Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jest prekursorem hormonu steroidowego, w organizmie w wyniku przemian metabolicznych ulega przemianie do aktywnej postaci.
Witamina D wykazuje działanie plejotropowe, co oznacza, że ma wielokierunkowe działanie i może wywoływać odmienne efekty w zależności od miejsca działania. Udowodniono, że witamina D wywiera bezpośrednie lub pośrednie działanie na ponad 200 różnych genów.
Ponadto witamina D:
Objawy nadmiaru witaminy D:
Do grup podwyższonego ryzyka związanego z niedoborem witaminy D należy zaliczyć: przedwcześnie urodzone dzieci, osoby w podeszłym wieku, osoby z chorobami nerek i wątroby, osoby z nadwagą lub otyłością. Obecne badania wskazują na duży niedobór witaminy D w różnych grupach wiekowych na całym świecie.
Objawy niedoboru witaminy D i konsekwencje:
W 90% zapotrzebowanie na witaminę D pokrywane przez nasz własny organizm, ponieważ witamina D powstaje w skórze przy udziale promieni słonecznych. Cenne źródło witaminy D stanowią oleje rybie (trany), ryby morskie, mleko i jego przetwory.
Normy spożycia witaminy D na podstawie rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia [IU/d (µg/d)]