Witamina K

Informacje podstawowe

Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i magazynowaną w wątrobie, występuje także w innych organach: mózgu, trzustce, sercu, kościach. Występuje w trzech postaciach, jako:

  • witamina K1 (filochinon) syntetyzowana przez rośliny,
  • witamina K2 (menachinon) syntetyzowana przez endogenne bakterie jelitowe,
  • witamina K3 (menadion) otrzymywana syntetycznie.

Rola w organizmie

Witamina K:

  • wpływa na procesy krzepnięcia krwi
  • odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia białek wiążących wapń w nerkach, płucach i łożysku
  • wykazuje działanie antybakteryjne
  • przeciwbólowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwgrzybicze
  • bierze udział w procesie gojenia ran
  • hamujące rozwój nowotworów (jajnika, piersi, jelita grubego, wątroby, pęcherzyka żółciowego).

Nadmiar

Nadmiar witaminy K - objawy i konsekwencje:

  • uszkodzenie krwinek czerwonych,
  • niedokrwistość,
  • nadmierne wydzielanie potu,
  • uczucie gorąca,
  • u niemowląt – żółtaczka, uszkodzenia tkanki mózgowej.

Niedobór

Niedobór witaminy K - objawy i konsekwencje:

  • słaba krzepliwość krwi,
  • powstawanie krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych problemy z gojeniem się ran,
  • zaburzenia mineralizacji kości,
  • zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów,
  • zapalenia jelit, biegunki
  • u noworodków i niemowląt (do 3. miesiąca życia) może dochodzić do krwawień wynikających z niedoboru witaminy K.

Informacje dodatkowe

Źródła witaminy K

  • witamina K1 - produkty pochodzenia roślinnego: zielone warzywa, a w szczególności sałata, brokuły, brukselka, natka pietruszki, szpinak, botwinka, kapusta włoska, oleje roślinne, orzechy.
  • witamina K2 – endogenna synteza przez bakterie flory jelitowej, niewielka ilość w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Zwróć uwagę

Zapotrzebowanie na witaminę K, jak w przypadku wszystkich witamin, zależy od płci, wieku oraz stanu zdrowia pacjenta. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę K towarzyszy niedożywieniu, chorobie nowotworowej, chorobom wątroby oraz wynika ze stosowania pewnych leków.

Podsumowanie

Normy spożycia witaminy K na podstawie norm opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia. Normy zostały opracowane jako poziom wystarczającego spożycia [AI], a jednostką są µg filochinonu na dobę dla osób z poszczególnych grup wiekowych (lata):

  • niemowlęta:
    • 0 - 6 m.c. 5µg
    • 6 -12 m.c.: 10µg
  • dzieci:
    • 1-3 r.ż. - 15µg
    • 4-6 r.ż. - 20µg
    • 7-9 r.ż. - 25µg
  • chłopcy, dziewczynki
    • 10-12 r.ż. - 40µg
    • 14-16 r.ż. - 50µg
  • dziewczynki > 16 r.ż., kobiety, kobiety w ciąży, laktacja : 55µg
  • chłopcy, mężczyźni > 16 r.ż.: 65µg.