrata apetytu
  • wzmożone pragnienie
  • bóle głowy i osłabienie
  • zaburzenia rytmu serca
  • zwapnienie tkanek miękkich
  • niewydolność nerek spowodowana powstawaniem złogów
  • świąd skóry
  • zaparcia.

Niedobór

Do grup podwyższonego ryzyka związanego z niedoborem witaminy D należy zaliczyć: przedwcześnie urodzone dzieci, osoby w podeszłym wieku, osoby z chorobami nerek i wątroby, osoby z nadwagą lub otyłością. Obecne badania wskazują na duży niedobór witaminy D w różnych grupach wiekowych na całym świecie.

Objawy niedoboru witaminy D i konsekwencje:

  • ze strony układu kostnego: krzywica, osteomalacje (rozmiękania kości), osteoporoza
  • zwiększone ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych - układu krążenia, cukrzycy, nowotworów (prostaty, piersi, jelita grubego), chorób o podłożu zapalnym lub autoimmunologicznym
  • zapalenie spojówek
  • stany zapalne skóry
  • obniżona odporność
  • spadek wydolności układu nerwowego i mięśniowego.

Informacje dodatkowe

W 90% zapotrzebowanie na witaminę D pokrywane przez nasz własny organizm, ponieważ witamina D powstaje w skórze przy udziale promieni słonecznych. Cenne źródło witaminy D stanowią oleje rybie (trany), ryby morskie, mleko i jego przetwory.

Podsumowanie

Normy spożycia witaminy D na podstawie rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia [IU/d (µg/d)]

  • niemowlęta karmione piersią  oraz dzieci od 1 do 18 r.ż.  400 (10)
  • dorośli    800 - 1000 (20-25)
  • kobiety w ciąży - I trymestr     400 (10)
  • kobiety w ciąży - II trymestr    800 - 1000 (20-25).