Kwas foliowy
Informacje podstawowe
Nazwa "kwas foliowy" oprócz kwasu foliowego obejmuje również grupę związków posiadających bardzo złożoną budowę, które wywodzą się z kwasu foliowego. Określa się je również mianem "folacyny" lub "folianów". Kwas foliowy pełni w organizmie bardzo ważne funkcję. Jest odpowiedzialny m.in. za rozwój komórek ustrojowych oraz prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego.
Rola w organizmie
Kwas foliowy pełni w organizmie bardzo ważne funkcje, m.in.:
- zapobiega wadom cewy nerwowej płodu,
- wpływa na zachowanie kodu genetycznego komórek, reguluje podziały komórkowe i przekazywanie cech dziedzicznych.
- reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie,
- uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów
- bierze udział w procesie podziału komórek
- współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.
Nadmiar
Nadmiar kwasu foliowego - objawy i konsekwencje:
- spożycie dziennie 15mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego
- u niektórych osób mogą tworzyć się szkodliwe kryształy folacyny w moczu
- mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne.
Niedobór
Niedobór kwasu foliowego w organizmie może powodować:
- zaburzenia rozwojowe u płodu (wady cewy nerwowej)
- niedokrwistość megaloblastyczną
- nadpobudliwość
- trudności w zasypianiu
- słaby wzrost
- problemy z trawieniem
- niedożywienie
- biegunka
- utrata apetytu
- osłabienie
- rozdrażnienie
- bóle głowy
- zaburzenia zachowania.
Leczenie
Kwas foliowy w dawkach leczniczych wykorzystywany jest w w wielu jednostkach chorobowych, takich jak:
- niektóre rodzaje anemii
- dysplazja szyjki macicy
- obniżona odporność
- zatrucia pokarmowe
- pasożyty jelitowe
- depresja
- problemy skórne.
Informacje dodatkowe
Źródła kwasu foliowego w żywności:
- zwierzęce: wątróbka, drożdże, żółtko jaja
- roślinne: kiełki pszeniczne, szpinak, sałata, brokuły, kalafior, szparagi, pełne ziarna, soczewica.
Podsumowanie
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B9 dla różnych grup ludności:
Dzieci 1-3 lat |
150 µg/d |
Dzieci 4-8 lat |
200 µg/d |
Chłopcy 9-13 lat |
300 µg/d |
Młodzież męska 14-18 lat |
400 µg/d |
Mężczyźni 19-70 lat |
400 µg/d |
Kobiety 19-70 lat |
400 µg/d |
Kobiety ciężarne |
600 µg/d |
Kobiety karmiące |
500 µg/d |