Kwas foliowy pełni ważną rolę w tworzeniu DNA (kwasu dezoksyrybonukleinowego). Jest także niezbędny w procesie tworzenia krwi. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń w dojrzewaniu czerwonych komórek krwi, które stają się bardzo duże, co prowadzi do niedokrwistości megaloblastycznej. Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego jest najczęściej spowodowana czynnikami bezpośrednio związanymi ze sposobem żywienia.
Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego pojawia się najczęściej wśród:
Do czynników zwiększających ryzyko niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego należą:
Zapotrzebowanie na kwas foliowy w poszczególnych grupach wiekowych.
Grupa | Dzienne zapotrzebowanie |
Osoby dorosłe | 400 mcg |
Kobiety ciężarne | 600 mcg |
Kobiety karmiące piersią | 500 mcg |
Dzieci w wieku 1-3 lata | 150 mcg |
Dzieci w wieku 4-6 lata | 200 mcg |
Dzieci w wieku 7-12 lata | 300 mcg |
Bogate w kwas foliowy są: