Witamina A

Informacje podstawowe

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Występuje w aktywnych biologicznie postaciach opisywanych jako retinol, retinal oraz kwas retinowy. W organizmie może powstawać w wyniku przekształcenia nieaktywnego β-karotenu, nazywanego także prowitaminą A, do aktywnej witaminy A. Retinol i pochodne magazynowane są w wątrobie oraz tkance tłuszczowej.

Rola w organizmie

Witamina A

  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne
  • ogrywa bardzo ważna rolę w procesie widzenia
  • utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
  • zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów
  • bierze udział w procesach podziału i różnicowania komórek, w tym także komórek rozrodczych;
  • wpływa na hamowanie namnażania nieprawidłowych komórek
  • pełni funkcję ochronną przy uszkodzeniach materiału genetycznego (DNA), co wykorzystywane jest w profilaktyce oraz hamowaniu rozwoju nowotworów piersi, płuc, jelita grubego, prostaty.
  • odpowiada za prawidłowe działanie i strukturę komórek tkanki nabłonkowej
  • wpływa na odpowiedź immunologiczną organizmu.

Nadmiar

Nadmiar witaminy A - objawy

  • bóle głowy
  • nadmierna pobudliwość
  • drażliwość
  • zaburzenia jelitowe
  • zaburzenia czynności wątroby
  • zmiany w budowie kości
  • działanie teratogenne na płód (uwaga! kobiety w ciąży)
  • sucha, łuszcząca się skóra (świąd)
  • pękanie ust
  • wypadanie włosów, łysienie plackowate
  • brak apetytu.

Niedobór

Niedobór witaminy A - objawy

  • pogorszenie wzroku
  • ślepota zmierzchowa (tzw. "kurza ślepota")
  • zahamowanie wzrostu u dzieci
  • podatność na wysychanie spojówek
  • problemy ze skórą: suchość skóry
  • kruche, łamliwe, wolno rosnące paznokcie i włosy
  • utrudnione gojenie się ran
  • brak apetytu.

Informacje dodatkowe

Źródła witaminy A stanowią:

  • mleko i jego przetwory
  • masło, wzbogacane o witaminę A margaryny
  • żółtko jaja
  • wątróbka
  • oleje
  • warzywa: marchew, dynia, papryka, pomidory, natka pietruszki, brokuły, szpinak
  • owoce: śliwki, pomarańcze, brzoskwinie, wiśnie.

Zwróć uwagę

Zawartość witaminy A w produktach żywnościowych czy suplementach opisywana jest w bardzo różnych jednostkach.


Wzrost zapotrzebowania na witaminę A ma miejsce:

  • u osób z chorobami układu pokarmowego
  • podczas infekcji
  • w wyniku długotrwałego stresu
  • u osób z dietą niskotłuszczową (bardzo mała ilość tłuszczu w diecie, 5-10g/d).

Pamiętaj

Najbardziej bogate w witaminę A warzywa mają kolor żółty, pomarańczowy, czerwony lub są ciemnozielone.

Podsumowanie

Zalecane dzienne spożycie witaminy A wynosi dla dziewczynek od 13 r.ż. i kobiet 700 µg równoważnika retinolu na dobę, a w przypadku chłopców od 13 r.ż. i mężczyzn odpowiada 900 µg równoważnika retinolu na dobę.