Witamina K
Informacje podstawowe
Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i magazynowaną w wątrobie, występuje także w innych organach: mózgu, trzustce, sercu, kościach. Występuje w trzech postaciach, jako:
- witamina K1 (filochinon) syntetyzowana przez rośliny,
- witamina K2 (menachinon) syntetyzowana przez endogenne bakterie jelitowe,
- witamina K3 (menadion) otrzymywana syntetycznie.
Rola w organizmie
Witamina K:
- wpływa na procesy krzepnięcia krwi
- odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia białek wiążących wapń w nerkach, płucach i łożysku
- wykazuje działanie antybakteryjne
- przeciwbólowe
- przeciwzapalne
- przeciwgrzybicze
- bierze udział w procesie gojenia ran
- hamujące rozwój nowotworów (jajnika, piersi, jelita grubego, wątroby, pęcherzyka żółciowego).
Nadmiar
Nadmiar witaminy K - objawy i konsekwencje:
- uszkodzenie krwinek czerwonych,
- niedokrwistość,
- nadmierne wydzielanie potu,
- uczucie gorąca,
- u niemowląt – żółtaczka, uszkodzenia tkanki mózgowej.
Niedobór
Niedobór witaminy K - objawy i konsekwencje:
- słaba krzepliwość krwi,
- powstawanie krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych problemy z gojeniem się ran,
- zaburzenia mineralizacji kości,
- zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów,
- zapalenia jelit, biegunki
- u noworodków i niemowląt (do 3. miesiąca życia) może dochodzić do krwawień wynikających z niedoboru witaminy K.
Informacje dodatkowe
Źródła witaminy K
- witamina K1 - produkty pochodzenia roślinnego: zielone warzywa, a w szczególności sałata, brokuły, brukselka, natka pietruszki, szpinak, botwinka, kapusta włoska, oleje roślinne, orzechy.
- witamina K2 – endogenna synteza przez bakterie flory jelitowej, niewielka ilość w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Zwróć uwagę
Zapotrzebowanie na witaminę K, jak w przypadku wszystkich witamin, zależy od płci, wieku oraz stanu zdrowia pacjenta. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę K towarzyszy niedożywieniu, chorobie nowotworowej, chorobom wątroby oraz wynika ze stosowania pewnych leków.
Podsumowanie
Normy spożycia witaminy K na podstawie norm opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia. Normy zostały opracowane jako poziom wystarczającego spożycia [AI], a jednostką są µg filochinonu na dobę dla osób z poszczególnych grup wiekowych (lata):
- niemowlęta:
- 0 - 6 m.c. 5µg
- 6 -12 m.c.: 10µg
- dzieci:
- 1-3 r.ż. - 15µg
- 4-6 r.ż. - 20µg
- 7-9 r.ż. - 25µg
- chłopcy, dziewczynki
- 10-12 r.ż. - 40µg
- 14-16 r.ż. - 50µg
- dziewczynki > 16 r.ż., kobiety, kobiety w ciąży, laktacja : 55µg
- chłopcy, mężczyźni > 16 r.ż.: 65µg.